Καρκίνος μαστού

16.05.2015
Αν και εχω μικρό στήθος ποτε δεν είχα σκεφτεί να κανω πλαστική γιατί ήξερα οτι στο μέλλον οτι δεν θα μπορούσα να θηλάσω.

Αγαπητή Θεια Λουκια ειμαι 16 χρονων και στο οικογενειακό μου περιβάλλον εχω δυο καρκίνους, η μητέρα μου ειχε καρκίνο στον μαστό και η γιαγιά μου στις ωοθήκες. Ήξερα οτι έπρεπε να αρχίσω τις εξετάσεις οπως μαστογραφίες απο μικρή ηλικια αλλα πριν λίγο καιρό σκέφτηκα αν θα χρειαστεί να κανω και μαστεκτομή. Το έψαξα στο internet και έπεσα πάνω στην ιστορια της Angelina Jolie και ρώτησα και τον αδερφό μου ο οποίος ειναι γιατρός και μου ειπε πως θα χρειαστώ διπλή μαστεκτομή και θα ηταν καλο να την κανω σε μικρή ηλικια ωστε να μην δημιουργηθούν μικρές εστίες καρκίνου. Δεν ξερω πως να το διαχειριστώ αυτο. Αν και εχω μικρό στήθος ποτε δεν είχα σκεφτεί να κανω πλαστική γιατί ήξερα οτι στο μέλλον οτι δεν θα μπορούσα να θηλάσω. Δεν θελω να το συζητήσω με την Μάμα μου για να μην στεναχωριέται και μια αναφορά που τις εκανα μου ειπε οτι απο τα 40 μου και μετα και το έκοψε εκει. Στεναχωριέμαι αρκετά και δεν ξερω πως να αντιδράσω. Ποια είναι η δίκη σου γνώμη και τι πιστεύεις οτι πρέπει να κανω;

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Πηνελόπη μου, νομίζω ότι προτρέχεις και βασανίζεσαι για κάτι πολύ μελλοντικό, χωρίς να έχεις καν τα απαραίτητα δεδομένα στα χέρια σου.

Οπωσδήποτε βέβαια θα πρέπει κάποια στιγμή, ίσως μετά τα 20 να κάνεις τις σχετικές εξετάσεις DNA για να διαπιστωθεί αν έχεις κληρονομήσει το συγκεκριμένο γονίδιο και σε ποιο βαθμό ώστε να γνωρίζεις ακριβώς πόσες πιθανότητες έχεις να αναπτύξεις αυτές τις μορφές καρκίνου και σε ποια ηλικία.

Όμως ακόμα κι αν διαπιστωθεί ότι η πιθανότητες είναι πολύ μεγάλες κι ότι θα ήταν φρόνιμο να προχωρήσεις σε μαστεκτομή ή και αφαίρεση των ωοθηκών σου, αυτό είναι κάτι θα χρειαστεί να γίνει πολύ αργότερα, στη δεκαετία των τριάντα σου, όπως συνέβη και στην περίπτωση της Αντζελίνα Τζολί η οποία έκανε τη μία επέμβαση στα 37 της και τη δεύτερη, φέτος στα 39 της χρόνια.

Εντωμεταξύ, ακριβώς όπως έκανε και η Τζολί, θα μπορείς να παρακολουθείς με τη βοήθεια ενός ειδικευμένου γιατρού τους καρκινικούς δείκτες σου μέσω αιματολογικών εξετάσεων, ώστε να είσαι σε επιφυλακή σε περίπτωση που παρατηρηθεί κάτι ύποπτο και θα πρέπει να επισπεύσεις την οποιαδήποτε απόφαση.

Μέχρι τότε, έχεις μια ολόκληρη ζωή μπροστά σου –κυριολεκτικά άλλα τόσα χρόνια απ’ όσα έχεις ζήσει μέχρι σήμερα- για να κάνεις παιδιά, να τα θηλάσεις και να αποκτήσεις όλα εκείνα τα ψυχικά εφόδια που θα σε βοηθήσουν να χειριστείς πολύ αποτελεσματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Συνεπώς, καλά κάνεις να προβληματίζεσαι και να θέλεις να είσαι ενημερωμένη και προετοιμασμένη μεν αλλά δεν κάνεις καλά να στεναχωριέσαι και να στερείς από τον εαυτό σου τις χαρές της ηλικίας σου.

Όταν θα φτάσεις στη γέφυρα, θα δεις πώς μπορείς να την περάσεις. Σίγουρα, είναι καλό να ξέρεις ότι είναι πιθανόν να συναντήσεις μια γέφυρα στον δρόμο σου, όμως αυτός δεν είναι λόγος για να μην απολαμβάνεις τη διαδρομή μέχρι να χρειαστεί να τη διασχίσεις –αν χρειαστεί να τη διασχίσεις.