Συμβουλές για... επενδυτές!

22.03.2007
Δημιουργήστε τον προσωπικό σας υδάτινο παράδεισο χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα υλικά, σύμφωνα όμως με τις τάσεις της εποχής.

Από Την Αμαλία Ασημακοπούλου

Επιλέγοντας τα υλικά για την επένδυση του μπάνιου σας, λάβετε υπόψη ότι αυτά θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στο νερό και να διαθέτουν μια λεία επιφάνεια. Τα πλακάκια, το μάρμαρο, η πέτρα, αλλά και πιο σύγχρονα όπως το γυαλί, το inox και το corian, αποτελούν λύσεις που μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε γούστο και να συμβάλουν στη διαμόρφωση ενός εύχρηστου και κομψού μπάνιου.

Γυαλί

Το γυαλί είναι ένα υλικό ιδιαίτερα ανθεκτικό και πολύ εύκολο στο καθάρισμα. Μπορεί να είναι διάφανο ή οπάκ, φιμέ ή χρωματιστό, αλλά ενδείκνυται για μπάνια μόνο στην περίπτωση που έχει υποστεί την ανάλογη επεξεργασία για τη συγκεκριμένη χρήση. Το κατάλληλο γυαλί για επενδύσεις μπάνιου μπορεί να έχει την τετραπλάσια αντοχή από το συνηθισμένο, ενώ όταν σπάσει δε θρυμματίζεται και δε δημιουργεί κοφτερές γωνίες. Είναι ιδανικό για επενδύσεις στην επιφάνεια γύρω από το νιπτήρα, αλλά και ως προστατευτικό στην μπανιέρα ή την ντουσιέρα σας. Αν και δεν είναι ακριβό υλικό, κάτι που μπορεί να αυξήσει την τιμή είναι η διαδικασία της κοπής του στις κατά παραγγελία διαστάσεις.

Πέτρα & μάρμαρο

Η πέτρα και το μάρμαρο αποτελούν μια εξαιρετική λύση για την επένδυση ενός μπάνιου. Είναι αδιάβροχα υλικά, πολύ ανθεκτικά, ενώ παράλληλα διατίθενται σε πολλούς τύπους και με αμέτρητα διαφορετικά φινιρίσματα. Παλαιότερα θεωρούνταν ακριβή λύση, σήμερα όμως κυκλοφορούν σε μορφή πλακιδίων και ψηφίδων αλλά και σε συνθετική μορφή, κάτι που φυσικά ρίχνει το κόστος τους.

Τα συνθετικά μάρμαρα είναι, επίσης, πιο ελαφρά και κατά συνέπεια μπορούν εύκολα να κοπούν σε οποιοδήποτε μέγεθος.

Ξύλο

Αν και είναι ιδιαίτερα ελκυστικό όσον αφορά το αισθητικό αποτέλεσμα, το ξύλο είναι μια σχετικά «επικίνδυνη» λύση. Ετσι, αν προτιμήσετε μια ξύλινη επένδυση, τότε θα πρέπει να επιλέξετε κάποιο είδος με ιδιαίτερη αντοχή στο νερό, γιατί εκτός από το να «ανοίξει» μπορεί ακόμη να παρουσιάσει λεκέδες αλλά και μούχλα. Καλές επιλογές για το μπάνιο αποτελούν το irocco, το merbau και το τικ. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο καθαρισμός της ξύλινης επιφάνειας θα πρέπει να γίνεται με ειδικά καθαριστικά, ενώ θα πρέπει να αποφεύγεται -όσο είναι δυνατόν- η επαφή της με σαπούνια και σαμπουάν.

Για μεγαλύτερη αντοχή και προστασία, μπορείτε να την περάσετε με ειδικό βερνίκι που θα διατηρήσει ταυτόχρονα και την καλή φυσική της κατάσταση. Το βερνίκι εισχωρεί στους πόρους του ξύλου και τους αποφράσσει, δίνοντάς του μια πιο σκούρα απόχρωση που δημιουργεί την εντύπωση του υγρού ξύλου. Η διαδικασία λίπανσης είναι καλό να επαναλαμβάνεται μια φορά το χρόνο.

Βερνίκια και ταπετσαρίες

Οι περισσότερες εταιρείες χρωμάτων διαθέτουν σήμερα στην γκάμα τους αδιάβροχα βερνίκια. Ετσι, αν δεν επιθυμείτε να καλύψετε τους τοίχους του μπάνιου σας με κάποιο άλλο υλικό, μπορείτε να τους βάψετε. Τα βερνίκια αυτά παρέχουν ειδική προστασία, μιας και δεν επιτρέπουν στην υγρασία να εισχωρήσει στον τοίχο, ενώ παράλληλα εμποδίζουν τη δημιουργία μούχλας. Είναι ιδανικά για τα σημεία γύρω από το νιπτήρα, την μπανιέρα αλλά και το ταβάνι, όπου δηλαδή συσσωρεύονται μεγάλες ποσότητες νερού και υδρατμών. Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε είναι η εφαρμογή τους. Για να δεχτεί ο τοίχος αυτά τα βερνίκια πρέπει να προετοιμαστεί καταλλήλως και με ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να μη δημιουργηθούν ατέλειες. Οι ταπετσαρίες ενδείκνυνται μόνο για χώρους στους οποίους δεν υπάρχει μπανιέρα ή ντους. Καλό θα ήταν λοιπόν να μην τις χρησιμοποιήσετε για το κυρίως μπάνιο σας, αλλά για ένα μικρό wc χωρίς ιδιαίτερη χρήση.

Πλακάκια και ψηφίδες

Μια διαχρονική και λειτουργική λύση είναι αυτή της επένδυσης με πλακάκια ή ψηφίδες. Είναι πολύ ανθεκτικά στο νερό και τους υδρατμούς, ενώ η μεγάλη ποικιλία των χρωμάτων, των σχεδίων και των διαστάσεων εξασφαλίζει αναρίθμητες λύσεις, τόσο για κλασικά όσο και για πιο μοντέρνα μπάνια. Ειδικότερα η ψηφίδα, μπορεί να δώσει ένα πολύ όμορφο και σύγχρονο διακοσμητικό αποτέλεσμα. Ιδιαίτερη όμως προσοχή πρέπει να δοθεί στην τοποθέτησή της, έτσι ώστε να γίνει συμμετρικά, καθώς και στον αρμό που θα χρησιμοποιηθεί.

· Επιλέξτε αρμό σε λευκή απόχρωση, έτσι ώστε να δημιουργείται πάντα μια καθαρή αίσθηση.

· Αν το μπάνιο σας είναι φωτεινό, μια κομψή λύση είναι να επιλέξετε σκούρα υλικά για την επένδυσή του.

· Μια inox επιφάνεια σε συνδυασμό με φυσικά υλικά, μπορεί να δώσει ένα ιδιαίτερο διακοσμητικό χαρακτήρα.