Η μονάδα αποθήκευσης του Charles και της Ray Eames

07.10.2016
Η ιδέα της συναρμολόγησης δεν ήταν δημοφιλής στο λεξικό της επιπλοποιίας όταν ο Charles και η Ray Eames σχεδίασαν το πρώτο τους πρωτοποριακό σχέδιο για ένα έπιπλο που αργότερα οι ίδιοι θα αποκαλούσαν «Μονάδα αποθήκευσης».

Το 1950, το διάσημο ζευγάρι σχεδιαστών έφτιαξε για το σπίτι του αυτήν τη μονάδα με σπονδυλωτά ράφια, τα οποία μπορούσαν να ρυθμιστούν έτσι ώστε να χωρούν σε συγκεκριμένους χώρους ανάλογα με τις ανάγκες.

Κατάλληλο τόσο για γραφεία όσο και για σπίτια, αυτό το σύνθετο έπιπλο αρχικά προέκυψε το 1949 από μια εργασία που έκαναν οι Eames για το Detroit Institute of Arts, ενώ το φορμαρισμένο κοντραπλακέ σε συνδυασμό με το μέταλλο θυμίζουν και παλαιότερες σχεδιαστικές καινοτομίες του γνωστού ζεύγους. Στο πρωτότυπο σχέδιο, οι Eames χρωμάτισαν τα πλαϊνά αποσπώμενα κομμάτια και έτσι μια πολύχρωμη πρόταση φάνηκε να συνοδεύει τη γέννηση αυτού του επίπλου.

Ωστόσο, οι κανόνες που έθεσαν οι Eames έλεγαν ότι όλα τα μετωπικά κομμάτια θα άφηναν τη σημύδα να πρωταγωνιστήσει, ενώ τα πλαϊνά και τα πίσω κομμάτια της πλάτης του επίπλου θα έπαιζαν με χρώματα όπως κόκκινο, λευκό, μπλε, γκρι, μαύρο και κίτρινο. Οσο για τις βάσεις των ραφιών, θα ήταν σε όλες τις εκδοχές σε μαύρο χρώμα.

www.eamesoffice.com

Γιάννης Παπαϊωάννου