Ο κόσμος στα... πόδια της

16.09.2008
Στα 24 της συνεργάζεται τρίτη φορά με τον Woody Allen στο Vicky Cristina Barcelona, υποστηρίζει με προσωπικά e-mail τον Obama και ετοιμάζεται να παντρευτεί για πρώτη φορά. το ότι είναι η πιο σέξι ηθοποιός κάτω των τριάντα αυτήν τη στιγμή στο Χόλιγουντ είναι απλώς λεπτομέρεια.

Από τον Μανόλη Κρανάκη

Στην ταινία υποδύεσαι μια κοπέλα που μοιάζει να είναι χαμένη, σαν να μην ξέρει ακριβώς τι ζητάει από τη ζωή. Εσύ γνωρίζεις τι θέλεις από τη ζωή ή νιώθεις χαμένη μερικές φορές;

Εννοείται. Είμαι ένας απλός άνθρωπος. Νομίζω πως όλοι έχουν στιγμές που αγωνίζονται να αποφασίσουν για το πώς θα συνεχίσουν. Είχα την τύχη να ξέρω τι θέλω να κάνω από μικρή και ήμουν παθιασμένη με αυτό. Αλλά ακόμη κι έτσι, υπάρχουν στιγμές που αναρωτιέμαι και νιώθω αγωνία για το επόμενο βήμα.

Πώς νιώθεις που έχεις βρει έναν σκηνοθέτη σαν τον Woody Allen, που γράφει υπέροχους γυναικείους ρόλους και λατρεύει να δουλεύει μαζί σου; Τι διαφορετικό έχει η ηρωίδα σου στο Vicky Cristina Barcelona από τις προηγούμενες στο Match Point και το Scoop;
Ολες είναι τόσο διαφορετικές. Δεν ξέρω. Αυτή είναι δύσκολη ερώτηση γιατί εκτός από το γεγονός πως όλες είναι ξανθιές δεν υπάρχει τίποτα άλλο κοινό. Αλλά το καλύτερο πράγμα είναι να δουλεύεις με τον Woody Allen, να περνάς κάθε μέρα μαζί του, να μιλάς μαζί του, να τον πειράζεις και όλα αυτά.

Toν πειράζεις;
Ναι, γιατί όχι; Να σιγουρεύεσαι κάθε λίγο αν είναι ξύπνιος (γέλια). Αλλά γράφει τους ωραιότερους γυναικείους ρόλους... Με το που διαβάζεις το σενάριο το καταλαβαίνεις. Εκτιμά και αντιλαμβάνεται τις διαδρομές του γυναικείου μυαλού περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον. Νομίζω πως αν τον ρωτούσατε θα έλεγε πως είμαστε ανώτερα πλάσματα ή κάτι τέτοιο. Αγαπάει πολύ τις γυναίκες και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε, και κάθε φορά δημιουργεί έναν εμπνευσμένο χαρακτήρα.

Από την εποχή του Match Point ο κόσμος σε θεωρεί τη «νέα μούσα του Woody Allen». Νιώθεις άνετα με αυτήν την ιδέα; Πώς αντιλαμβάνεσαι ότι η σχέση σου μαζί του τον εμπνέει για την κάθε επόμενη ταινία;
Σε κάθε συνέντευξη που έχω δώσει από τότε, πάντοτε προκύπτει το θέμα της μούσας και κάθε φορά απαντώ «όχι, δεν είναι αυτό που νομίζετε». Και είναι αλήθεια, δεν είμαι η μούσα του. Νομίζω πως απλώς έχω τη μεγάλη τύχη να ταιριάζω ηλικιακά με τις ηρωίδες των τελευταίων του ταινιών, όπως παλιότερα ταίριαζαν η Dianne Wiest και η Judy Davis. Νομίζω πως ο Woody όπως κι εγώ εκτιμάμε το πόσο υπέροχο είναι να δουλεύεις με ανθρώπους που θεωρείς φίλους σου και περνάμε πάντοτε καλά όταν είμαστε μαζί, διασκεδάζουμε ο ένας τον άλλο, καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλο και ο ένας πειράζει τον άλλο συνεχώς. Δεν νομίζω ότι ο Woody κάθεται σπίτι με τη γραφομηχανή του και σκέφτεται το επόμενο βήμα της Scarlett... Σίγουρα όχι.

Ο Woody Allen έχει δηλώσει πως είσαι ηθοποιός επειδή μπορείς να κάνεις τα πάντα. Πιστεύει πολύ στο ταλέντο σου. Πώς νιώθεις για όλο αυτό;
Φυσικά και με εκπλήσσει. Πάντοτε με εκπλήσσει το πόσο τυχερή υπήρξα. Και στην πραγματικότητα, παρά τα χρόνια που δουλεύω, δεν έχω ακόμη καταλάβει ακριβώς τι μου συμβαίνει. Πάντοτε θεωρούσα τον εαυτό μου τυχερό που μπορεί να δουλεύει, και είναι για μένα μεγάλη τιμή όταν κάποιος μπορεί να με θεωρεί κατάλληλη για κάθε ρόλο που γράφει ή να θεωρεί ότι μπορώ να κάνω τα πάντα. Για έναν ηθοποιό δεν υπάρχει καλύτερο κοπλιμέντο. Είναι πολύ απελευθερωτικό να μην τυποποιείσαι σε συγκεκριμένους ρόλους και να μπορείς να χειρίζεσαι διαφορετικούς χαρακτήρες. Και φυσικά είναι τρομερά τιμητικό αν αυτό το πιστεύει κάποιος σαν τον Woody, τον οποίο πάντοτε θαύμαζα και πάντοτε ευχόμουν να δουλέψω μαζί του. Το ότι έχω παίξει σε τρεις ταινίες του είναι για μένα ένα όνειρο που βγήκε αληθινό.

Ολοι μιλούν για την ταινία σαν την πιο «καυτή» που σκηνοθέτησε ποτέ ο Woody Allen, κυρίως λόγω του ερωτικού τριγώνου. Πώς ένιωσες γυρνώντας τις ερωτικές σκηνές με Javier Bardem και την Penelope Cruz (σ.σ. στην ταινία ο Woody Allen σοκάρει με ερωτικές σκηνές ανάμεσα στην Johansson και τον Bardem αλλά και με ένα καυτό φιλί ανάμεσα στις δύο γυναίκες).
Είναι αστείο γιατί οι άνθρωποι είναι στην πραγματικότητα πολύ συντηρητικοί. Οι ήρωες στην ταινία ερωτεύονται. Και όταν οι άνθρωποι ερωτεύονται είναι κάτι τόσο προσωπικό. Αλλά βρίσκεσαι στο γύρισμα. Και γύρω σου υπάρχουν τουλάχιστον 60 ενήλικες που τρώνε σάντουιτς και περιμένουν να τελειώσεις τη σκηνή. Οσο συμβατικό κι αν ακούγεται, είναι απλώς η δουλειά μου. Νομίζω ότι υπήρχε μεγάλη δόση χημείας ανάμεσά μας και ο ερωτισμός προέκυψε από το γεγονός ότι οι σκηνές δεν ήταν προκλητικές. Είναι αστείο να μιλούν για μια ταινία του Woody Allen με τη λέξη «καυτή». Δεν είναι μια ταινία του Bertolucci... Είναι τόσο συντηρητικός με όλα αυτά. Και τόσο γλυκός. Νομίζω ότι αυτό που τον ενδιαφέρει είναι περισσότερο οι ανθρώπινες σχέσεις.

Βρίσκεσαι ένα βήμα πριν από τον γάμο σου. Πώς ακριβώς αντιλαμβάνεσαι μια τόσο στενή σχέση με κάποιον άνδρα;
Δεν νομίζω ότι είναι φυσικό για τους ανθρώπους να ζουν μόνο με έναν άνθρωπο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πιστεύω στη μονογαμία και την αληθινή αγάπη. Πιστεύω στην ύπαρξη μίας αδερφής ψυχής. Πάντοτε υπήρξα σε μονογαμικές σχέσεις. Δεν θα ήθελα ποτέ να βρεθώ σε μια «ανοιχτή» σχέση. Θα ήταν απαίσιο. Η μονογαμία θέλει σκληρή δουλειά. Δεν νομίζω ότι ταιριάζει σε όλους και δεν νομίζω ότι οι περισσότεροι μπορούν να αντεπεξέλθουν. Δεν μου αρέσει να μιλάω για τη σχέση μου γιατί με κάνει να νιώθω αμήχανα και σιχαίνομαι να πρέπει να μοιράζομαι την προσωπική μου ζωή με τον οποιοδήποτε. Οπότε θα επιλέξω τη γνωστή οδό των διασήμων και θα δηλώσω πως θέλω να κρατήσω την προσωπική μου ζωή ιδιωτική. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι είμαι πολύ ευτυχισμένη.

Και θα είσαι περισσότερο αν ο Barack Obama κερδίσει τις εκλογές. Πώς σχολιάζεις τον θόρυβο γύρω από τα περιβόητα e-mails που έκαναν τα tabloids να σχολιάσουν πως διατηρείς σχέσεις με τον υποψήφιο Πρόεδρο (σ.ς γύρω στον Ιούνιο η Johansson δήλωσε πως αντάλλασσαν προσωπικά e-mails με τον Barack Obama, ο οποίος όμως έσπευσε να διαψεύσει το γεγονός δηλώνοντας πως η Johansson δεν είχε ποτέ στην κατοχή της την προσωπική του ηλεκτρονική διεύθυνση);
Το θεωρώ ένα καθαρό προϊόν σεξισμού. Αν στη θέση μου βρισκόταν ο George Clooney ή οποιοσδήποτε άντρας υποστηρικτής του δεν θα υπήρχε το παραμικρό θέμα. Κανείς δεν θα έδινε σημασία. Ηθελα απλώς να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την πίστη του Obama στην καμπάνια του και να τιμήσω την προσπάθειά του, τους υποστηρικτές, τους συνεργάτες του... Και ξαφνικά, μια ένδειξη σεβασμού μετατράπηκε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σε μία θλιβερή φρενίτιδα που δεν διέθετε ίχνος αλήθειας.

Info
Το Vicky Cristina Barcelona του Woody Allen θα κάνει πρεμιέρα στο 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Conn-Χ και θα βγει στις ελληνικές αίθουσες στις 9 Οκτωβρίου.