Τα 5 πράγματα που πρέπει να προσέξεις στη διακόσμηση του παιδικού δωματίου

20.09.2021
Τα 5 πράγματα που πρέπει να προσέξεις στη διακόσμηση του παιδικού δωματίου
Είτε περιμένεις μωρό, είτε μετακομίζεις είτε απλά θέλεις να αλλάξεις διακόσμηση, τα παιδικά δωμάτια είναι συνήθως χώροι τους οποίους οι γονείς απολαμβάνουν. Υπάρχουν όμως αρκετοί παράγοντες που πρέπει να λάβεις υπόψη σου, έτσι ώστε αυτό το δωμάτιο να μην είναι μόνο όμορφο αλλά ιδανικό για τα παιδιά και πρακτικό για εσένα. Έχοντας αυτό στο νου, εδώ θα μπορέσεις να μάθεις τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς όταν σχεδιάζουν και διακοσμούν το παιδικό δωμάτιο.

Γεμίζεις το χώρο με έπιπλα και πράγματα

Τα παιδιά έχουν συχνά πολλά αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένου του κρεβατιού τους, του κομοδίνου, της ντουλάπας, του κουτιού παιχνιδιών και, σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχουν και ένα γραφείο, καρέκλες και τραπέζι. Αλλά συχνά ξεχνάς ότι στην πραγματικότητα έχουν μόνο ένα μικρό δωμάτιο και στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν θα αφήσεις αρκετό χώρο για να παίξουν τα παιδιά ελεύθερα και να έχουν τη δική τους θέση στο δωμάτιό τους.

Μαμά και κόρη: Μπορούν να είναι κολλητές φίλες; Πόσο καλό είναι τελικά;

Δεν δίνεις προτεραιότητα στην ασφάλεια

Στο παιδικό δωμάτιο, θα πρέπει να σκεφτείς ακόμα και τις πιο μικρές λεπτομέρειες για να βεβαιωθείς ότι είναι όσο το δυνατόν ασφαλέστερο. Θυμήσου ότι τα παιδιά βρίσκουν πάντα έναν τρόπο να «κάνουν κακή χρήση» των πραγμάτων, τα οποία μερικές φορές μπορεί να είναι επικίνδυνα.

Τα χαλαρά κορδόνια και οι κουρτίνες, για παράδειγμα, μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο εάν κάποιος, συμπεριλαμβανομένου και εσένα, μπερδευτεί ή εάν τα παιδιά σου τα τραβήξουν. Έπιπλα και χαλιά χωρίς αντιολισθητικά αυτοκόλλητα μπορεί να προκαλέσουν πτώσεις και χτυπήματα. Επίσης, οι κλειδαριές παραθύρων και πορτών πρέπει επίσης να είναι ασφαλή για παιδιά, ώστε να μην τραυματιστούν ή κλειδωθούν τυχαία.

Έχεις μόνο ένα φως

Ο φωτισμός είναι το κλειδί κατά τη ρύθμιση οποιουδήποτε χώρου στο σπίτι και το παιδικό δωμάτιο δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα. Σκέψου ότι, ακριβώς όπως στο σαλόνι, για παράδειγμα, τα φώτα μπορούν να αποτελέσουν μέρος της διακόσμησης. Θα πρέπει επίσης να λάβεις υπόψη ότι, πολλές φορές, θα χρειαστεί ένα χαμηλό νυχτερινό φως ή οποιαδήποτε μικρή λάμπα που μπορεί να παρέχει την ίδια λειτουργία, ειδικά εάν τα παιδιά σου φοβούνται το σκοτάδι. Θα χρειαστούν επίσης έναν καλό φωτισμό που θα φωτίζει βασικούς χώρους, όπως το παιχνίδι ή το γράφειο τους.

Αφήνεις τους τοίχους απροστάτευτους

Κατά τη διακόσμηση ενός δωματίου, δεν πρέπει να ξεχνάς ότι οι τοίχοι πρέπει όχι μόνο να φαίνονται καλαίσθητοι αλλά και να είναι αρκετά ανθεκτικοί σε ότι ένα παιδί μπορεί να πιστεύει ότι είναι καλή ιδέα για να ζωγραφίσει. Το χρώμα βινυλίου, η ταπετσαρία που πλένεται ή η μπουαζερί είναι ιδανικές επιλογές, έτσι ώστε κάθε πειραματισμός από τα μικρά παιδιά να μπορεί να καθαριστεί εύκολα. Διαφορετικά, μπορεί να χρειαστεί να επενδύσεις ακόμη περισσότερα χρήματα για να επιδιορθώσεις το δωμάτιο.

Πίσω στα θρανία: Προσαρμογή στο σχολικό περιβάλλον ανά ηλικιακή ομάδα

Δεν αφήνεις χώρο για τη δημιουργικότητα και το προσωπικό γούστο των παιδιών

Ως γονιός, είσαι πάντα ενθουσιασμένη για τη διακόσμηση και την επίπλωση του δωματίου για τα παιδιά σου, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάς ότι αυτός ο χώρος θα είναι δικός τους και μόνο για εκείνα. Επομένως, οι ανάγκες και τα γούστα τους θα πρέπει να είναι προτεραιότητα δική τους και όχι δική σου.

Μπορείς εύκολα να αφήσεις χώρο για παιχνίδι προσθέτοντας μερικά διασκεδαστικά αντικείμενα όπως ένα αντίσκηνο ή κρεμαστά αστέρια, ή έναν πίνακα κιμωλίας για τα παιδιά προκειμένου να αναπτύξουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους και να αισθάνονται πάντα άνετα στο δωμάτιό τους. Στην τελική, επειδή μπορεί να περνούν πολύ χρόνο εκεί, πρέπει να είναι ένα μέρος όπου μπορούν να απελευθερώσουν τη δημιουργικότητά τους.