Ambiente 2015

26.03.2015
Στους τεράστιους χώρους του εκθεσιακού κέντρου της Φρανκφούρτης, πρωταγωνιστής των τάσεων φέτος ήταν αυτό που ορίζουμε ως Νοσταλγία.

Στους τεράστιους χώρους του εκθεσιακού κέντρου της Φρανκφούρτης, πρωταγωνιστής των τάσεων φέτος ήταν αυτό που ορίζουμε ως Νοσταλγία (SEHNSUCHT). Μια νοσταλγία που αναλύθηκε σαν διεθνές φαινόμενο, άποψη, έμπνευση και κινητήρια δύναμη του βιομηχανικού σχεδιασμού και του καταναλωτικού αγαθού. Υλικά, χρώματα, σχήματα, υφές και επιφάνειες ζωντανεύουν μέσα από τέσσερις στιλιστικές γραμμές : Clarity&Lightness- Craft &Culture, History&Elegance, Humour &Curiosity.
Οι τρεις άξονες της διεθνούς έκθεσης Ambiente “Dining, Giving, Living” ήταν η πλατφόρμα ανάδειξης του design μέσα από τη χρηστικότητα, με τις αισθητικές τάσεις να αποτυπώνουν τις μνήμες όλων των αποχρώσεων της ζωής. Θα επικεντρωθούμε στο πεδίο του ενδιαφέροντός μας που αφορά την προπαρασκευή και την εμφάνιση του φαγητού: All about dining…

Βάλε κι άλλο χρώμα στο τραπέζι
Οι επιφάνειες εμπνέονται από τη φύση και την πολυμορφία της έχοντας λείες βελούδινες μέχρι περίτεχνα ανάγλυφες ματιέρες. Πουδρέ παστέλ , κίτρινα, ροζ και πράσινα προϋπαντούν την άνοιξη, ενώ το inox και ο πολύ μοδάτος χαλκός (είναι άποψη) έχουν τη μερίδα του λέοντος στα μαγειρικά σκεύη. Πορσελάνες και κεραμικά έχουν καθαρές γραμμές, με τα δυνατά χρώματα του ουράνιου τόξου να βάφουν τα πάντα. Συχνά το λευκό, το γκρι, το μπεζ και το γκρι-μπλε συμπορεύονται με τα αδρά υλικά. Δεν λείπουν τα κλασικά μοτίβα, όπως τα λουλούδια και τα φύλλα που σχεδιάζονται με ένα τρόπο πιο μινιμαλιστικό. Ακόμα εμφανίζονται και χιουμοριστικές παραστάσεις σε πιάτα και ποτήρια χαρίζοντας μια ανάλαφρη παιδικότητα στη σύλληψη.
Το χρώμα και η υφή χαρακτηρίζουν και την αυτοκρατορία του γυαλιού. Το νερό προσφέρεται σε μονόχρωμα ποτήρια που βάφουν τόνοι γήινοι έως μεταλλικοί. Τα ποτήρια του κρασιού αντιθέτως είναι άχρωμα, με οργανική φόρμα και θα λέγαμε …ευμεγέθη. Φυσικά δεν λείπουν και οι κλασικές φόρμες με τις ανάγλυφες χαράξεις και τα χρυσά μπαρόκ φινιρίσματα.

Στον αστερισμό της κουζίνας
Στα εργαλεία και τον εξοπλισμό της κουζίνας υπάρχει μια τεράστια ποικιλία, εναλλαγή και συνδυασμός υλικών: Από το πλαστικό και τα φυσικά υλικά όπως το ξύλο και το μπαμπού, μέχρι το στιβαρό ατσάλι που είναι πολύ σύνηθες. Και εδώ πάλι παστέλ, terracotta, κόκκινο και θερμά γκρίζα. Υπάρχει επίσης μια μεγάλη μέριμνα και ευφάνταστη παραγωγή σκευών και διακοσμητικών που αφορούν στο baking ή στο barbecue-τεχνικές που αγκαλιάζουν όλο και περισσότερες ηλικιακές ομάδες. Το barbecue δεν αποτελεί πλέον προνόμιο των ανδρών και οι κατασκευαστές φροντίζουν ώστε να γίνει προσιτό και εύκολο για τον καθένα.

Πολυμορφικά, πολύχρωμα, πολυλειτουργικά
Η κουζίνα είναι η καρδιά των πραγμάτων και της ζωής ενός σπιτιού στοιχείο ευδιάκριτο στη διοργάνωση της αντίστοιχης ενότητας. Κατσαρόλες και τηγάνια στοχεύουν στην τέλεια λειτουργικότητα και στο λιτό design. Ανοξείδωτο ατσάλι, αλλά και χρώμα, με τις επιφάνειες να τελειοποιούνται με φινιρίσματα που μας εκπλήσουν . Η δυνατότητα αποθήκευσης και η πολυχρηστικότητα ενός σκεύους εξετάζονται σχολαστικά πριν τον σχεδιασμό του σε συνάρτηση με την αισθητική. Οι μικρές ηλεκτρικές συσκευές ανάγονται σε βοηθούς αξιώσεων που μπορούν να σταθούν πλάι στον αρχάριο, αλλά και τον επαγγελματία, Ξεχάστε την κυριαρχία του άσπρου-μαύρου και του inox. Τώρα η εικόνα εμπλουτίζεται με μια εκτυφλωτική παλέτα, που βάφει κάθε συσκευή, από τα μίξερ μέχρι τις μηχανές του εσπρέσο.

Glamour in the fair
Αξίζει να τελειώσουμε με τα λόγια της ηθοποιού Helen Hunt η οποία ως προσκεκλημένη στη θεματική ενότητα «Seashore Galore» της Αμερικής είπε: “ Η Ambiente ήταν για μένα μια θαυμάσια εκπαιδευτική εμπειρία. Εμαθα τόσα πολλά για τον μοντέρνο σχεδιασμό και ανακάλυψα μια αξιόλογη ποικιλία σχεδίων, τάσεων, προϊόντων και εταιρειών από όλο τον κόσμο. Η Ambiente είναι πραγματικά το κομβικό σημείο συνάντησης για τη βιομηχανία του design, όπως αντίστοιχα είναι για τη βιομηχανία του κινηματογράφου το Hollywood”.
www.ambiente.messefrankfurt.com