Αληθινό ή ψεύτικο χριστουγεννιάτικο δέντρο; Τα επιχειρήματα για να αποφασίσεις τι σου ταιριάζει καλύτερα

28.11.2021
Αληθινό ή ψεύτικο χριστουγεννιάτικο δέντρο; Τα επιχειρήματα για να αποφασίσεις τι σου ταιριάζει καλύτερα
Διάβασε αυτό αν δε ξέρεις τι να προτιμήσεις για τις φετινές γιορτές

Πέρα από το τι δώρα να πάρεις στους αγαπημένους σου και πώς να ταξιδέψεις και να δεις την οικογένεια σου με ασφάλεια, υπάρχει μια άλλη σκέψη που ίσως πρέπει να κάνεις αυτήν την εορταστική περίοδο: Να αγοράσεις ένα τεχνητό χριστουγεννιάτικο δέντρο ή ένα αληθινό;

Τα εύκολα διακοσμητικά tips που θα φωτίσουν το σπίτι σου και τη διάθεσή σου αυτόν τον χειμώνα

Δες παρακάτω τα πλεονεκτήματα και των δύο επιλογών για να πάρεις μια απόφαση:

Γιατί πολλοί προτιμούν τα αληθινά χριστουγεννιάτικα δέντρα

Μυρίζουν όμορφα
Τα Χριστούγεννα έρχονται με τα δικά τους εποχιακά αρώματα, αλλά η μυρωδιά από τις φρέσκες πευκοβελόνες μπορεί να είναι η πιο μαγική. Μπορείς πάντα να ανάψεις ένα αρωματικό κερί, αλλά είναι δύσκολο να βρεις κάτι που να πλησιάζει την φυσική ξυλώδη μυρωδιά ενός φρεσκοκομμένου χριστουγεννιάτικου δέντρου.

Είναι βιοδιασπώμενα και ανακυκλώσιμα
Για πολλά χρόνια, το κόψιμο αληθινών χριστουγεννιάτικων δέντρων παρερμηνευόταν ως επιβλαβές για το περιβάλλον, αλλά αυτό δεν είναι ακριβώς σωστό. Είναι μια βιώσιμη καλλιέργεια όπως κάθε άλλη φυσική καλλιέργεια, καθώς οι αγρότες χριστουγεννιάτικων δέντρων φροντίζουν να είναι ισορροπημένη η φύτευση και η συγκομιδή για την προστασία του περιβάλλοντος. Επιπλέον, είναι πλήρως βιοδιασπώμενα και ανακυκλώσιμα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν.

Αντίθετα, τα τεχνητά δέντρα έχουν τριπλάσιο αντίκτυπο στην κλιματική αλλαγή και στην εξάντληση των πόρων. Είναι κατασκευασμένα από πλαστικό και χάλυβα, απαιτούν περισσότερη ενέργεια για να παραχθούν, αποστέλλονται από την Κίνα και τελικά τοποθετούνται σε χώρο υγειονομικής ταφής. Σύμφωνα με μια αξιολόγηση του κύκλου ζωής των συγκριτικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων τόσο των αληθινών όσο και των ψεύτικων χριστουγεννιάτικων δέντρων, η εταιρεία Συμβουλευτικής Αειφορίας WAP κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «ένα πραγματικό χριστουγεννιάτικο δέντρο έχει λιγότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις από ένα τεχνητό δέντρο». Ωστόσο, ένα ψεύτικο χριστουγεννιάτικο δέντρο μπορεί να έχει μικρότερο αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον εάν ο πελάτης το κρατήσει για πέντε χρόνια ή περισσότερο.

Υποστηρίζει την τοπική οικονομία
Το να αγοράσεις ένα πραγματικό χριστουγεννιάτικο δέντρο από έναν τοπικό προμηθευτή είναι ένας υπέροχος τρόπος να υποστηρίξεις μια μικρή επιχείρηση —ιδιαίτερα μια που είναι εποχιακή. Ενώ τα ψεύτικα δέντρα προέρχονται συχνά από μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων και κατασκευάζονται μαζικά στο εξωτερικό, ένα τοπικό φυτώριο θα ωφεληθεί πολύ από την αγορά σου.

Συχνά είναι φθηνότερα από τα τεχνητά δέντρα
Το πόσο κοστίζει τελικά ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο εξαρτάται από ορισμένους παράγοντες, όπως το πού μένεις, από ποιον αγοράζεις και το είδος του δέντρου που αγοράζεις. Αλλά το ότι τα τεχνητά χριστουγεννιάτικα δέντρα είναι πάντα η φθηνότερη επιλογή είναι μύθος.

Τα θετικά ενός τεχνητού χριστουγεννιάτικου δέντρου

Μπορείς να το επαναχρησιμοποιήσεις το επόμενο έτος (και το παραεπόμενο)
Εάν ο προϋπολογισμός είναι η μεγαλύτερη ανησυχία για τις φετινές γιορτές, αυτό μπορεί να κάνει την απόφασή σου πιο εύκολη. Ένα ψεύτικο δέντρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά και ξανά, που σημαίνει πως δε θα χρειαστεί να αγοράζεις δέντρο κάθε χρόνο.

Δε χρειάζεται συντήρηση
Ναι, τα αληθινά χριστουγεννιάτικα δέντρα είναι υπέροχα — αλλά έχουν επίσης υψηλή συντήρηση. Είναι ένα εξαιρετικό φυτό εσωτερικού χώρου που θα πρέπει να το προσέχεις σε καθημερινή βάση και δεν έχουν όλοι το χρόνο ή την υπομονή να το αντιμετωπίσουν. Ένας από τους προφανείς λόγους για να προτιμήσεις ένα ψεύτικο έλατο είναι να αποφύγεις την ταλαιπωρία του ποτίσματος, του σκουπίσματος, του κουρέματος και της ανησυχίας για τη σωστή τοποθέτηση για βέλτιστη φρεσκάδα.

Συχνά είναι ανθεκτικά στη φωτιά
Τα περισσότερα τεχνητά χριστουγεννιάτικα δέντρα είναι φτιαγμένα με πυρίμαχα υλικά, δυνητικά καθιστώντας τα πιο ασφαλή.

Προσαρμόζονται εύκολα
Δεν μπορείτε να ζητήσεις ακριβώς το δέντρο των ονείρων σου από τη Μητέρα Φύση (που, για πολλούς, είναι μέρος της γοητείας), αλλά η παραγγελία ενός τεχνητού δέντρου σου επιτρέπει να το προσαρμόσεις στο γούστο σου.