Μάϊος: Το ημερολόγιο του μήνα

01.05.2017
Οι εργασίες τον μήνα Μάϊο στο σπίτι, στην κουζίνα, στον κήπο.

Σπίτι

  1. Οταν καθαρίζουμε τις ντουλάπες για τα καλοκαιρινά, τις αφήνουμε μία μέρα να αεριστούν με ανοιχτές τις πόρτες. Στη συνέχεια τοποθετούμε καινούργια χαρτιά και υπόλοιπα σαπουνιών (που έχουν στεγνώσει), καθώς διώχνουν το σκόρο και αφήνουν ευχάριστο άρωμα.
  2. Για να αφαιρέσουμε τους λεκέδες από τα βάζα, ξεπλένουμε με ξίδι και πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι. Τα αφήνουμε κάποια ώρα και μετά ξεβγάζουμε, τρίβοντας τους λεκέδες με οδοντόβουρτσα.
  3. Για να γυαλίσουμε την πλάκα του σίδερου, την περνάμε προσεκτικά με ψιλό αλάτι σε ένα πανί.
  4. Για να αστράψει ο πολυέλαιος από καθαριότητα, καθαρίζουμε ένα ένα τα κρύσταλλα με πανί το οποίο έχουμε βουτήξει σε οινόπνευμα και έπειτα σκουπίζουμε με προσοχή για να φύγουν τα ίχνη.
  5. Στα πολυσύχναστα σημεία του παρκέ που ταλαιπωρούνται περισσότερο απλώνουμε βερνίκι για κότερα. Είναι πιο ανθεκτικό.
  6. Για να ξεβουλώσουμε το νεροχύτη ή το νιπτήρα του μπάνιου, ρίχνουμε μία κουταλιά σόδα και, ακο-λούθως, ένα μπουκάλι ανθρακούχο νερό. Αν δεν έχει αποτέλεσμα, επαναλαμ-βάνουμε με μία κουταλιά σόδα, ένα κουτάκι ανθρακού-χα σόδα και ζεστό νερό.
  7. Αν έχουν λερωθεί τα cd και κολλούν, τα τρίβουμε ελαφρά με το χέρι μας με λευκή οδοντόκρεμα (όχι ζελ). Μετά από λίγη ώρα τα περνάμε με ένα μαλακό πανί.
  8. Αν μας κάηκε το γάλα και θέλουμε να φύγει η μυρωδιά, το ρίχνουμε σε μια άλλη κατσαρόλα με μια φέτα ψωμί. Το καμμένο θα απορροφηθεί και το υπόλοιπο θα είναι έτοιμο να ξαναχρησιμοποιηθεί.
  9. Τα παλιά κεντήματα της μαμάς, οι μαξιλαροθήκες, τα κομμάτια από τρύπια πουκάμισα εύκολα γίνονται μαξιλάρια για τα κρεβάτια των παιδιών με λίγο ύφασμα και βαμβάκι για το γέμισμα.
  10. Για τους καθρέφτες προτιμάμε ένα μείγμα νερού και σόδας. Τους περνάμε με ένα πανί απαλά για να μην κάνουν χαρακιές και -τελειώνοντας- με στεγνό πανί.

Κουζίνα

  1. Για να φτιάξουμε αρωματική ζάχαρη, προσθέτουμε ξύσμα λεμονιού, ξύσμα πορτοκαλιού, τριμμένα ροδοπέταλα ή λεβάντα.
  2. Για να φύγουν από την κουζίνα οι μυρωδιές από το κοκορέτσι και τη μαγειρίτσα και όσα πρόκειται να μαγειρέψαμε το Πάσχα αφήνουμε πάνω στο μάτι μία κατσαρόλα με βραστό νερό μαζί με δύο ξύλα κανέλας και φλούδες πορτοκαλιού.

Κήπος

  1. Κορφολόγημα σε χρυσάνθεμα, γεράνια, σινεράριες.
  2. Καθαρίζουμε τον κήπο από ζιζάνια και παράσιτα (γλιστρίδα, κύπερη, λουβουδιά και άλλα πολλά).
  3. Ελαφρύ κλάδεμα σε θάμνους για να διατηρήσουμε το σχήμα τους.
  4. Κλαδεύουμε τους βλαστούς που αναπτύσσονται γρήγορα (λαίμαργους).
  5. Σταδιακά αυξάνουμε τα ποτίσματα ή μεγαλώνουμε το χρόνο στον προγραμματιστή του αυτόματου ποτίσματος.
  6. Σκαλίζουμε και ανανεώνουμε το χώμα γύρω από τα φυτά μας προσεκτικά ώστε να μην καταστρέψουμε τις επιφανειακές ρίζες.
  7. Ποτίζουμε τακτικά τους βολβούς που ανθοφορούν την άνοιξη.
  8. Αρχίζει η παρατήρηση στα φοινικοειδή για τυχόν προσβολές από τον κάνθαρο rhynchophorus, την πεταλούδα raysandisia archon και άλλα παθογόνα, οπότε επεμβαίνουμε ανάλογα με βιολογικά σκευάσματα.
  9. Καλό είναι να αποφύγουμε τις μεταφυτεύσεις σε γλάστρες στο μπαλκόνι.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ