Κάτω από τις Βόμβες

01.12.2008
Βρισκόμαστε στα τέλη Ιουλίου του 2006 κι ο σκηνοθέτης Philippe Aractingi μας μεταφέρει στην καρδιά του Λιβάνου, που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση. Η πρωταγωνίστρια Ζeina φτάνει στο λιμάνι της Βηρυτού, απ’ όπου όλοι επιδιώκουν να αποπλεύσουν με κάποιο ξένο πλοίο για κάποια άλλη χώρα. Εκείνη κατευθύνεται αντίθετα προς την πόλη ψάχνοντας να βρει το γιο της. Διασχίζει την ενδοχώρα, για να φτάσει στον νότιο Λίβανο, μέσα από ερειπωμένα σπίτια, αδιάβατους σχεδόν δρόμους και γέφυρες κομμένες στα δύο.
Τέλη Ιουλίου 2006. Ο Λίβανος βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση.
Μία νεαρή γυναίκα φτάνει στο λιμάνι της Βηρυτού, απ’ όπου όλοι επιδιώκουν να αποπλεύσουν με κάποιο ξένο πλοίο για κάποια άλλη χώρα.
Εκείνη βρίσκει ένα ταξί και άρον άρον κατευθύνεται αντίθετα προς την πόλη ψάχνοντας να βρει το γιο και την αδελφή της.
Με τον ταξιτζή διασχίζουν την ενδοχώρα προσπαθώντας μέσα από ερειπωμένα σπίτια, αδιάβατους σχεδόν δρόμους και γέφυρες κομμένες στα δύο να φτάσουν στον νότιο Λίβανο.
Μία συγκλονιστική και βαθιά ανθρώπινη road ταινία, με εξαίσιες ερμηνείες από τους δύο βασικούς πρωταγωνιστές, την Ναντά Αμπού Φαρχάτ και τον Ζορζ Χαμπάς.

O Φιλίπ Αρακτινγκί με όπλο ένα μινιμαλιστικό στη βάση του σενάριο και με την κάμερα στον ώμο καταγράφει τον ερειπωμένο Λίβανο και ζουμάρει στα πρόσωπα των πρωταγωνιστών του, αναδεικνύοντας τη φρίκη του πολέμου και τα δεινά του άμαχου πληθυσμού.

Σημειώστε πως οι πρώτες σκηνές γυρίστηκαν δέκα μέρες μετά το ξέσπασμα του πολέμου. Έπειτα, ο σκηνοθέτης έφυγε για τη Γαλλία κι επέστρεψε στο Λίβανο, μετά το τέλος των εχθροπραξιών, για να ολοκληρώσει την ταινία μέσα σε 11 μέρες.


Γεωργία Οικονόμου
[email protected]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ