Πώς να φροντίσεις τα δερμάτινα έπιπλα σου

24.07.2018
Πώς να φροντίσεις τα δερμάτινα έπιπλα σου
Μια δερμάτινη πολυθρόνα ή ένας καναπές είναι μια επένδυση. Μάθε πώς μπορείς να διατηρήσεις σε άψογη κατάσταση τα έπιπλα σου

Ένας όμορφος, δερμάτινος καναπές είναι πολυτελής, αλλά και ακριβός. Αυτό όμως σημαίνει πως θα σου κρατήσει και για μια ολόκληρη ζωή.

Φυσικά, η φθορά είναι αναπόφευκτη - δεν είναι ρεαλιστικό να σταματήσεις να τον χρησιμοποιείς από φόβο μην πάθει κάτι, αλλά ιδανικά, το δέρμα θα βελτιωθεί με το πέρασμα του χρόνου, σαν το καλό κρασί. "Ο καλύτερος τρόπος να σκεφτείς το δέρμα είναι ότι είναι σαν να ήταν το δέρμα σου. Το δέρμα καλής ποιότητας είναι ένα φυσικό, αναπνεύσιμο υλικό, που αλλάζει με την πάροδο του χρόνου ", λέει ο σχεδιαστής επίπλων και τεχνίτης Timothy Oulton. Και ακριβώς όπως το δικό μας δέρμα, έτσι και τα δερμάτινα έπιπλα απαιτούν τακτική φροντίδα για να φαίνονται καλύτερα.

Δεν είσαι σίγουρη από πού να αρχίσεις; O Christophe Pourny, ειδικός αποκαταστήσεων από τη Νέα Υόρκη και τον συγγραφέας του "The Furniture Bible", μοιράζεται τις συμβουλές του για το πώς να καθαρίσουμε τα δερμάτινα έπιπλα, καθώς και τα μυστικά για να τα ξαναζωντανεύσουμε για να τα επαναφέρουμε στην αρχική τους κατάσταση:

Πώς να καθαρίσεις τα δερμάτινα έπιπλα

Υλικά:

Σαπούνι
Νερό
Κρέμα δέρματος
Μαλακό πανί
Οινόπνευμα
Μπατονέτα

Σύμφωνα με τον Pourny, η μόνη συντήρηση που χρειάζεται να κάνεις στους δερμάτινους καναπέδες και στις πολυθρόνες είναι ένα καλό ξεσκόνισμα με ένα στεγνό πανί μια φορά το μήνα και η εφαρμογή μιας κρέμας για να διατηρήσεις το υλικό απαλό και ενυδατωμένο.

1. Ξεκίνα με σαπούνι και νερό

Για να αντιμετωπίσεις ήπιους λεκέδες, βούτηξε ένα πανί σε καθαρό ζεστό σαπουνόνερο και χρησιμοποίησε το για να σκουπίσεις το λεκέ. "Υπάρχουν συγκεκριμένα σαπούνια για δέρμα," λέει ο Pourny. Οι σκοτεινότεροι λεκέδες, όπως εκείνοι από ένα στυλό μελάνης, είναι μια άλλη ιστορία. Σύμφωνα με τον Pourny, "Μια μπατονέτα βουτηγμένη σε αλκοόλ είναι η λύση." Απλά, πρέπει να προσέξεις να την εφαρμόσεις απευθείας στο σημείο του λεκέ, έτσι ώστε το αλκοόλ να μη διασπύρει το λεκέ σε περισσότερο δέρμα.

2. Στέγνωσε καλά
"Βεβαιώσου ότι έχεις στεγνώσει προσεκτικά το δέρμα με ένα άλλο καθαρό, στεγνό πανί για να αποφύγεις την οποιοδήποτε μούχλα" σημειώνει ο Pourny.

3. Εφάρμοσε μια κρέμα
Ενυδάτωσε ξανά το υλικό εφαρμόζοντας μια κρέμα με ένα καθαρό πανί.

4. Πάρε βοήθεια από έναν επαγγελματία
Αν τίποτα από τα παραπάνω δε βοηθήσουν, συμβουλεύσου ένα αξιόπιστο συνεργείο επισκευών υποδημάτων ή έναν ειδικό στον τομέα της φροντίδας δερμάτινων υλικών.

Διάβασε επίσης: Δροσερό σπίτι χωρίς κλιματιστικό: 7 τρόποι για να το καταφέρεις

Πώς να αποφύγεις τις ρωγμές

1. Αξιολόγησε την ποιότητα δέρματος
Τα έπιπλα από δέρμα ανιλίνης, στα οποία η βαφή διεισδύει σε όλο το υλικό, δεν είναι μόνο ανθεκτικά αλλά επίσης φαίνονται και πιο "ζωντανά". "Αντί να καλύψεις και να σφραγίσεις την επιφάνεια με μια έγχρωμη επίστρωση, δούλεψε τις βαφές και τα κεριά στο δέρμα με το χέρι."

2. Πρόσεξε το περιβάλλον του δωματίου
"Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι συνθήκες του περιβάλλοντος οδηγούν στις ρωγμές του δέρματος, όπως οι ακραίες θερμοκρασίες και η έλλειψη υγρασίας", λέει ο Pourney. "Η τοποθέτηση ενός καναπέ κάτω από το κλιματιστικό, δίπλα από το καλοριφέρ ή μπροστά από ένα φούρνο, κάνει το δέρμα να στεγνώνει". Το φως του ήλιου μπορεί επίσης να επηρεάσει, οπότε απόφυγε να τοποθετήσεις δερμάτινα έπιπλα δίπλα στα παράθυρα ή σε μια γυάλινη πόρτα χωρίς να κρεμάσεις κουρτίνες.

3. Τα ζωάκια μακρυά
Οι γάτες, και μερικές φορές τα σκυλιά, χρησιμοποιούν το (ακριβό) δέρμα ως σημείο για γρατσουνιές, οπότε μάθε στο κατοικίδιο σου να μένει μακριά από τον δερμάτινο καναπέ. "Πιστεύω ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη αιτία ζημιών που ακούμε από πελάτες που καλούν το στούντιο", λέει ο Pourny.