Και εγένετο... φως!

03.09.2007
Ο σωστός φωτισμός αποτελεί το βήμα-κλειδί για τη δημιουργία ενός χρηστικού, απόλυτα ασφαλούς αλλά και ατμοσφαιρικού μπάνιου.

Από την Αμαλία Ασημακοπούλου

Ο φωτισμός του μπάνιου σας απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα, τόσο από αισθητική όσο και από πρακτική πλευρά. Αυτό, όμως, που πρέπει κανείς να λάβει σοβαρά υπόψη του είναι η ασφάλεια. Αν το νερό έρθει σε επαφή με τον ηλεκτρισμό τότε η κατάσταση μπορεί να αποβεί από επικίνδυνη έως μοιραία. Γι αυτόν το λόγο είναι πολύ σημαντικό να συμβουλευτείτε κάποιον ηλεκτρολόγο σχετικά με τους κανόνες ασφαλείας, αλλά και ως προς το ποια αξεσουάρ ενδείκνυνται για μια τέτοια χρήση. Το μπάνιο είναι ένας πολυλειτουργικός χώρος και ο φωτισμός του πρέπει να υποστηρίζει διάφορες δραστηριότητες. Το ξύρισμα ή το μακιγιάζ, για παράδειγμα, απαιτούν έντονο φως, ενώ για στιγμές χαλάρωσης ιδανικός θεωρείται ένας πιο απαλός ή έμμεσος φωτισμός. Τα φώτα, τα οποία συνήθως υποδεικνύουν οι κανονισμοί ασφαλείας για ένα μπάνιο, είναι συνήθως εσωτερικά, γι αυτό ο σωστός σχεδιασμός του μπάνιου επιβάλλεται ώστε να ενισχυθεί ο φωτισμός στις ζώνες όπου είναι απαραίτητος. Αντίθετα με τους περισσότερους χώρους του σπιτιού, στο μπάνιο δεν μπορείτε να μετακινείτε ένα φωτιστικό. Γι αυτό θα ήταν καλό αφού τοποθετήσετε τα είδη υγιεινής, τότε να αποφασίσετε σε ποιο σημείο θα βάλετε τις λάμπες.

Ασφάλεια

Τα φωτιστικά σώματα που χρησιμοποιούνται στα μπάνια πρέπει να ακολουθούν κάποιες προδιαγραφές ασφαλείας, τις οποίες υποδεικνύει ο Κανονισμός Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων της κάθε χώρας. Στην Ευρώπη η τάση του οικιακού ρεύματος είναι στα 220 Volt, ενώ στην Αμερική είναι 110 Volt. Στην Ελλάδα, και γενικότερα στην Ευρώπη, απαγορεύεται η τοποθέτηση πριζών στο χώρο του μπάνιου, με εξαίρεση την πρίζα ξυριστικής μηχανής χαμηλής τάσης. Ολα τα φώτα θα πρέπει να λειτουργούν με διακόπτη τοποθετημένο εκτός του μπάνιου. Οι λάμπες και τα μεταλλικά τους εξαρτήματα θα πρέπει να είναι καλυμμένα, εκτός αν βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 2,5 μέτρων από το ντους, την μπανιέρα ή το νιπτήρα. Καλό θα ήταν να αποφύγετε τα κρεμαστά φώτα καθώς και κάποια σπαστά φωτιστικά, τα οποία μπορεί να σας βάλουν σε... πειρασμό να τα ρυθμίσετε με το χέρι. Φυσικά όλες οι λάμπες και τα φωτιστικά θα πρέπει να είναι αδιάβροχα και ανθεκτικά στην υγρασία.

Πηγές φωτισμού

Οι λυχνίες πυράκτωσης αποτελούν τον πιο διαδεδομένο τρόπο φωτισμού του σπιτιού. Χαρίζουν ένα θερμό και κολακευτικό φως και συνήθως ενδείκνυνται για πιο κλασικούς και «ήπιους» διακοσμητικά χώρους. Διατίθενται και σε σωλήνες, οι οποίοι αποτελούν ιδανική λύση στα μπάνια. Οι λάμπες αλογόνου, από την άλλη, δίνουν ένα πιο δυνατό και λευκό φως και συνηθίζονται σε επαγγελματικούς χώρους. Αν όμως το δικό σας μπάνιο έχει ένα πιο σύγχρονο ύφος, τότε μπορούν να αναδείξουν υλικά όπως το inox, το γυαλί, το χρώμιο και τα λευκά πλακάκια. Οι λάμπες φθορισμού δίνουν ένα «πράσινο» αποτέλεσμα, υπάρχουν όμως και μοντέλα πιο σύγχρονα που θα μπορούσαν να αποδώσουν έναν καλό φωτισμό, για παράδειγμα στο έπιπλο του μπάνιου. Η καλύτερη όμως πηγή είναι το φυσικό φως, το οποίο δίνει ζεστασιά στο χώρο. Αν το μπάνιο σας δε διαθέτει παράθυρο, σκεφτείτε κάποιον τρόπο, όπως για παράδειγμα την τοποθέτηση μιας γυάλινης πόρτας, που θα το διοχετεύσει από έναν άλλο χώρο του σπιτιού.

Σωστά σημεία

Η περιοχή γύρω από το νιπτήρα και τον καθρέφτη απαιτεί τον καλύτερο φωτισμό. Χρησιμοποιήστε ένα έντονο και καθαρό φως, προσέχοντας όμως την κατεύθυνσή του. Το πιο σημαντικό είναι να έχετε φως από διάφορες κατευθύνσεις, γι αυτό μια πολύ καλή λύση είναι να τοποθετήσετε το φωτισμό περιμετρικά. Ιδανικές θα ήταν οι απλίκες σε συνδυασμό με μια σωληνωτή λυχνία πάνω στον καθρέφτη. Επίσης, αντί για φωτιστικά με μία ή δύο λάμπες μεγάλης ισχύος, χρησιμοποιήστε περισσότερες λάμπες μικρής ισχύος, δημιουργώντας έτσι διάφορες εστίες φωτισμού.

Φροντίστε να τοποθετήσετε μια λάμπα νυκτός στο μπάνιο σας.

Καθρέφτες με ενσωματωμένο φωτισμό αποτελούν μια πολύ καλή πρόταση για το νιπτήρα.

Η ρύθμιση του φωτισμού με ντίμερ είναι μια καλή λύση για την κατάλληλη ρύθμιση της έντασης του φωτός.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ