Είναι ασφαλές το εμβόλιο;

03.06.2015
Εχω ακούσει διάφορα για το εμβόλιο, ότι έχει πολλές ανεπιθύμητες παρενέργειες και ότι μια κοπέλα που το έκανε πέθανε!

Θεία Λουκία καλησπέρα! Είμαι 23 κι έχω ξεκινήσει επαφές απ' τα 19 μου. Πήγα σήμερα στο γυναικολόγο, έκανα για πρώτη φορά τεστ ΠΑΠ και μου είπε να κάνω το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας γιατί πλέων γίνεται και σε κοπέλες που είναι μετά τα 18. Το θέμα είναι πως εχω ακούσει διάφορα για το εμβόλιο, ότι έχει πολλές ανεπιθύμητες παρενέργειες και ότι μια κοπέλα που το έκανε πέθανε! Ισχύουν αυτά ή όχι; Είναι ασφαλές το εμβόλιο;

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Έλσα μου, πρώτα απ’ όλα το εμβόλιο εναντίον του ιού των κονδυλωμάτων πάντοτε γινόταν σε όλες τις ηλικίες, απλά παλαιότερα δεν καλυπτόταν από τα ασφαλιστικά ταμεία για τις μεγαλύτερες γυναίκες. Μην μπερδεύεσαι λοιπόν.

Έπειτα, πρόκειται για ένα εμβόλιο που έχει εφαρμοστεί σε πολύ μεγάλες μερίδες του πληθυσμού χωρίς πρόβλημα και δεν έχεις κανένα λόγο να το φοβάσαι αφού θεωρείται απόλυτα ασφαλές.

Όσο γι’ αυτό που άκουσες ότι κάποια κοπέλα πέθανε αφού το έκανε, δεν το ξέρω αλλά πιστεύω ότι δεν ισχύει ή αν ισχύει, μπορεί όντως κάποια κοπέλα να πέθανε αφού έκανε το εμβόλιο αλλά για εντελώς άλλους λόγους, άσχετους με το εμβόλιο.

Αυτό που ισχύει στα σίγουρα πάντως, είναι ότι στην Ελλάδα εξακολουθούν να υπάρχουν πάρα πολλές προκαταλήψεις και ανευθυνότητα σε σχέση με τη σεξουαλική υγεία και είναι πολλοί εκείνοι που θα επικαλεστούν διάφορα παραμύθια προκειμένου να δικαιολογήσουν τις φοβίες τους και τα συμπλέγματα τους –το ίδιο ισχύει ως προς τα αντισυλληπτικά, το χάπι της επόμενης μέρας, ακόμα και για τη χρήση των ταμπόν.

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις λοιπόν είναι να ακούς αυτά που λέει η επιστήμη και ειδικότερα ο γιατρός σου, ο οποίος είναι ο πλέον αρμόδιος για να κρίνει τι πρέπει να κάνεις για όλα αυτά και τι σου ταιριάζει καλύτερα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ