Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ μοντέρνου και σύγχρονου σχεδιασμού

17.01.2022
Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ μοντέρνου και σύγχρονου σχεδιασμού
Πώς να τα ξεχωρίσεις και πώς να διαμορφώσεις ανάλογα το χώρο σου

Όλοι μας χρησιμοποιούμε τις φράσεις «μοντέρνος σχεδιασμός» και «σύγχρονος σχεδιασμός», αλλά στην πραγματικότητα δεν σημαίνουν το ίδιο πράγμα. Ο μοντέρνος σχεδιασμός αναφέρεται στο κίνημα του Μοντερνισμού, το οποίο χρονολογείται από τα τέλη του 1800 και τις αρχές του 1900. Ο σύγχρονος σχεδιασμός είναι ένας πιο γενικός όρος, που αναφέρεται στο στυλ του παρόντος και του μέλλοντος.

Οι συμβουλές των interior designer για όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν κλείσεις τα 30

Και τα δύο στυλ τείνουν να είναι αρκετά minimal, αλλά ενώ ο μοντέρνος σχεδιασμός αφορά τη λειτουργία και την προσβασιμότητα, ο σύγχρονος σχεδιασμός είναι πιο ελεύθερος με έντονα χρώματα και ογκώδη σχήματα. Δες παρακάτω τις βασικές διαφορές ανάμεσα στο μοντέρνο και το σύγχρονο σχεδιασμό.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του μοντέρνου και του σύγχρονου σχεδιασμού;
Ο μοντέρνος σχεδιασμός αναφέρεται σε ένα συγκεκριμένο σχεδιαστικό κίνημα, ενώ ο σύγχρονος σχεδιασμός είναι ένας πιο γενικός όρος που περιγράφει το τι είναι στην τάση τώρα. Αλλά, τα στυλ φαίνονται διαφορετικά. Ενώ και τα δύο εκτιμούν τον μινιμαλισμό, τις καθαρές γραμμές και τα καλά καθορισμένα σχήματα, ο σύγχρονος σχεδιασμός είναι πολύ πιο κομψός και πιο μινιμαλιστικός από τον μοντέρνο σχεδιασμό και έχει μια πιο "αποστειρωμένη" ατμόσφαιρα. Ένα μοντέρνο σπίτι θα έχει μια πολύ πιο ζεστή αίσθηση, με περισσότερα στρώματα, περισσότερα οργανικά στοιχεία και μια ελαφρώς πιο γήινη, πιο ζεστή ατμόσφαιρα.

Τι είναι ο μοντέρνος σχεδιασμός;
Μερικά χαρακτηριστικά του μοντέρνου σχεδιασμού περιλαμβάνουν:

Καθαρές γραμμές
Κομψά σχήματα
Προσβάσιμα υλικά (όπως υαλοβάμβακα και κόντρα πλακέ)
Κωνικά πόδια επίπλων

Πώς να κάνεις το σπίτι σου να φαίνεται πιο μοντέρνο
Βάλε τη λειτουργία προτεραιότητα
Ο μοντέρνος σχεδιασμός είναι κυρίως πρακτικός, επομένως σχεδίασε με γνώμονα τη λειτουργία. Σκέψου πώς σου αρέσει να χρησιμοποιείς τον χώρο σου και ποια έπιπλα χρειάζεσαι. Στη συνέχεια, εφοδιάσου με κομψά κομμάτια που κάνουν τη δουλειά.

Προτίμησε τα προσβάσιμα υλικά
Ο μοντέρνος σχεδιασμός ήταν φτιαγμένος για τις μάζες, έτσι ευνοούσε υλικά που ήταν πιο οικονομικά και εύκολα στην κατασκευή. Βάλε ένα τραπέζι από κόντρα πλακέ και μερικές καρέκλες από fiberglass.

Διακόσμησε ελάχιστα
Γνωστός για τις καθαρές γραμμές και τις κομψές σιλουέτες του, ο μοντέρνος σχεδιασμός είναι αρκετά minimal. Το μοντέρνο στυλ απαιτεί τη χρήση αρνητικού χώρου, οπότε κράτησε ελάχιστα διακοσμητικά και ζέστανε το χώρο σου με κομμάτια με υφή και φυσικές πινελιές.

Τι είναι ο σύγχρονος σχεδιασμός;
Δεδομένου ότι ο όρος "σύγχρονος σχεδιασμός" αναφέρεται στο στυλ του σήμερα, ο ορισμός του αλλάζει από εποχή σε εποχή. Αλλά αυτή τη στιγμή, χρησιμοποιούμε τον όρο για να αναφερθούμε σε μια ενημερωμένη αντίληψη του μοντέρνου σχεδιασμού.

Μερικά χαρακτηριστικά του σύγχρονου σχεδιασμού περιλαμβάνουν:

Καθαρές γραμμές
Χονδρά ή ιδιόρρυθμα σχήματα
Κομψά, βιομηχανικά υλικά (όπως χάλυβας και γυαλί)
Έντονα χρώματα
Χαμηλά έπιπλα

Πώς να κάνεις το σπίτι σου να φαίνεται πιο σύγχρονο
Αγόρασε ένα χαμηλό καναπέ
Τα έπιπλα χαμηλά - τα έπιπλα που βρίσκονται στο έδαφος ή αιωρούνται ακριβώς από πάνω - είναι αγαπημένα μεταξύ των σύγχρονων σχεδιαστών.

Επίλεξε μια τολμηρή παλέτα
Συνδύασε ένα έντονο μαύρο με ένα καθαρό λευκό και πρόσθεσε ένα έντονο χρώμα, όπως ένα ζωηρό κίτρινο.

Πρόσθεσε κομψές πινελιές
Ο σύγχρονος σχεδιασμός είναι γνωστός για τα κομψά, βιομηχανικά υλικά του, γι' αυτό εφοδιάσου με έπιπλα που φαίνονται στιβαρά αλλά λεία.

Διατήρησε το χώρο σου καθαρό
Όπως ο μοντέρνος σχεδιασμός, έτσι και ο σύγχρονος είναι minimal και καθαρός. Αγκάλιασε λοιπόν τον αρνητικό χώρο καθώς διακοσμείς και πρόσθεσε ελάχιστα κομμάτια.