Τα κελεπούρια

09.12.2008
Είναι Χριστούγεννα και η οικογένεια Ροντρίγκεζ συγκεντρώνεται στο πατρικό σπίτι στο Σικάγο με την ευκαιρία της νέας χρονιάς που έρχεται αλλά και της επιστροφής του μικρότερου γιου στα πάτρια εδάφη.

Είναι Χριστούγεννα και η οικογένεια Ροντρίγκεζ συγκεντρώνεται στο πατρικό σπίτι στο Σικάγο με την ευκαιρία της νέας χρονιάς που έρχεται, αλλά και της επιστροφής του μικρότερου γιου στα πάτρια εδάφη.
Ο Τζέσι (Φρέντι Ροντρίγκεζ) γυρνάει από τον πόλεμο και τα αισθήματά του είναι ανάμεικτα καθώς ξανασυναντάει την Μαρίσα (Μέλονι Ντιάζ) που είχε εγκαταλείψει πριν φύγει για το Ιράκ. Η αδερφή του Ροξάνα (Βανέσα Φερλίτο) ζει στην Καλιφόρνια, είναι ηθοποιός και προσπαθεί να κάνει το μεγάλο βήμα στο Hollywood, ενώ ο μεγαλύτερος αδερφός Μαουρίτσιο (Τζον Λεγκουιζάμο) επιστρέφει από τη Νέα Υόρκη με την γυναίκα του Σάρα, (Ντέμπρα Μέσινγκ), που προτιμάει να αφοσιωθεί στην καριέρα της παρά να κάνει ένα παιδί. Από την άλλη πλευρά, η πεθερά της, Άννα (Ελίζαμπεθ Πένια), έχοντας διαφορετική νοοτροπία, την πιέζει συνεχώς για να αποκτήσει εγγόνια και στο μεταξύ ανακοινώνει την απόφασή της να πάρει διαζύγιο από τον Έντι (Άλφρεντ Μολίνα) μετά από 36 χρόνια γάμου!
Παλιές διαμάχες βγαίνουν στην επιφάνεια, οι εκπλήξεις- ευχάριστες ή δυσάρεστες- διαδέχονται η μία την άλλη και οι οικογενειακοί δεσμοί δοκιμάζονται έντονα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, τα μέλη της οικογένειας να συνειδητοποιήσουν ότι θα πρέπει να προσπαθήσουν σκληρά για να έρθουν ακόμα πιο κοντά. Το σίγουρο είναι ότι αυτές τις γιορτές δεν θα τις ξεχάσουν ποτέ...

Πρόκειται για μία ταινία με λατινοαμερικάνικο προσανατόλισμό, καθώς πρωταγωνιστούν τα μέλη μίας τυπικής πουερτορικανικής οικογένειας στο Σικάγο. Ωστόσο, μολονότι αρχικά νομίζουμε ότι θα παρακολουθήσουμε άλλη μία κλισέ ταινία με έντονο το φυλετικό στοιχείο (βλ. Γάμος αλά Ελληνικά και διάφορες άλλες ταινίες με ιταλικές οικογένειες στο επίκεντρο), το παιγνίδι "σώζουν" αφενός μεν οι πολύ καλές ερμηνείες των συντελεστών, με προεξάρχουσες αυτές της Ελίζαμπεθ Πένια και του Αλφρεντ Μολίνα, και η ενδιαφέρουσα στο σύνολό της σεναριακή ιδέα.

Γεωργία Οικονομου