Τα σύνορα της κουζίνας!

03.09.2007
Ενα ζεστό καλοκαιρινό απόγευμα θα σκεφτόσασταν κάτι καλύτερο από ένα δείπνο στη βεράντα ή τον κήπο σας; Εξάλλου, το φαγητό είναι γευστικότερο όταν το τρως «έξω»!

Από την Εφη Οικονομοπούλου

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ως κουζίνα των ονείρων τους αυτή που θα μπορεί να έχει πρόσβαση στον εξωτερικό χώρο του σπι-τιού τους. Βασικές αρχές για τη δημιουργία της είναι η σωστή μελέτη του χώρου από τον αρχιτέκτονα, η έγκαιρη οργάνωση της κάτοψης και οι απαραίτητες εργονομικές επεμβάσεις.

Κάντε τη σύνδεση!

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συγκεκριμένη κουζίνα είναι να κατασκευαστεί στο ισόγειο της κατοικίας σας ή ακόμα και σε ημιυπόγειο χώρο που έχει εξίσου πολλές δυνατότητες. Ιδανική επιλογή παραμένουν και τα διαμερίσματα που βρίσκονται στον τελευταίο όροφο μιας πολυκατοικίας, όπου ο χώρος της κουζίνας μπορεί να έχει πρόσβαση στη βεράντα.

Για τις κουζίνες που βρίσκονται σε ισόγειο, μια κατάλληλη επιλογή είναι να διαμορφώσετε μεγάλες μπαλκονόπορτες που θα σας επιτρέψουν το... πέρασμα στη φύση! Για να μη νιώθετε εκτεθειμένοι στα πιθανά αδιάκριτα βλέμματα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μεγάλες μεμβράνες σε διάφορες αποχρώσεις και να τις τοποθετήσετε στις γυάλινες επιφάνειες που διαχωρίζουν το εσωτερικό από το εξωτερικό περιβάλλον.

Για να είναι πιο ομαλή η ενοποίηση των δύο χώρων, καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε το ίδιο υλικό για την επένδυση των δαπέδων τους. Για παράδειγμα, το ξύλο είναι ένα υλικό που μπορεί να «ζεστάνει» την κουζίνα, ενώ συνεχίζοντας στο εξωτερικό μέρος του σπιτιού να μετατρέπεται σε deck. Επίσης, τα πλακάκια ή η πέτρα, σε ανοιχτόχρωμους τόνους, προσφέρουν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα, δίνοντας «αέρα» στο χώρο της κουζίνας. Και προσοχή! Να υπολογίσετε ότι τα υλικά των εξωτερικών χώρων πρέπει να είναι ανθεκτικά στην υγρασία και την έκθεση στον ήλιο, ενώ δεν πρέπει να είναι ολισθηρά όταν βρέχονται. Αν συνηθίζετε να περπατάτε με γυμνά πόδια, προτιμήστε υλικά όπως το ξύλο που εξασφαλίζει φιλική αίσθηση. Και μην ξεχνάτε, ότι η αισθητική και η λειτουργικότητα είναι δύο παράμετροι που δεν πρέπει να αγνοούμε όταν ο χώρος του κήπου ή της βεράντας αποτελεί προέκταση του εσωτερικού. Τολμήστε έντονους χρωματικούς συνδυασμούς, διακοσμήστε το χώρο ανάλογα και δώστε το ύφος που επιθυμείτε.

Δημιουργήστε ένα ατμοσφαιρικό σκηνικό, επιλέγοντας τον κατάλληλο εξωτερικό φωτισμό.

Φτιάξτε μια τραπεζαρία που θα την πλαισιώνουν ξύλινα παγκάκια, αξιοποιώντας τον εξωτερικό χώρο της κατοικίας σας.

Ομοίως, θα σας εξυπηρετούσε πολύ να μεταφερθεί και στον εξωτερικό χώρο ένας πάγκος εργασίας-νησίδα, όπου θα μπορείτε να εκφράσετε τις μαγειρικές σας ανησυχίες, όταν φυσικά οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν. Οταν η κουζίνα σας «συνορεύει» με τον έξω κόσμο και ο πάγκος εργασίας βρίσκεται «εντός των τειχών» θα πρέπει να έχετε εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στους αποθηκευτικούς χώρους και στα μαγειρικά σκεύη, έτσι ώστε η μεταφορά τους να μην είναι δύσκολη και προπαντός κουραστική. Η εγκατάσταση ενός χτιστού barbeque ή φούρνου, ή ακόμα και μιας συσκευής grill θα αποτελούσε την ιδανικότερη λύση στο παραπάνω πρόβλημα.

Αν τώρα μένετε στο ρετιρέ μιας πολυκατοικίας, μπορείτε κάλλιστα να δημιουργήσετε ένα roof-garden στη βεράντα σας, μια πραγματική πράσινη όαση δροσιάς που θα λειτουργήσει ως συνέχεια του χώρου της κουζίνας σας εξασφαλίζοντας υπέροχη θέα.