Bathe in the water

26.04.2007
Δεδομένου ότι 30 μήνες από τη ζωή μας θα τους περάσουμε μέσα στο μπάνιο, καλό θα ήταν η μπανιέρα να μας ταιριάζει... γάντι!

Από την Αμαλία Ασημακοπούλου

Δεν υπάρχει σήμερα σπίτι χωρίς έστω μία μπανιέρα. Ο προσωπικός της «χαρακτήρας» σε συνδυασμό με τις πολλαπλές χρήσεις της, την καταξιώνουν ως ένα από τα πιο δυνατά σημεία κάθε νοικοκυριού. Απόλυτα «υπεύθυνη» για την ατομική μας υγιεινή, «επεκτείνει» τις δραστηριότητές της σε πολλούς τομείς, από το πλύσιμο μεγάλων αντικειμένων και ρούχων έως το μπάνιο των μικρών μας ζώων. Είναι επίσης γνωστή η αναγκαιότητά της σε ένα σπίτι στο οποίο μένουν μικρά παιδιά και ηλικιωμένα άτομα.

Καλό θα ήταν, λοιπόν, όταν αποφασίσετε να επιλέξετε τα είδη υγιεινής, να συμβουλευτείτε τον αρχιτέκτονά σας, έτσι ώστε να τοποθετήσετε την μπανιέρα στο κατάλληλο σημείο. Επίσης, να ενημερωθείτε όσον αφορά τα μεγέθη και τα υλικά ώστε το καθημερινό σας μπάνιο να γίνει μια πραγματική απόλαυση. Σημειώστε δε πως η μπανιέρα αποτελεί ένα από τα πρώτα στοιχεία που τοποθετούνται σε μια νέα οικοδομή, πριν ακόμη και από τα δάπεδα και την επένδυση των τοίχων. Γι αυτό, απαραίτητος είναι ο σωστός υπολογισμός των τετραγωνικών μέτρων του χώρου που προορίζεται για τη συγκεκριμένη χρήση, καθώς επίσης σημαντικό είναι να δοθεί η πρέπουσα κλίση στο δάπεδο για την κατεύθυνση των νερών προς το σιφόνι.

Αν πάλι θέλετε να αντικαταστήσετε την παλιά σας μπανιέρα, έχετε υπόψη σας πως θα πρέπει να επιλέξετε ένα μέγεθος το οποίο να μπορεί να περάσει από τις πόρτες του σπιτιού.

Θεραπευτικές ιδιότητες

Για όσους ζουν μια ζωή με γρήγορους ρυθμούς, δεν υπάρχει ιδανικότερος τρόπος χαλάρωσης από ένα ζεστό μπάνιο. Αυτή η διαδικασία βοηθά το σώμα να αποβάλλει την έντασή του και ρίχνει την αρτηριακή πίεση. Η αίσθηση της έλλειψης βαρύτητας αποφορτίζει το έργο της καρδιάς, ενώ οι μύες χαλαρώνουν, ανακουφίζοντας προσωρινά τους μυϊκούς πόνους.

Λειτουργία και εργονομία

Ανεση! Αυτή είναι η λέξη κλειδί στην επιλογή μιας μπανιέρας. Οταν λοιπόν έρθει η ώρα για να την επιλέξετε, σκεφτείτε τη χρήση για την οποία την προορίζετε, μιας και υπάρχουν μπανιέρες σε πολλά μεγέθη, υλικά και μια τεράστια γκάμα τεχνικών χαρακτηριστικών. Κατά την επίσκεψή σας σε ένα κατάστημα ειδών υγιεινής καθίστε σε μερικά μοντέλα, για να διαπιστώσετε ποιο είναι το πιο άνετο. Επίσης, σκεφτείτε εάν θέλετε μια μπανιέρα που να χωρά ένα ή δύο άτομα, γεγονός που θα καθορίσει το μήκος της. Συνήθως ξεκινά από 1,35 μ. και μπορεί να ξεπεράσει τα 1,85 μ. Σημαντικό επίσης ρόλο στην επιλογή παίζει και ο σωματότυπος του χρήστη. Τα ψηλά άτομα χρειάζονται μια μπανιέρα με αρκετό βάθος, σε αντίθεση με τα πιο κοντά τα οποία βολεύονται σε μια πιο ρηχή, ενώ τα πιο εύσωμα θα πρέπει να προσανατολιστούν στην αγορά μιας μπανιέρας με μεγαλύτερο πλάτος. Συνήθως το βάθος μιας μπανιέρας κυμαίνεται από 35-56 εκ., ανάλογα με τον τύπο της.

Τύποι μπανιέρας

Εκτός από την τεράστια ποικιλία σχεδίων και μεγεθών, οι σύγχρονες μπανιέρες διατίθενται και σε μια πολύ μεγάλη γκάμα υλικών. Η επιλογή και οι συνδυασμοί που θα κάνετε βασίζονται καθαρά στις προσωπικές σας ανάγκες, αλλά και στους περιορισμούς που θέτουν οι αρχιτέκτονες, οι οποίοι στηρίζονται σε τεχνικά κυρίως χαρακτηριστικά. Εξετάστε προσεκτικά τα αναγραφόμενα χαρακτηριστικά των υλικών και μην παραλείψετε να ρωτήσετε τους υπεύθυνους του καταστήματος για τυχόν ευαισθησίες τους, όπως και για τον τρόπο καθαρισμού τους.

Τα υλικά λοιπόν από τα οποία μπορεί να κατασκευαστεί μια μπανιέρα είναι το ακρυλικό, η πορσελάνη, το μαντέμι, το fiberglass, το φυσικό ή το τεχνητό μάρμαρο και το ξύλο.

Επίσης, ανάλογα με τον τρόπο τοποθέτησής τους διακρίνονται σε εντοιχισμένες ή μη, ενώ υπάρχει και μια τεράστια ποικιλία από μπανιέρες με συστήματα Jacuzzi και υδρομασάζ-αερομασάζ, γνωστές πλέον για τις ευεργετικές ιδιότητές τους στην ψυχική και σωματική ισορροπία κάθε ανθρώπου.

 

· Υπάρχουν μπανιέρες με κλίση στην πλάτη, ιδανικές για άτομα με κινητικά προβλήματα.

· Αν έχετε μικρά παιδιά, ο ιδανικός τύπος είναι η στρογγυλή (απαιτεί μεγαλύτερη ποσότητα νερού για να γεμίσει).

· Η τελευταία τάση στις μπανιέρες είναι αυτή της χρωματοθεραπείας: ειδικός φωτισμός εναλλάσσει τα χρώματα του νερού, χαλαρώνοντας σώμα και πνεύμα.