Κάθε «κατεργάρης» στον πάγκο του!

22.03.2007
Η κουζίνα, ο πιο «κοινωνικός» χώρος του σπιτιού, εντάσσεται αρμονικά στη γενικότερη διακόσμηση και γοητεύει με την ιδιαίτερη αισθητική και τον εντυπωσιακό εξοπλισμό της.

Από την Εφη Οικονομοπούλου

Ο σχεδιασμός και η κατασκευή της κουζίνας είναι μια υπόθεση πολύ προσωπική. Καλύπτοντας όλες τις ανάγκες ενός νοικοκυριού και ικανοποιώντας παράλληλα και τις πιο υψηλές απαιτήσεις, η σύγχρονη κουζίνα, χάρη στα πρωτοποριακά υλικά κατασκευής της και τις καλαίσθητες γραμμές της, σίγουρα «ανεβάζει» τη θερμοκρασία της διακόσμησης!

Ενα από τα πιο σημαντικά στοιχεία μιας κουζίνας είναι και ο πάγκος εργασίας, αφού δέχεται τη μεγαλύτερη ταλαιπωρία από οποιοδήποτε άλλο σημείο, ενώ η διάρκεια ζωής του και η αντοχή στην καθημερινή χρήση και τις φθορές εξαρτώνται άμεσα από την επιλογή των κατάλληλων υλικών και τη σωστή τοποθέτηση. Κάνοντας μια έρευνα αγοράς, θα διαπιστώσετε ότι τα πιο δημοφιλή υλικά για την κατασκευή του πάγκου είναι το corian, ο βακελίτης, το ανοξείδωτο ατσάλι (inox), ο γρανίτης, το μάρμαρο, το ξύλο και η πέτρα.

Corian

Ενας πάγκος με επένδυση από corian όχι μόνο είναι της μόδας, αλλά αναμφίβολα «κλέβει» την παράσταση σε κάθε κουζίνα. Το συνθετικό αυτό υλικό «πλάθεται» με τέτοιο τρόπο ώστε να δίνει με λεπτομέρεια χυτές επιφάνειες, με καμπύλες ή πολύπλοκες γωνίες. Ανθεκτικός στις καθημερινές μαγειρικές δραστηριότητες (όπως λεκέδες, κάψιμο από τα μαγειρικά σκεύη κτλ.), ένας πάγκος από corian καθαρίζεται εύκολα, αντιστέκεται στις ρωγμές και τα «σκασίματα», ενώ επιδιορθώνεται εύκολα και γρήγορα από τα ειδικά συνεργεία που τον τοποθετούν.

Βακελίτης

Το υλικό αυτό είναι υψηλής αντοχής και ανταποκρίνεται πλήρως στην καθημερινή χρήση του πάγκου. Μονόχρωμος, ματ ή γυαλιστερός και σε πολλά χρώματα ένας πάγκος από βακελίτη (τεχνητή ρητίνη) είναι πρακτικός, εύκολος στο καθάρισμα και δεν απορροφά τους λεκέδες.

Ιnox

Με μεγάλη διάρκεια ζωής, ένας inox πάγκος δίνει minimal χαρακτήρα σε κάθε χώρο που εφαρμόζεται, χαρίζει λάμψη στην κουζίνα, προσαρμόζεται εύκολα σε κάθε επιφάνεια και δεν καταστρέφεται με τη συχνή χρήση. Εχοντας δοκιμαστεί σε επαγγελματικές κουζίνες, ο πάγκος από ανοξείδωτο ατσάλι έχει αποδείξει την ανθεκτικότητά του σε αντίξοες συνθήκες.

Γρανίτης

Αν και ο γρανίτης στερείται την προσαρμοστικότητα του σχεδιασμού που χαρακτηρίζει υλικά όπως το corian, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή υλικά για την κατασκευή πάγκων κουζίνας. Η μεγάλη ποικιλία του σε χρωματισμούς και ποιότητες καλύπτει κάθε γούστο, είναι απαλός στην αφή και διακρίνεται για τη μεγάλη αντοχή του στη φωτιά. Αν και οι αρμοί στο σκούρο γρανίτη είναι σχεδόν αόρατοι, λεκιάζουν και συγκεντρώνουν βρομιά με την πάροδο του χρόνου. Εξαιτίας της παρουσίας πόρων, οι επιφάνειες από γρανίτη χρειάζονται επίστρωση μη μόνιμου στεγανωτικού υλικού για να αποφεύγονται οι λεκέδες.

Μάρμαρο

Για μια πολυτελή και κλασικού ύφους κουζίνα, το μάρμαρο ίσως είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή για τον πάγκο εργασίας. Ο πορώδης χαρακτήρας του παρουσιάζει εξαιρετική αντοχή στο χρόνο, ενώ με την υποστήριξη της σύγχρονης τεχνολογίας και την κατάλληλη επεξεργασία το μάρμαρο «ντύνει» ιδανικά κάθε κουζίνα και «παίζει» με τους πολλούς διαφορετικούς χρωματισμούς και τη γυαλιστερή του επιφάνεια.

Ξύλο

Το ξύλο είναι ένα από τα υλικά που χρησιμοποιείται ευρέως για την επένδυση του πάγκου εργασίας. Η παρουσία του ξύλου επικρατεί και καθορίζει τη φυσιογνωμία μιας ζεστής κουζίνας, ενώ αποτελεί την ιδανική επιφάνεια κοπής και προετοιμασίας του φαγητού. Η ποιότητα του ξύλου εξαρτάται από την επεξεργασία στην οποία έχει υποβληθεί ώστε να αντέχει στη χρήση και το χρόνο. Για τη συντήρηση της ξύλινης επιφάνειας πρέπει σε τακτά χρονικά διαστήματα να επιστρώνεται με ειδικό λάδι, ενώ οφείλουμε να μην παραλείπουμε να την καθαρίζουμε σχολαστικά και να την απολυμαίνουμε.

Πέτρα

Αν και το κόστος επένδυσης του πάγκου της κουζίνας με πέτρα είναι υψηλό, το αισθητικό αποτέλεσμα που δίνει είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Διαθέτοντας μια μεγάλη ποικιλία από διάφορους χρωματισμούς, ένα πρωτογενές υλικό σαν την πέτρα, αν και ιδιαίτερα ανθεκτικό από τη φύση του, χρειάζεται ειδική συντήρηση και προστασία.

Με δυνατότητα επιλογής ανάμεσα από μια μεγάλη γκάμα υλικών και αποχρώσεων, μπορείτε να δημιουργήσετε επιφάνειες με εντυπωσιακά εφέ.