Πώς να μεταμορφώσεις το σπίτι σου χωρίς ανακαίνιση

04.07.2022
Πώς να μεταμορφώσεις το σπίτι σου χωρίς ανακαίνιση
Οι συμβουλές των επιτυχημένων διακοσμητών εσωτερικών χώρων

Νιώθεις πως η διαμόρφωση των χώρων του σπιτιού σου χρειάζονται μια ανανέωση, αλλά δεν είσαι σε θέση να κάνεις ανακαίνιση; Υπάρχουν έξυπνες και πολύ πιο οικονομικές επιλογές, αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να έχεις υπόψη σου. "Ζήσε λίγο στον χώρο πριν κάνεις οτιδήποτε σημαντικό, και αυτό θα σου επιτρέψει να σκεφτείς κι άλλες επιλογές", λέει η σχεδιάστρια Brigette Romanek. "Νομίζω ότι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να κάνεις έναν χώρο δικό σου είναι να καταλάβεις τι λειτουργεί για εσένα και να παίξεις με αυτό". Στο σπίτι, λύσεις όπως ένας καθρέφτης για την ψευδαίσθηση ενός μεγαλύτερου χώρου ή οι σωστές υφές προσφέρουν μια κομψή, ευέλικτη καινοτομία.

Μεταμόρφωσε το σπίτι σου με αυτές τις απλές συμβουλές ενός επαγγελματία

Παρακάτω, τέσσερις ειδικοί εσωτερικών χώρων μοιράζονται τις συμβουλές τους για το πώς να μεταμορφώσεις τους χώρους του σπιτιού σου χωρίς ανακαίνιση:

Φωτισμός
"Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να μεταμορφώσεις οποιονδήποτε χώρο είναι να αλλάξεις τα υπάρχοντα φωτιστικά"
, λέει ο Andrew Bowen, επικεφαλής της ASH NYC, της εταιρείας που είναι γνωστή για τη δημιουργία προσαρμοσμένων χώρων. "Ο καλός φωτισμός μπορεί να συγκαλύψει ένα πλήθος αρχιτεκτονικών αμαρτιών ενώ ταυτόχρονα καθορίζει τη λειτουργία και την αντίληψη του χώρου". Αν νοικιάζεις, μπορεί να μην έχεις την επιλογή να καλωδιώσεις απλίκες, αλλά υπάρχουν πολλές άλλες εύκολες επιλογές, που μπορείς να τοποθετήσεις στο πλάι των καναπέδων ως φώτα ανάγνωσης. Και για φωτισμό που είναι πιο ατμοσφαιρικός, μπορείς να επιλέξεις ένα οικονομικό σύστημα προβολέα για να "λούζεις" τους τοίχους σε τόνους ηλιοβασιλέματος.

Μαξιλάρια χαλάρωσης
Αν το να περιτριγυρίζεσαι από τεράστια μαξιλάρια είναι πιο λογικό από το να στριμώχνεσαι σε έναν καναπέ, δύο καρέκλες και ένα τραπεζάκι, επειδή η κοινωνία λέει ότι έτσι μοιάζουν τα πραγματικά σπίτια, η Romanek λέει ότι δεν υπάρχουν κανόνες για το τέλειο δωμάτιο. Οι ειδικοί συμφωνούν. "Σκέψου έξω από τα συνηθισμένα όταν πρόκειται για τους καθιστικούς χώρους - μπορείς να προσθέσεις μια ισορροπημένη ιστορία υλικού στα υπάρχοντα έπιπλά σου στο σαλόνι και την κρεβατοκάμαρα", λέει ο Manu Ruyman Santos Fernandez, ένας στυλίστας και σχεδιαστής εσωτερικών χώρων από το Λος Άντζελες. "Τα μαξιλάρια είναι ο πιο αποτελεσματικός και χαμηλού κόστους τρόπος για να προσθέσεις υφή και χρώμα σε έναν χώρο διαβίωσης".

Ψηλά ράφια
Τα δωμάτια πρέπει να είναι διαμορφωμένα με διάφορα ύψη και τα ψηλά ράφια μπορούν να προσθέσουν αυτό το απαραίτητο αρχιτεκτονικό στοιχείο. Χρησιμοποίησε τα για να μιμηθείς έναν πολυτελή χώρο βιβλιοθήκης πλαισιώνοντας έναν καναπέ με ένα ζευγάρι ράφια βαμμένο για να ταιριάζει με το χρώμα του τοίχου. Προτίμησε ένα σατέν φινίρισμα, καθώς κρύβει τις ατέλειες της επιφάνειας και δείχνει λιγότερα δακτυλικά αποτυπώματα, ειδικά σε πιο σκούρες αποχρώσεις.

Καθρέφτες
"Σε πολλά διαμερίσματα της πόλης, το φυσικό φως έρχεται μόνο από μία κατεύθυνση, επομένως χρησιμοποιούμε κόλπα για να ενισχύσουμε το υπάρχον φως", λέει η interior designer Erin Williamson. "Όταν τοποθετείς καθρέφτες, θέλεις πάντα να λαμβάνεις υπόψη τι θα αντανακλάται στην επιφάνεια και να επιλέγεις την τοποθεσία έχοντας αυτό κατά νου".

Χαλιά
Ο Bowen πιστεύει ότι τα χαλιά περιοχής οριοθετούν χώρους και "χρησιμεύουν ως φόντο" - και όχι ως ένας κενός καμβάς
. "Ενώ υπάρχουν άπειρες σταθερές επιλογές διαθέσιμες, κλίνουμε σε περισσότερα μοτίβα καθώς εξελίσσονται τα γούστα".

Ανάκλιντρο
"Κάνε χώρο για ένα ανάκλιντρο, ειδικά κοντά σε ένα παράθυρο, ώστε να μπορείς να απολαύσεις τα βράδια σου διαβάζοντας ή χαλαρώνοντας κάτω από τη ζεστασιά των ακτίνων του ήλιου",
λέει ο Santos Fernandez. Είναι ένα κομμάτι που αξίζει να δοκιμάσεις, προσφέροντας πολλαπλές λειτουργίες και διάφορες μορφές ανάπαυσης—κάθισμα, χαλάρωση, ύπνος—για δωμάτια οποιουδήποτε μεγέθους.

Εκφραστική Τέχνη
"Μπορείς να πάρεις έναν τεράστιο καμβά και να διασκεδάσεις",
λέει η Romanek για το σχεδιασμό της δικής σου τέχνης μεγάλης κλίμακας. "Πριν από δεκαπέντε χρόνια, δεν ήμουν σε θέση να αντέξω οικονομικά πράγματα που ήθελα, έτσι πήγα σε ένα κατάστημα τέχνης και δημιούργησα ένα κομμάτι που νόμιζα ότι ήταν πολύ διασκεδαστικό και πολύ αφηρημένο. Το έβαλα στον τοίχο και άλλαξε τον χώρο και την ενέργεια", λέει. "Δημιουργεί ένα τόσο ωραίο συναίσθημα. είναι κάτι που είναι προσωπικό για σένα".