Το θρυλικό στρογγυλό τραπέζι Ε-1027

06.10.2015
Πολλά από τα σχέδια των επίπλων της Ιρλανδής σχεδιάστριας και αρχιτέκτονα Eileen Gray (1878-1976) δείχνουν φανερά τα ίχνη των αρχιτεκτονικών της ενασχολήσεων – κάτι που την παρακινούσε συνεχώς να ψάχνει καινούρια και πιο κατάλληλα υλικά για τα έπιπλα που σχεδίαζε.

Η αγάπη με το χρώμιο αφού, λοιπόν, πέρασε ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής της με τον μεγάλο έρωτά της, τη λάκα, αποφάσισε ότι κάποια στιγμή έπρεπε να φύγει από τα δεσμά της. Ετσι, αφοσιώθηκε στο χρώμιο και τους ατσάλινους σωλήνες, ενώ το πραγματικά αγαπημένο της υλικό θα έμενε για πάντα το –κάθε είδους– εξωτικό ξύλο.

Σε ηλικία 52 ετών, η Eileen σχεδίασε το πρώτο της σπίτι, το οποίο θεωρούσε «έναν ζωντανό οργανισμό», που του έδωσε το όνομα Ε-1027. Ολα εδώ, από τους χώρους μέχρι τα έπιπλα, ήταν δικά της σχέδια. Είχε μελετήσει όλες τις πιθανές χρήσεις που ένα έπιπλο μπορεί να έχει.

Το θρυλικό στρογγυλό τραπέζι Ε-1027, από χρώμιο, σχεδιασμένο το 1926 (προηγήθηκε εκείνων, από το ίδιο υλικό, του Le Corbusier), αποτελεί μέχρι σήμερα ένα από τα «καθαρότερα» σχέδια στην ιστορία του design μοντέρνων επίπλων. Για την ίδια την Eileen Gray, βλέπετε, o μεγάλος κανόνας έλεγε ότι «ένα έπιπλο θα πρέπει να είναι ταυτόχρονα πρακτικό και άνετο».

www.eileengray.co.uk

Γιάννης Παπαϊωάννου