Εμμονή

29.05.2015
Δεν ξέρω πως να την κανω να σταματήσει. Δεν γίνεται σε μια φιλία το μονο ενδιαφέρον να ειναι η μια που βρήκε αγόρι και μας έγραψε.

Γεια σας είμαι η Λένα 26 ετών. Εχω δυο φίλες την Γ. και την Λ.. Η Γ έφυγε απο την παρέα τελείως γιατι βρήκε αγόρι και αλλες παρέες. Με την Λ είμαστε ακόμα κολλητές. Όμως εχει πάθει εμμόνη με την Γ που έφυγε και θέλει συνέχεια να μιλάει γι αυτήν. Δεν λέω και εγω παρεξηγήθηκα που μας παράτησε το συζήτησα με Λ πολλές φόρες και είδαμε οτι δεν ειναι σωστό. Αλλα μια δυο τρείς γίνεται βαρετό πλέον. Όποτε βρισκόμαστε θέλει να μιλάμε συνέχεια γιαυτήν! Αλλάζω θέμα, παμε παρακάτω και τσουπ ξανα πιάνει την κουβέντα γιαυτην (την Γ)! Νιώθω οτι βρισκόμαστε μονο για το κουτσομπολιό. Και στο τηλέφωνο που με παίρνει κάθε μέρα γι αυτην μου λεει. Σήμερα με νευρίασε και της φώναξα! Δεν ξέρω πως να την κανω να σταματήσει. Δεν γίνεται σε μια φιλία το μονο ενδιαφέρον να ειναι η μια που βρήκε αγόρι και μας έγραψε. Και στο κάτω γιατι να σκάμε κιόλας αφου εκείνης καρφάκι δεν της καιγεται; Τι να κάνω; Εχω κουραστεί φέρεται σαν να την παράτησε γκόμενος και οχι φίλη. Δεν θελω να την χάσω και εκείνη, την ξέρω χρόνια...

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Λένα μου, πριν πούμε οτιδήποτε άλλο, οφείλω να παρατηρήσω ότι οι πραγματικές φίλες παραμένουν φίλες μεταξύ τους, ακόμα κι αν κάποια «εξαφανιστεί» για ένα διάστημα λόγω αλλαγών στην προσωπική της ζωή.

Δηλαδή, με εξαίρεση την περίπτωση η φίλη σας η Γ. να σας είπε ξεκάθαρα, «τέρμα, δεν θέλω να σας ξαναδώ στα μάτια μου» -κάτι που αμφιβάλλω ότι συνέβη- εσείς ως κολλητές της οφείλετε να δείξετε κατανόηση για το γεγονός ότι έχει απομακρυνθεί και κάνει άλλες παρέες και με κανένα τρόπο δεν θα έπρεπε να το πάρετε προσωπικά, σαν «εγκατάλειψη» και να παρεξηγηθείτε.

Βλέπεις, μια υγιής φιλία προϋποθέτει ένα μεγάλο ποσοστό ελευθερίας και αυτοδιάθεσης και με κανένα τρόπο δεν εμπεριέχει τις δεσμεύσεις της αποκλειστικότητας ή της αφοσίωσης που απαιτεί μια ερωτική σχέση. Εντάξει, ίσως όσο είμαστε στο δημοτικό και το γυμνάσιο οι φιλίες να παίρνουν μια τέτοια διάσταση, αλλά καθώς ωριμάζουμε οφείλουμε να θέτουμε ένα πιο ισορροπημένο πλαίσιο και πιο ρεαλιστικές προσδοκίες.

Είναι πολύ λογικό λοιπόν, σ' αυτή τη φάση της ζωής της η Γ. να θέλει να αφιερωθεί στη σχέση της και αν δεν είχατε τόσο καταπιεστικές απαιτήσεις απέναντι της, θα μπορούσε να επανεμφανιστεί κάποια στιγμή στο μέλλον με την ίδια ευκολία όπως όταν «εξαφανίστηκε». Άλλωστε, το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε εσάς όταν με το καλό βρείτε ένα ταίρι και εμπλακείτε σε μια σοβαρή σχέση.

Τώρα, ως προς την άλλη φίλη σου, την Λ., αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι ζηλεύει αφόρητα την Γ. και ταυτόχρονα φοβάται ότι δεν θα έχει την καλή της τύχη, γι' αυτό και αντιδρά τόσο εμμονικά.

Αν σε έχει κουράσει λοιπόν, μπορείς απλά να της βάλεις λίγο πάγο και να κοιτάξεις ν' ανοίξεις λίγο τον κοινωνικό σου κύκλο βρίσκοντας άλλες παρέες. Δεν χρειάζεται να την κόψεις από φίλη, αλλά μπορείς να της εξηγήσεις ότι δεν θέλεις να συζητάς άλλο αυτό το θέμα, γιατί δεν έχει νόημα και αφού εκείνη δεν μπορεί να προσαρμοστεί, είναι καλύτερα να πάρετε κάνετε ένα διάλειμμα για λίγο. Αν δεν θέλεις να της το εξηγήσεις με λόγια, μπορείς απλά να κανονίζεις συστηματικά να κάνεις πράγματα με άλλους ανθρώπους και να πάψεις να της μιλάς τόσο συχνά στο τηλέφωνο.

Στο κάτω-κάτω, απ' ότι καταλαβαίνω, αυτή η φιλία με την Λ. έχει πάψει να σ' ενδιαφέρει όσο σε ενδιέφερε και δεν σου προσφέρει την ευχαρίστηση που σου πρόσφερε κάποτε. Οπότε, είναι καλύτερα να είσαι μόνη σου παρά με έναν άλλον άνθρωπο που σε φορτίζει αρνητικά.

Είναι κι αυτό μέσα στο παιχνίδι της ζωής κι όταν συμβαίνει θα πρέπει να το αναγνωρίζουμε και να προσαρμοζόμαστε αναλόγως. Δυστυχώς οι σχέσεις οποιουδήποτε είδους μπορεί κάποια στιγμή να φτάσουν στο τέλος τους και τότε δεν μπορείς να τις συντηρήσεις με τεχνητή αναπνοή, καθώς όσο κι αν προσπαθήσεις θα παραμένουν νεκρές.

Τουλάχιστον όπως δείχνουν τα πράγματα από την περιγραφή σου, αυτό φαίνεται να συμβαίνει αυτή τη στιγμή μεταξύ σας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ