Ο δεκάλογος... του μπάνιου

24.05.2007
10 πολύτιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε ένα μπάνιο διαχρονικό, οικονομικό και κυρίως λειτουργικό.

Από την Αμαλία Ασημακοπούλου

Ο σχεδιασμός και η διαμόρφωση του μπάνιου, ενός χώρου με πολύ έντονη και καθημερινή χρήση, σίγουρα δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Επίσης, είναι γνωστά τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει το νερό -και η υγρασία από τους υδρατμούς- το οποίο παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο σε ένα μπάνιο. Πολλά είναι τα μικρά μυστικά, τα οποία γνωρίζουν οι ειδικοί και μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύτιμο «εργαλείο» για την καλή χρήση και συντήρησή του. Ειδικότερα στις περιπτώσεις που το σπίτι σας κατασκευάζεται από την αρχή, αν ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές θα γλιτώσετε, στο άμεσο μέλλον, τόσο από περιττά έξοδα όσο και από δυσάρεστες καταστάσεις, όπως γκρεμίσματα και άλλες κοπιαστικές εργασίες.

1. Βαλβίδες ελέγχου παροχής

Οι βαλβίδες ελέγχου παροχής είναι στην ουσία βάνες, οι οποίες τοποθετούνται είτε στο σωλήνα παροχής του νερού είτε πίσω από κάθε βρύση και μπορούν ανά πάσα στιγμή να διακόψουν τη ροή του. Ετσι, σε περίπτωση βλάβης της βρύσης, το νερό μπορεί να διακοπεί μόνο στο συγκεκριμένο σημείο για την επισκευή της, χωρίς να χρειάζεται να κοπεί η παροχή του νερού σε όλο το οίκημα. Βαλβίδες ελέγχου ροής πρέπει να τοποθετούνται σε κάθε βρύση του σπιτιού, ακόμα και στο ντους.

2. Υδραυλική εγκατάσταση με κολεκτέρ

Η υδραυλική εγκατάσταση με κολεκτέρ μπορεί να εξασφαλίσει την εύκολη πρόσβαση του υδραυλικού σας τόσο στους σωλήνες αποχέτευσης, όσο και στους σωλήνες παροχής νερού. Ετσι, η επισκευή και η αντικατάστασή τους γίνεται μια πολύ εύκολη υπόθεση, με αποτέλεσμα προβλήματα σε ντους και μπανιέρες να λύνονται άμεσα. Το κολεκτέρ μπορεί να εγκατασταθεί σε σημείο που να καλύπτεται με κάποιο ντουλάπι ή ακόμη και σε μια λινοθήκη. Απλά είναι κάτι που πρέπει να προβλεφθεί, οπότε καλό θα ήταν να ενημερώσετε τον αρχιτέκτονά σας ώστε να το συμπεριλάβει στα αρχικά σχέδια του σπιτιού σας.

3. Θερμοστατική δικλίδα ανάμειξης

Ενα από τα πιο σημαντικά στοιχεία σε ένα ντους είναι οι δικλίδες ανάμειξης, μιας και φροντίζουν για τη θερμοκρασία του νερού. Η θερμοστατική δικλίδα ανάμειξης βοηθά το χρήστη να ρυθμίζει με ειδικό διακόπτη τη θερμοκρασία που επιθυμεί. Τοποθετείται σε οποιοδήποτε ντους, διατηρώντας σταθερή τη θερμοκρασία του νερού αλλά και την ομαλή ροή του.

4. Μπαταρία μπανιέρας με τηλέφωνο

Ακόμη και αν το μπάνιο σας διαθέτει ξεχωριστή ντουσιέρα, αυτό δε σημαίνει ότι η μπαταρία της μπανιέρας σας δε θα πρέπει να διαθέτει τηλέφωνο ντους. Αντιθέτως, το τηλέφωνο είναι απαραίτητο στην μπανιέρα και το Jacuzzi, γιατί εκτός από το πλύσιμο του σώματος βοηθά και στον καθαρισμό τους μετά από κάθε χρήση.

5. Λαβές στήριξης στο μπάνιο

Οι τραυματισμοί στο μπάνιο είναι ιδιαίτερα συχνοί, γι αυτό και οι λαβές στήριξης σε ντουσιέρες και μπανιέρες μειώνουν τον κίνδυνο ατυχημάτων. Αν και θεωρούνται εξαρτήματα μόνο για μπάνια που χρησιμοποιούν ηλικιωμένοι, καλό θα ήταν να τις εγκαταστήσετε σε κάθε μπάνιο για οποιοδήποτε ενδεχόμενο.

6. Σύστημα εξαερισμού

Ακόμα και αν το μπάνιο σας διαθέτει παράθυρα, ένας καλός εξαερισμός είναι απολύτως απαραίτητος για την ανανέωση του αέρα, την εξάτμιση των υδρατμών και για να στεγνώνουν τα υγρά σημεία. Η υγρασία, η οποία προκαλείται από τους υδρατμούς, μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα, όπως μύκητες και μούχλα, καταστροφή της μπογιάς αλλά και της μόνωσης, καθώς και να διαβρώσει τα μεταλλικά στοιχεία (σκουριά). Εγκαταστήστε τον εξαερισμό κατά προτίμηση στο ταβάνι πάνω από το ντους, έτσι ώστε να μην προλαβαίνουν οι υδρατμοί να φτάνουν στον υπόλοιπο χώρο.

7. Υψος λεκάνης

Οι λεκάνες διατίθενται σε διάφορα μεγέθη. Το ύψος μιας λεκάνης -μετρώντας από τη βάση της έως το χείλος του καθίσματος χωρίς το καπάκι- ξεκινά από τα 26 εκ., ενώ μπορεί να φτάσει και τα 49 εκ. (κυρίως σε μοντέλα που προορίζονται για άτομα με αναπηρίες). Ενα στάνταρντ μέγεθος λεκάνης έχει ύψος από 37-38,5 εκ., θεωρείται όμως αρκετά κοντό και άβολο. Μια λεκάνη ύψους 42-43,5 εκ. αποτελεί την ιδανική λύση για άτομα όλων των ηλικιών.

8. Καζανάκι διπλής ροής

Κάθε άτομο τραβά κατά μέσο όρο το καζανάκι 5 φορές τη μέρα. Φυσικό λοιπόν είναι η σπατάλη του νερού που προκαλείται να μη θεωρείται αμελητέα. Το καζανάκι διπλής ροής διαθέτει 2 κουμπιά, το ένα για μεγάλη ροή νερού και το άλλο για μικρότερη, τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αναλόγως. Με αυτό τον τρόπο μια τετραμελής οικογένεια μπορεί να εξοικονομήσει μέχρι και 29 κ.μ. νερού μηνιαίως.

9. Μπιντές

Αν και δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη χρήση στη χώρα μας, ο μπιντές είναι αναπόσπαστο κομμάτι ενός σύγχρονου μπάνιου. Είναι απαραίτητος για την ατομική μας υγιεινή, ενώ είναι πολύ εύχρηστος τόσο για παιδιά όσο και για ηλικιωμένους.

10. Υψος νιπτήρα

Αν και το στάνταρντ ύψος ενός νιπτήρα είναι τα 77 εκ., δεν εξυπηρετεί τους περισσότερους ανθρώπους. Τοποθετήστε το νιπτήρα σας στο ίδιο ύψος με το νεροχύτη της κουζίνας, δηλαδή στα 86 εκ. Ετσι θα μπορείτε να τον χρησιμοποιείτε πιο άνετα, ενώ παράλληλα θα έχετε και πιο εύκολη πρόσβαση στο έπιπλο που τον στηρίζει.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ