Tristram Shandy: Α Cock And Bull Story

06.03.2007
Ο παρανοϊκός κόσμος του πιο πολυπράγμονα Βρετανού σκηνοθέτη σε μία ταινία που δεν θα φτάσει ποτέ (και κανείς δεν θα μάθει ποτέ γιατί) στις ελληνικές αίθουσες.

Tristram Shandy: Α Cock And Bull Story (2005), Περιοχής 2, Lionsgate/BBC Films

Ο παρανοϊκός κόσμος του πιο πολυπράγμονα Βρετανού σκηνοθέτη σε μία ταινία που δεν θα φτάσει ποτέ (και κανείς δεν θα μάθει ποτέ γιατί) στις ελληνικές αίθουσες.

Ταινία- μέσα- σε- ταινία βασισμένη σε βιβλίο- μέσα- σε- βιβλίο, γυρισμένη σε στιλ ψευδοντοκιμαντέρ- μέσα- σε- ντοκιμαντέρ. Μπερδευτήκατε; Αυτό ακριβώς ζητά και ο Μάικλ Γουιντερμπότομ, ο δημιουργός αυτής της τόσο περίπλοκης αφηγηματικά, μα τόσο ιδιοφυούς και πνευματώδους σεναριακά ταινίας. Μια προσπάθεια περίληψης του τι πραγματεύεται αυτό το μεταμοντέρνο βρετανικό κινηματογραφικό «διαμάντι» είναι η εξής: Αποφασισμένος σκηνοθέτης (Τζέρεμι Νόρθαμ) αποτολμά να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη ένα από τα πιο περίπλοκα, πρωτοποριακά και ανατρεπτικά μυθιστορήματα της λογοτεχνικής ιστορίας, το «Τρίστραμ Σάντι» του Λόρενς Στερν, που πρωτοκυκλοφόρησε σε αυτοβιογραφική μορφή μέσα στη δεκαετία 1759 - 1769. Για τον ομώνυμο ρόλο, επιλέγεται ο Στιβ Κούγκαν, ενώ για δευτεραγωνιστής του ο Ρομπ Μπράιντον. Μόνο που οικονομικά προβλήματα, καθώς και η ταραχώδης (και πέρα για πέρα μυθοπλαστική) προσωπική ζωή του Κούγκαν κάνουν τα γυρίσματα σκέτο εφιάλτη για όλους - εκτός από τον Μπράιντον, που βλέπει τον ρόλο του να μεγαλώνει ολοένα και να «καπελώνει» τον σταρ Κούγκαν.

Γεμάτη με εμπνευσμένο χιούμορ και απολαυστικά inside jokes (όπως οι απέλπιδες προσπάθειες του Κούγκαν να αποτινάξει την ταύτιση με τον δημοφιλέστερο χαρακτήρα της καριέρας του, τον ήρωα της 90s σειράς «Ι Am Alan Ρartridge»), η ταινία του Γουιντερμπότομ είναι μια καυστική σάτιρα των media και του βρετανικού star system. Κι όχι μόνο αναγάγει τον δημιουργό της σε κορυφαίο της σύγχρονης γενιάς Βρετανών κινηματογραφιστών, αλλά και αναδεικνύεται σε μια από τις πιο πρωτότυπες και ευρηματικές ταινίες των τελευταίων χρόνων.

Εξαιτίας των λογοτεχνικών και κινηματογραφικών αναφορών, του δαιδαλώδους σεναρίου και του διαβολεμένα γρήγορου και περίτεχνου μοντάζ- σωστού ταξιδιού στο χρόνο, η ταινία ίσως κουράσει και μπερδέψει τον αμύητο ή βαριεστημένο θεατή. Ωστόσο, θα αποτελέσει σίγουρα άμεσο cult classic του σκεπτόμενου κοινού. Μιας και πολλοί τέτοιοι κινηματογραφικοί θησαυροί σνομπάρονται από τις ελληνικές εταιρείες διανομής ως αντιεμπορικοί, την ίδια στιγμή που προβάλλονται στις αίθουσες ακόμα και κινηματογραφικά σκουπίδια (αρκεί να έχουν επάνω τους τη στάμπα «Μade In USΑ» ή «Μade In France») ως «σινεφίλ προτάσεις», σπεύσατε να το παραγγείλετε από το εξωτερικό. Και παρακολουθήστε πώς ένας από τους σπουδαιότερους λογοτεχνικούς λαβυρίνθους, όπως το «Τρίστραμ Σάντι», μπορεί να γίνει ένα φευγάτο μα ιδιοφυές κινηματογραφικό ταξίδι...

extras
H ολοκληρωμένη συνέντευξη του Στιβ Κούγκαν στον Τόνι Γουίλσον (απόσπασμα της οποίας περιλαμβάνεται στην ταινία), κομμένες και extended σκηνές, ηχητικός σχολιασμός των Κούγκαν και Μπράιντον, σκηνές από τα γυρίσματα και την πρεμιέρα της ταινίας στο Λονδίνο, κινηματογραφικό τρέιλερ, καθώς και μια απολαυστική ιστορική ξενάγηση στο σπίτι του Λόρενς Στερν από τον «παντογνώστη» Στίβεν Φράι.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΝΔΡΕΑΚΟΥ