Επιστροφή στο Μπράιντσχεντ

11.09.2008
Πριν ο σκηνοθέτης του «Becoming Jane» αποφασίσει να το διασκευάσει πρώτη φορά για το σινεμά, το διάσημο μυθιστόρημα που ο βρετανός συγγραφέας Ιβλιν Γουό δημοσίευσε το 1945 είχε προλάβει να γεννήσει μια από τις πιο ξακουστές σειρές της μικρής οθόνης. Απλωμένο σε 11 επεισόδια και 659 συνολικά λεπτά, το τηλεοπτικό «Επιστροφή Στο Μπράιντσχεντ» προβλήθηκε την περίοδο ανάμεσα στον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη του 1981 και θα αποτελεί πάντοτε μια από τις πληρέστερες και πιο υποδειγματικές μεταφορές λογοτεχνικού έργου για την οθόνη.

Πριν ο σκηνοθέτης του «Becoming Jane» αποφασίσει να το διασκευάσει πρώτη φορά για το σινεμά, το διάσημο μυθιστόρημα που ο βρετανός συγγραφέας Ιβλιν Γουό δημοσίευσε το 1945 είχε προλάβει να γεννήσει μια από τις πιο ξακουστές σειρές της μικρής οθόνης.

Απλωμένο σε 11 επεισόδια και 659 συνολικά λεπτά, το τηλεοπτικό «Επιστροφή Στο Μπράιντσχεντ» προβλήθηκε την περίοδο ανάμεσα στον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη του 1981 και θα αποτελεί πάντοτε μια από τις πληρέστερες και πιο υποδειγματικές μεταφορές λογοτεχνικού έργου για την οθόνη. Στις δύο και κάτι ώρες που διαρκεί η τωρινή, κινηματογραφική εκδοχή του βιβλίου, είναι μάλλον λογικό να παλεύει εις μάτην με ένα πυκνογραμμένο και απαιτητικό υλικό, όπως και με τη φήμη που εξακολουθεί να απολαμβάνει η αξιοσέβαστη σειρά.

Και παρ’ όλο που ο Τζάρολντ κατορθώνει να συντηρήσει τα βασικά θέματα του μυθιστορήματος, η μεταφορά που του επιφυλάσσει καταλήγει να είναι αναπόφευκτα απλουστευτική και σταδιακά κοινότυπη. Ακολουθώντας σχεδόν μηχανικά μια πλοκή που ξεδιπλώνεται στο διάστημα αρκετών ετών και αφορά τους τρόπους με τους οποίους ένας νεαρός μικροαστικής ανατροφής συγκρούεται με τις έννοιες της κοινωνικής τάξης, της Καθολικής ενοχής και της ανιδιοτελούς αγάπης, ο σκηνοθέτης αποξηραίνει τις σελίδες του βιβλίου από τα πολλαπλά τους νοήματα και αποτυγχάνει να τηλεγραφήσει τις συναισθηματικές αβύσσους των ηρώων του. Αυτό που καταφέρνει είναι να μετατρέψει ένα πλούσιο ανάγνωσμα σε μια όμορφη και ελκυστική μα ψυχρή καλλιγραφία.

Λουκάς Κατσίκας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ