Man on Wire

29.12.2008
H μαγική βόλτα ενός Γάλλου ισορροπιστή ανάμεσα στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης, στις 7 Αυγούστου του 1974, σε ένα συναρπαστικό ντοκιμαντέρ που κέρδισε το μεγάλο βραβείο στο φεστιβάλ του Sundnace και βρίσκεται ήδη στη shortlist για τα επερχόμενα Οσκαρ

2008/ DVD, περιοχή 1,WIDESCREEN (1.78:1), Magnolia Home Entertainment

Μετά τη μάλλον ατυχή του εμπειρία από τη μυθοπλασία με το «Τhe Κing», ο Τζέιμς Μαρς της φήμης του «Wisconcin Death Τrip» επιστρέφει στα ντοκιμαντέρ και αγγίζει τα ύψη του ταλέντου του μεταφορικά και κυριολεκτικά. Η ιστορία του «Μan On Wire» είναι αυτή του Φιλίπ Πετί, ενός μικροκαμωμένου αλλά αποφασισμένου άντρα, ενός οραματιστή και δράστη μιας σχεδόν ποιητικής παρανομίας που από μικρό παιδί ήθελε να σκαρφαλώνει κι όταν αυτό δεν του ήταν αρκετό αποφάσισε να ξεκινήσει να περπατά στον αέρα.

Πριν ακόμη οι δίδυμοι πύργοι του World Trade center ξεκινήσουν να χτίζονται, ο Πετί είδε μια μακέτα τους στις σελίδες του Paris Match στην αίθουσα αναμονής του οδοντιάτρου του και η εμφάνιση του ονείρου του μπροστά στα μάτια του τον έκανε να ξεχάσει τον πόνο.

Από τότε φανταζόταν τη στιγμή που θα διέσχιζε το κενό ανάμεσά τους και, περιμένοντας την ολοκλήρωσή τους, περπάτησε στον αέρα σε μια σειρά από σπουδαία κτίρια όπως τα καμπαναριά της Παναγιάς των Παρισίων ή τη γέφυρα του λιμανιού του Σίδνεϊ. Οταν οι πύργοι υψώθηκαν προς τον ουρανό μετά από έξι χρόνια αναμονής, θα χρειαζόταν οχτώ ακόμη μήνες προετοιμασίας μέχρις ότου το πρώτο βήμα στο κενό να γίνει πραγματικότητα.

Ο Μαρς θα περιγράψει την «επιχείρηση» με τη βοήθεια της ενθουσιώδους αφήγησης του Πετί και των συνεργών του, καθώς και με καλόγουστες αναπαραστάσεις των γεγονότων, σαν μια αγωνιώδη ταινία ληστείας, που όμως αντί για την κλοπή κάτι πολύτιμου, η πράξη του Πετί μοιάζει να χάρισε κάτι πολύτιμο: μια χειρονομία τέχνης στην πόλη της Νέας Υόρκης.

Τα βλέμματα των ανθρώπων που τον παρατηρούσαν, ο θαυμασμός στο πρόσωπο ενός από τους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν, τα δάκρυα στα μάτια του στενότερου συνεργάτη του, όλα μαρτυρούν πως όσοι βρέθηκαν εκεί έζησαν μια στιγμή απλά μοναδική. Και το γεγονός ότι οι πύργοι δεν υπάρχουν πια, ακόμη κι αν η πτώση τους δεν αποτελεί ούτε για δευτερόλεπτο θέμα για την ταινία, φορτίζει ακόμη πιο έντονα το κλίμα αυτής της δονκιχωτικής, παράτολμης πράξης αφήνοντας το φάντασμα μιας εποχής, ενός τόπου και μιας πόλης που έχει αλλάξει για πάντα να περπατά μαζί με αυτό τον λεπτοκαμωμένο, αιθέριο Γάλλο πάνω σε ένα συρματόσκοινο τεντωμένο στο κενό.

DVD EXTRAS Τόσο στην αμερικανική έκδοση του dvd όσο και σε αυτή της Μεγάλης Βρετανίας, τα πρόσθετα υλικά εξαντλούνται σε έναν σχολιασμό της ταινίας από τον σκηνοθέτη Τζέιμς Μαρς καθώς και σε κομμένες σκηνές, τόσο από το αρχειακό υλικό όσο και από τις συνεντεύξεις των πρωταγωνιστών της ιστορίας. Αγγλικοί υπότιτλοι.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΡΑΣΣΑΚΟΠΟΥΛΟΣ