Οικογενειακή υπόθεση

24.05.2007
Ζητείται κουζίνα ευρύχωρη, ευάερη και ευήλια που θα στεγάσει τις οικογενειακές σας στιγμές, επιτρέποντας κάθε είδους αυτοσχεδιασμούς!

Από την Εφη Οικονομοπούλου

Ξεκινήστε τη μέρα σας από μία κουζίνα «ανοιχτή» σε κάθε είδους προκλήσεις και πειραματιστείτε με καινούριες διακοσμητικές προτάσεις. Οταν η κουζίνα σας είναι «γενναιόδωρη» σε διαστάσεις, τότε έχετε την πολυτέλεια να την προσαρμόσετε στις απαιτήσεις σας, καλύπτοντας στο έπακρο όλες τις ανάγκες σας.

Η οικογενειακή κουζίνα είναι κατά κανόνα το κέντρο του σπιτιού. Οπως η προετοιμασία ενός γεύματος, έτσι και η επιλογή του κατάλληλου εξοπλισμού πρέπει να έχει ως αφετηρία τα σωστά υλικά που θα μεταμορφώσουν το χώρο σε ένα ευχάριστο και λειτουργικό περιβάλλον.

Σε πολλές κατοικίες η κουζίνα ενώνεται με την τραπεζαρία, δημιουργώντας ουσιαστικά έναν ενιαίο χώρο όπου μπορεί η οικογένεια να συγκεντρώνεται και να απολαμβάνει οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Οσα περισσότερα είναι τα τετραγωνικά μέτρα, τόσο μεγαλύτερος θα είναι και ο διαθέσιμος χώρος για την κατασκευή νησίδας στο κέντρο του δωματίου. Ανακαλύψτε τον καλύτερο δυνατό ευέλικτο σχεδιασμό και προτιμήστε μια διάταξη κλειστού τύπου, σε σχήμα Π ή Γ, ή εντάξτε στη γενική διακόσμηση του χώρου τη νησίδα η οποία θα σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα πολύτιμο αποθηκευτικό χώρο.

Η διάταξη σε σχήμα «Γ» αγκαλιάζει μονόπλευρα την κάτοψη, αφήνοντας μεγαλύτερο κενό για την τοποθέτηση του τραπεζιού και τη διέλευση γύρω από αυτό. Καθορίστε το σχήμα της κουζίνας σας και σχεδιάστε το «τρίγωνο» εργασίας που αποτελείται από τις εστίες μαγειρέματος, το νεροχύτη και το ψυγείο.

Για μια καλύτερη, τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά, κουζίνα καλό θα ήταν να εντοιχίσετε τις ηλεκτρικές σας συσκευές. Δώστε έμφαση στο σχεδιασμό άνετων πάγκων και δημιουργήστε ντουλάπια με μεγάλο βάθος, που βοηθούν στον εντοιχισμό αλλά και στην καλύτερη αποθήκευση των μαγειρικών σας σκευών. Τοποθετήστε ράφια ρυθμιζόμενου ύψους που θα σας φανούν ιδιαίτερα εξυπηρετικά, καθώς θα προσαρμόζονται ανάλογα με τις απαιτήσεις που θα προκύπτουν. Αν τα τετραγωνικά σας το επιτρέπουν επιλέξτε ένα διπλό νεροχύτη, λύση πολύ εξυπηρετική εφόσον διαθέτει χώρο για να πλένετε αλλά και να στραγγίζετε τα πιάτα. Φροντίστε επίσης τα μικρά μέλη της οικογένειας να έχουν εύκολη πρόσβαση στο νεροχύτη και τους πάγκους, όπως και να είναι βολικά τα χερούλια και τα πόμολα των ντουλαπιών. Στις περισσότερες οικογένειες το τραπέζι της κουζίνας δεν προορίζεται μόνο για φαγητό, αλλά και για άλλες δραστηριότητες, όπως είναι το διάβασμα των παιδιών ακόμα και η ζωγραφική τους. Αν έχετε παιδιά σε μικρή ηλικία, η ακαταστασία είναι κάτι που δεν μπορείτε να αποφύγετε στο χώρο της κουζίνας. Γι αυτό το λόγο μια λειτουργική κουζίνα με άνετους χώρους ευνοεί την ταυτόχρονη παρουσία και εργασία πολλών ατόμων.

Επιλέξτε το χρώμα που επιθυμείτε κρατώντας τις χρωματικές ισορροπίες και διακοσμήστε σύμφωνα με το προσωπικό σας γούστο το χώρο της κουζίνας. Για μια οικογενειακή κουζίνα προτιμήστε επιφάνειες από ξύλο ή βακελίτη, που είναι πιο ανθεκτικές, και αποφύγετε τις γυαλιστερές επιφάνειες από λάκα που λερώνουν και κάνουν εύκολα δαχτυλιές. Τέλος, επιλέξτε για το δάπεδο πλακάκια σε αποχρώσεις που ταιριάζουν με τα ντουλάπια της κουζίνας, τα οποία αποτελούν την ιδανικότερη λύση αφού είναι υψηλής αντοχής και καθαρίζονται εύκολα.

Αν υπάρχουν μικρά παιδιά στην οικογένεια, φροντίστε να μην έχουν δυνατότητα πρόσβασης στις ηλεκτρικές συσκευές και τα ντουλάπια με τα απορρυπαντικά.

Αν η κουζίνα σας βρίσκεται σε ενιαία διάταξη με το σαλόνι, τοποθετήστε ένα πάσο που θα διαχωρίσει τους δύο χώρους και θα αποτελέσει την καθημερινή τραπεζαρία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ