Μια Οικογένεια ... Ψώνιο

27.10.2010
Οι Τζόουνζις έχουν την τέλεια οικογένεια. Είναι πλούσιοι, όμορφοι και φαίνεται πως έχουν ό,τι μπορεί να θέλει κανείς από τον μάταιο τούτο κόσμο. Υπάρχει βέβαια ένα μικρό πρόβλημα: δεν είναι αληθινή οικογένεια, αλλά μια ομάδα πωλητών, που αναλαμβάνουν το πλασάρισμα κάθε είδους προϊόντων στις διάφορες γειτονιές που κατά καιρούς μετακομίζουν.

Στην αγγλική γλώσσα, υπάρχει μια ευφυής παροιμία για τη διαρκή σύγκριση της οικονομικής κατάστασης κάποιου με τον γείτονά του, ως κριτήριο κοινωνικής καταξίωσης: "keeping up with the Joneses". Να μπορείς δηλαδή να έχεις αυτά που έχουν και οι Τζόουνζις, οι άνθρωποι που απαρτίζουν την τύποις τέλεια οικογένεια. Στην ταινία του Ντέρικ Μπορτ, αυτή η αμερικάνικη ονείρωξη αποκτά σάρκα και οστά και περιφέρεται ανά τη μεσοαστική Αμερική διαφημίζοντας ό,τι βάζει ο νους, μέσα από τα ?άβαταρ? των Ντεμί Μουρ και Ντέιβιντ Ντουκόβνι.

Βασισμένη σε μια πανέξυπνη ιδέα, η ταινία που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Ντέρικ Μπορτ είναι το τέλειο παράδειγμα για το πώς ακόμη και τα καλύτερα συστατικά μπορούν -αν δεν αναμιχθούν σωστά- να δώσουν μια άνοστη συνταγή. Η καλύτερη μορφή guerilla μάρκετινγκ που έχει περάσει από τη μεγάλη οθόνη, δύο - πρώην σούπερ, νύν μίνι- σταρ και μια προσέγγιση καυστική απέναντι στο μετά-μεταμοντέρνα καταναλωτικό πρότυπο, θα μπορούσαν αν μη τι άλλο να εγγυηθούν απολαυστική δραματουργία και έξυπνους διαλόγους. Εδώ δυστυχώς, προκειμένου να πολιτικοποιηθεί η σάτιρα προς το ορθότερον αμβλύνονται οι γωνίες, χάνεται το νεύρο και μαζί του κάθε χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει αυτή την ψευτο-κωμωδία ηθών από τις υπόλοιπες του σωρού.

Φαίδρα Βόκαλη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ