Φορτώστε... τις μπαταρίες!

28.06.2007
Επιλέξτε τις κατάλληλες μπαταρίες με γνώμονα τις προσωπικές σας ανάγκες, ακολουθώντας όμως παράλληλα και τα τελευταία trends της εποχής.

Από την Αμαλία Ασημακοπούλου

Οταν φτάσει η ώρα που θα πρέπει να επιλέξετε τις μπαταρίες για το μπάνιο σας, σημαίνει ότι η ανακαίνιση ή η κατασκευή αυτού του χώρου έχει φτάσει σχεδόν στο τέλος της και εσείς είστε ένα βήμα πριν από την... παρθενική του χρήση! Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι οι μπαταρίες είναι το τελευταίο αξεσουάρ που θα επιλέξετε.

Κάτι τέτοιο όμως δε σημαίνει ότι η επιλογή αυτή είναι εύκολη και γρήγορη, μιας και οι μπαταρίες έρχονται σε άμεση επαφή με το νερό, είναι ουσιαστικά το μέσο διοχέτευσής του στο μπάνιο και σίγουρα θα πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας. Πριν επισκεφθείτε ένα κατάστημα λοιπόν, αναλογιστείτε: Επιθυμείτε μπαταρίες μίας ή τριών οπών; Ποιο διακοσμητικό στιλ σας αντιπροσωπεύει; Τι φινίρισμα θέλετε να έχουν οι μπαταρίες σας; Εχετε το σωστό υδραυλικό σύστημα για να τοποθετήσετε τις μπαταρίες που σας αρέσουν; Και τέλος, ποιο είναι το ποσό που θέλετε να διαθέσετε; Οι απαντήσεις στα συγκεκριμένα ερωτήματα θα σας οδηγήσουν με ασφάλεια στην τελική επιλογή.

Υλικά

Η ποικιλία των υλικών και των τελειωμάτων στις μπαταρίες μπάνιου είναι τεράστια. Μπορείτε να βρείτε μπαταρίες από γυαλιστερό χρώμιο, αντικέ ή γυαλιστερό μπρούντζο, σατινέ ή γυαλιστερό νίκελ, χρυσό, με ακρυλικό τελείωμα σε διάφορα χρώματα, ανοξείδωτο ατσάλι, χαλκό, αλλά και σε συνδυασμό στοιχείων από τα παραπάνω υλικά. Υπάρχουν ακόμη μπαταρίες από πλαστικό ή με πλαστικά αξεσουάρ, σε πολύ χαμηλές τιμές.

Τύποι και σχέδια μπαταριών

Οι μπαταρίες, ανάλογα με τον τρόπο τοποθέτησής τους, χωρίζονται σε επιτοίχιες, επιτραπέζιες και επιδαπέδιες, ενώ ανάλογα με τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά σε μπαταρίες μιας ή τριών οπών.

Αναλυτικότερα, οι επιτοίχιες μπαταρίες εφαρμόζονται στον τοίχο και απαιτείται ειδική πρόβλεψη για την τοποθέτησή τους. Αν επιθυμείτε να τοποθετήσετε αυτό το είδος, πρέπει να ενημερώσετε εγκαίρως τόσο τον αρχιτέκτονα όσο και τον υδραυλικό σας. Επιτραπέζιες είναι εκείνες οι μπαταρίες που τοποθετούνται πάνω στο έπιπλο ή το νιπτήρα και αποτελούν μια αρκετά διαδεδομένη κατηγορία. Τέλος, οι επιδαπέδιες τοποθετούνται στο πάτωμα και αποτελούν μια αρκετά σύγχρονη εκδοχή. Σε αυτή την κατηγορία χρειάζεται να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή του ύψους του νιπτήρα, το οποίο πρέπει να είναι ανάλογο με εκείνο της μπαταρίας. Επίσης οι μπαταρίες μίας και τριών οπών διαφέρουν στον τρόπο ρύθμισης της θερμοκρασίας του νερού, με ένα και δύο χειριστήρια αντίστοιχα. Συνήθως οι μπαταρίες τριών οπών έχουν μια πιο εντυπωσιακή παρουσία, ενώ αυτές της μιας οπής είναι πιο εύχρηστες, ιδιαίτερα σε μπάνια τα οποία χρησιμοποιούνται από μικρά παιδιά.

Τις περισσότερες φορές οι μπαταρίες επιλέγονται ανάλογα με το διακοσμητικό ύφος του χώρου, συμπληρώνοντας το στιλ των επίπλων και των ειδών υγιεινής. Πολλά μοντέλα μπορεί να θυμίζουν περασμένες δεκαετίες, ενώ άλλα μοιάζουν περισσότερο με σύγχρονα έργα τέχνης. Αν είστε οπαδός της διαχρονικότητας, τότε μια μπαταρία σε ουδέτερο ύφος είναι η καλύτερη επιλογή.

Οπως συμβαίνει με όλα τα αντικείμενα που έχουν συχνή χρήση, η μπαταρία πρέπει να επιλεχθεί με κύριο γνώμονα τη λειτουργικότητα και την ευκολία στη χρήση. Ακολουθήστε το ένστικτό σας και επιλέξτε ένα μοντέλο που όχι μόνο θα σας ταιριάζει αισθητικά, αλλά κυρίως θα ικανοποιεί τις πρακτικές σας ανάγκες. Αυτό που πρέπει να έχετε πάντα στο μυαλό σας είναι ότι μια πιο συμβατική επιλογή αποτελεί μια ασφαλή λύση, η οποία θα σας «ακολουθήσει» για πολλά χρόνια.

Υψηλό ή χαμηλό budget

Σημειώστε ότι οι μπαταρίες αποτελούν ένα από τα πιο ακριβά αξεσουάρ σε ένα μπάνιο, και αυτό γιατί η καλή ποιότητα οφείλεται στα υψηλού επιπέδου υλικά. Εάν δε το σχέδιο είναι κάποιου γνωστού designer τότε η τιμή μπορεί να φτάσει στα ύψη!

Υπάρχουν οικονομικά σχέδια, τα οποία μοιάζουν πολύ με κάποια ακριβότερα, η ποιότητά τους όμως δεν είναι η ίδια. Μια καλή μπαταρία μπορεί να είναι κάπως ακριβή, σας γλιτώνει, όμως, από έξοδα επισκευών και σας εξασφαλίζει μια πολύχρονη και αποτελεσματική χρήση. Για αυτόν το λόγο, φροντίστε να περιορίσετε τα έξοδά σας σε πλακάκια και είδη υγιεινής, έτσι ώστε να μπορείτε να επενδύσετε σε μπαταρίες υψηλής ποιότητας και μεγάλης αντοχής.

· Το βάρος μιας μπαταρίας μπορεί να αποδείξει την ποιότητά της. Αποφύγετε λοιπόν τα πολύ ελαφριά μοντέλα.

· Μην προτιμάτε τις μπαταρίες από πλαστικό. Είναι συνήθως κακής ποιότητας και δεν έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής.

· Αποφύγετε τις πολύ γυαλιστερές μπαταρίες. Μπορεί να είναι εντυπωσιακές, τα σημάδια όμως από άλατα είναι πιο ευδιάκριτα.

· Καθαρίστε τα φίλτρα των μπαταριών σας από τα άλατα, αφήνοντάς τα ένα ολόκληρο βράδυ μέσα σε ξίδι.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ