Bank Bang

13.11.2008
Δύο αδέρφια, ο Μιχάλης και ο Νώντας, δουλεύουν σε γραφείο κηδειών και προσπαθούν να πιάσουν την καλή. Όμως, ο Νώντας έχει μπλεξίματα με την ελληνική μαφία και πρέπει να συγκεντρώσει άμεσα ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό. Έτσι, προτείνει στον Μιχάλη να αρχίσουν να ληστεύουν τράπεζες.

Ο Μιχάλης και ο Νώντας είναι αδέρφια· από εκείνα τα αδέρφια που είναι σαν το άσπρο με το μαύρο! Όταν ο Μιχάλης -το καλό παιδί της οικογένειας- χάνει αναπάντεχα τη δουλειά του και ο Νώντας - το μαύρο πρόβατο- αιωρείται κρεμασμένος στον Ισθμό της Κορίνθου για διόλου ευκαταφρόνητα χρέη στην ελληνική μαφία, τα δύο αδέρφια αναγκάζονται να θυμηθούν τη... συγγένειά τους!

Προσπαθώντας να ξεπληρώσουν από κοινού τα χρέη του Νώντα, κλέβουν τράπεζες με χολιγουντιανά όπλα, ενώ παράλληλα δουλεύουν σε ένα γραφείο κηδειών (soon to be πολιτικό γραφείο).


Για κακή τους τύχη, ο αρχηγός της αστυνομίας, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας, τοποθετεί μυστικούς αστυνομικούς στα υποκαταστήματα όλων των τραπεζών, κάνοντας τη ζωή των «ληστών με τα πορτοκαλί» ακόμα δυσκολότερη. Η κατάσταση από πορτοκαλί γίνεται ροζ, όταν ο Μιχάλης βρίσκει τον έρωτα της ζωής του, στο πρόσωπο μίας πρώην αλκοολικής τραπεζικής υπάλληλου με μαϊμού-γκρανγκινιόλ οικογενειακή ζωή και διττή επαγγελματική ταυτότητα.

Τη λύση του δράματος θα φέρει - μετά από σωρεία τραγελαφικών παρεξηγήσεων - το ερωτευμένο ζευγάρι των πιστολέρο-αστυνομικών «Μάκης-Κώστας», που θα επιχειρήσει να βάλει χοντρό χέρι στα φέρετρα της μακάβριας επιχείρησης των δύο αδερφών.


Τα σπιντάτα τρέιλερ και το μουσικό θέμα της ταινίας από την Άννα Βίσση μάς προετοίμασαν για μία ελληνική 'μαύρη' κωμωδία δράσης έξω από τα συνηθισμένα... και το εγχείρημα φαίνεται να πέτυχε.
Η κινηματογραφική φαρέτρα του «Bank Bang» τα έχει όλα: νεκροφόρες, ληστείες, κρεμάλες, καλσόν, Έλληνες γκάνγκστερ, αστυνομία και πάσης φύσεως δραματικούς έρωτες.

Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος μετά από το «Πέντε Λεπτά Ακόμα» ξαναχτυπά με μια κωμωδία «θάνατο» (με την καλή έννοια πάντα). Πραγματικά απολαυστικός στον καλοδουλεμένο ρόλο του Μιχάλη, υποστηρίζει με χαρακτηριστική άνεση το καταιγιστικό ξεδίπλωμα του σεναρίου - που είναι εξάλλου και δικό του!

Η ταινία σε σκηνοθεσία του βραβευμένου μικρομηκά Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, σατιρίζει ευρηματικά γνωστές κινηματογραφικές μανιέρες, αναπαράγοντας τρυφερά όλα τα σύγχρονα άγχη, τις αναζητήσεις και τις κρυφές επιθυμίες του μέσου Έλληνα. Η προσεγμένη κινηματογραφική παραγωγή, το «αμερικάνικο» μοντάζ που κόβει τις «άχρηστες συζητήσεις», και η ενδιαφέρουσα μουσική επένδυση κρατούν το κοινό στην καρέκλα της αίθουσας μέχρι και το τελευταίο πλάνο.

Εκτός από τον Χαραλαμπόπουλο, εξαιρετικότατος είναι ο Δημήτρης Ήμελλος, που στο ρόλο του Νώντα με την ιδιάζουσα ευαισθησία στο έντερο μας θύμισε φευγαλέα τους «Ladykillers» των αδερφών Κοέν.
Ξεκαρδιστική ερμηνεία δίνει το ζεύγος Μιχάλης Ιατρόπουλος (Μάκης) - Γεράσιμος Σκιαδαρέσης (Κώστας), στους οποίους ανήκουν μακράν οι πιο μπρουτάλ ευθύβολες ατάκες - και ματιές - της ταινίας.
Στην ταινία εμφανίζεται και ο αγαπημένος ηθοποιός Κώστας Βουτσάς, αγνώριστος στο ρόλο-έκπληξη του πατέρα Ερμόλαου, ο οποίος ψάχνει μανιωδώς έναν ανώδυνο τρόπο να πεθάνει... επώδυνα (!).
Αν το στοίχημα των δημιουργών της ταινίας ήταν να δέσουν αρμονικά όλα τα επιμέρους συστατικά ώστε να μη χαθεί ο ρυθμός, θεωρούμε ότι το πέτυχαν. Μένει τώρα και το εμπορικό στοίχημα...


Χριστίνα Τσατσαράγκου