Όσα πρέπει να κάνεις πάντα πριν διαλέξετες χρώμα τοίχου

24.03.2022
Όσα πρέπει να κάνεις πάντα πριν διαλέξετες χρώμα τοίχου
Οι έξυπνες και σωστές κινήσεις θα σε κάνουν να ευχαριστείς τον εαυτό σου αργότερα

Εάν θέλετε να αποφύγεις τις τύψεις, η επιλογή της σωστής βαφής απαιτεί περισσότερα από την απλή επιλογή ενός χρώματος. Πριν δεσμευτείς, υπάρχουν μερικοί ακόμη παράγοντες που πρέπει να λάβεις υπόψη, όπως το φως που μπαίνει σε κάθε δωμάτιο στο σπίτι σου και πώς φαίνεται το χρώμα τόσο σε φυσικό όσο και σε τεχνητό φως.

Τα λάθη που πρέπει να αποφεύγεις όταν διακοσμείς μικρούς χώρους

Παρακάτω θα δεις όσα πρέπει να κάνεις πριν διαλέξεις βαφή:

Κάνε δοκιμές καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας
Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι αν θέλουμε πραγματικά να είμαστε σίγουροι ότι αγαπάμε ένα χρώμα, θα χρειαστεί να κάνουμε όχι απλά μια μικρή δοκιμή, να χρησιμοποιήσουμε σχεδόν ένα βάζο με δείγμα χρώματος. Επειδή τα χρώματα φαίνονται διαφορετικά κατά τη διάρκεια της ημέρας καθώς αλλάζει το φως στο δωμάτιο, δεν θέλεις απλώς να απλώσεις ένα χρώμα και να κάνεις την επιλογή σου—αλλά να το παρατηρήσεις με την πάροδο του χρόνου. Πώς φαίνεται το χρώμα το πρωί σε σχέση με το απόγευμα; Και πώς φαίνεται τη νύχτα όταν το φυσικό φως αντικαθιστά το από τεχνητό φως;

Βρες το σωστό φινίρισμα
Μόλις βρεις ποιο χρώμα θέλεις, έχεις ακόμα μια απόφαση να πάρεις: τι φινίρισμα να επιλέξεις. Γενικά, όσο μεγαλύτερη είναι η γυαλάδα, τόσο πιο ανθεκτική και ευκολότερη θα είναι η βαμμένη επιφάνεια. Ωστόσο, οι επιφάνειες με υψηλή στιλπνότητα εμφανίζουν βρωμιά. Το ημί-γυαλιστερό είναι το καλύτερο σε τελειώματα και σανίδες, καθώς αντιμετωπίζουν μεγάλη φθορά.

Υπολόγισε πόση βαφή χρειάζεσαι
Αν θέλεις να αποφύγεις ακόμη μια επίσκεψη στο χρωματοπωλείο, η μέτρηση του δωματίου για το πόση βαφή θα χρειαστείς εκ των προτέρων μπορεί να σε βοηθήσει. Χρησιμοποιώντας μια αριθμομηχανή βαφής, μπορείς να εισάγεις το ύψος και το μήκος κάθε τοίχου στο δωμάτιο, συν πόσες πόρτες και παράθυρα υπάρχουν. Το εργαλείο θα υπολογίσει ακριβώς πόσα λίτσα θα χρειαστεί να αγοράσεις.

Αποφάσισε εάν χρειάζεσαι primer
Δεν χρειάζεται για περίπτωση βαψίματος primer, αλλά αν μεταβαίνεις από σκούρο χρώμα σε ανοιχτό, είναι καλή ιδέα. Το primer λειτουργεί για να καλύψει το αρχικό χρώμα πιο αποτελεσματικά από τη βαφή, και έτσι δεν θα χρειαστεί να κάνεις πέντε στρώσεις. Εάν βάφεις ντουλάπια κουζίνας ή ένα έπιπλο, το primer μπορεί να βοηθήσει το χρώμα να προσκολληθεί στην επιφάνεια, αποτρέποντας τα λάθη και τις γρατσουνιές.

Επένδυσε σε εργαλεία υψηλής ποιότητας
Όσον αφορά το βάψιμο, ένα υψηλής ποιότητας κάλυμμα και πινέλο κάνουν όλη τη διαφορά. Τα φθηνότερα πινέλα θα χάσουν τις τρίχες καθώς βάφεις και θα αφήσουν πίσω τους εμφανείς πινελιές, ενώ ένα κάλυμμα χαμηλής ποιότητας θα ρίχνει κομμάτια στον φρεσκοβαμμένο τοίχο. Για να αποφύγεις αυτό, επένδυσε σε καλά εργαλεία και στη συνέχεια, μάθε πώς να τα καθαρίζεις σωστά, ώστε να μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις για πολλά ακόμη έργα που θα ακολουθήσουν.