ΜΟΝ ONCLE ΑΝΤΟΙΝΕ

17.09.2008
Κατά πολλούς η καλύτερη καναδική ταινία που γυρίστηκε ποτέ, το «Μon Oncle Αntoine» κουβαλά βραβεύσεις και μια μυθολογία που το έχει μεταμορφώσει στη χώρα του σε κάτι παραπάνω από «μια ακόμη ταινία»

ΤΟΥ ΚΛΟΝΤ ΖΟΥΤΡΑ

2 DVD, ΠΕΡΙΟΧΗΣ 1, WIDESCREEN (1.66:1), CRITERION CΟLLΕCΤΙΟΝ

Κατά πολλούς η καλύτερη καναδική ταινία που γυρίστηκε ποτέ, το «Μon Oncle Αntoine» κουβαλά βραβεύσεις και μια μυθολογία που το έχει μεταμορφώσει στη χώρα του σε κάτι παραπάνω από «μια ακόμη ταινία»...............................

Τώρα, χάρη σε αυτή την εξαίρετη έκδοση της Criterion, ο μη γαλλόφωνος κόσμος μπορεί επιτέλους να ανακαλύψει ένα φιλμ που, από το 1971 μέχρι σήμερα, μεγεθύνει ασταμάτητα τον κύκλο των θαυμαστών του και κατορθώνει να μοιάζει το ίδιο αποτελεσματικό σε μάτια που το βλέπουν για πρώτη φορά, κάτι λιγότερο από σαράντα χρόνια μετά την πρώτη του προβολή. Κι αν ο τίτλος της καλύτερης καναδικής ταινίας που γυρίστηκε ποτέ μας βάζει σε σκέψεις πάνω στη φιλμογραφία σκηνοθετών όπως ο Ντενί Αρκάν, ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, ο Ατόμ Εγκογιάν, ή ακόμη και του Τζέρεμι Ποντέσουα, ή του Γκάι Μάντιν, η αλήθεια είναι πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντισταθείς στη γοητεία της δημιουργίας του Κλοντ Ζουτρά που μοιάζει με ένα ακόμη φιλμ ενηλικίωσης, αλλά κατορθώνει να γίνει κάτι πολύ πιο σύνθετο και συναισθηματικά διαπεραστικό.

Τοποθετημένο σε μια μικρή κοινότητα του Κεμπέκ στη δεκαετία του 40, το φιλμ ακολουθεί το ταξίδι του δεκαπεντάχρονου Μπενουά, που μεγαλώνει δίπλα στον θείο του Αντουάν, στους δαιδάλους της εφηβείας και τις πρώτες του εμπειρίες με τη σεξουαλικότητα, τον θάνατο και τον κόσμο των μεγάλων. Δίχως να υποκύπτει στη νοσταλγία αλλά και δίχως να την αρνείται, ο Ζουτρά πλάθει ένα φιλμ που, ακόμη κι αν γεννά συγκρίσεις με μια ολόκληρη σειρά ταινιών (από τα «400 Χτυπήματα» μέχρι το «Σαν Αδέσποτο Σκυλί»), διεκδικεί και κερδίζει τη δική του θέση ανάμεσά τους. Την ίδια στιγμή δείχνει να συλλαμβάνει κάτι από την ουσία της εμπειρίας και της ψυχής μιας χώρας που στο μυαλό των περισσότερων -συχνά ακόμη και των ίδιων των κατοίκων της- μοιάζει να είναι υπερβολικά, αιθέρια και δυσδιάκριτη για να την ορίσει κάποιος.

DVD EXTRAS Δύο ντοκιμαντέρ, το ένα για την ταινία και τη μυθολογία της, γυρισμένο το 2007 και διάρκειας 45. Το άλλο για τον δημιουργό της και το όραμά του, γυρισμένο το 2002 και διάρκειας 80. Ακόμη το τρέιλερ του φιλμ κι ένα πειραματικό φιλμ συν-σκηνοθετημένο από τον Ζουτρά και τον Νόρμαν ΜακΛάρεν σε μουσική του Ραβί Σανκάρ. Δίχως ελληνικούς υπότιτλους. ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΡΑΣΣΑΚΟΠΟΥΛΟΣ