Η "αναπαυτική" καρδιά του Verner Panton

06.10.2015
Μία από τις πιο χαρακτηριστικές δημιουργίες του enfant terrible της δανέζικης design σκηνής, του αρχιτέκτονα και ντιζάινερ Verner Panton (1926-1998), η Ηeart Cone Chair σχεδιάστηκε το 1959.

Καθώς ο δημιουργός της έχει μείνει στην Ιστορία για τη φαντασία και τον ενθουσιασμό με τον οποίο σχεδίαζε, δεν είναι παράξενο το γεγονός ότι τα πλευρικά φτερά της θυμίζουν τα αυτιά του Μίκυ Μάους. Oυσιαστικά, πρόκειται για την εξέλιξη της Cone Chair, την οποία είχε σχεδιάσει έναν χρόνο πριν για το Κοmigen, το νέο εστιατόριο των γονιών του.

Εκείνη την εποχή, ο Panton είχε μόλις επιστρέψει από ένα μακρύ ταξίδι στην Ευρώπη, με ένα φορτηγάκι Volkswagen το οποίο είχε μετατρέψει σε κινητό studio.

Μία από τις ιδέες που προέκυψαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιήγησης ήταν και αυτή η καρέκλα. Οπως η Cone Chair, έτσι και η Heart Cone (που σήμερα κατασκευάζεται από τη Vitra) προκάλεσε μεγάλη αίσθηση όταν βγήκε στην αγορά –στη Νέα Υόρκη, για παράδειγμα, η αστυνομία διέταξε να τη βγάλουν από τη βιτρίνα ενός καταστήματος, επειδή είχε μαζευτεί πάρα πολύς κόσμος και τη χάζευε!

www.vitra.com/en-lp/product/heart-cone-chair

Μάρθα Κορινθίου