Kung Fu Panda 2

16.12.2011
Μετά από τα γεγονότα της πρώτης ταινίας, ο Πο ζει πια το όνειρό του: είναι κι αυτός ένας μαχητής του κουνγκ φου. Όταν όμως μια νέα απειλή εμφανιστεί, ο Πο θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει όχι μόνο ένα φοβερό αντίπαλο αλλά και το ίδιο του το παρελθόν.

Σκηνοθεσία: Τζένιφερ Γιου

Πρωταγωνιστούν: Τζακ Μπλακ, Αντζελίνα Τζολί, Ντάστιν Χόφμαν, Λούσι Λιου

Πλοκή: Μετά από τα γεγονότα της πρώτης ταινίας, ο Πο ζει πια το όνειρό του: είναι κι αυτός ένας μαχητής του κουνγκ φου. Όταν όμως μια νέα απειλή εμφανιστεί, ο Πο θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει όχι μόνο ένα φοβερό αντίπαλο αλλά και το ίδιο του το παρελθόν.

Γνώμη: Όταν πρωτοανακοινώθηκε το «Kung Fu Panda 2» τίποτα δεν έδειχνε ότι θα διεκδικούσε βραβείο πρωτοτυπίας. Μετά τις τεράστιες εισπράξεις του πρώτου και σύμφωνα με τις κυρίαρχες συμβάσεις, το αναμενόμενο θα ήταν να δούμε μια ιστορία ευχαριστημένη να είναι φωτοτυπία της πρώτης με μόνη αλλαγή έναν νέο κακό. Περιέργως, όμως, η ταινία κατέληξε να είναι όχι μόνο μια αξιοπρεπής προσπάθεια, αλλά και καλύτερη της πρώτης.

Απελευθερωμένη από τους περιορισμούς της αρχικής ιστορίας (το προφανές αουτσάιντερ που πρέπει να αποδείξει ότι είναι κάτι το ξεχωριστό), αυτή τη φορά η ταινία έχει κάτι πιο δυνατό να πει, αφού περιστρέφεται γύρω από μια μικρή, μέχρι τώρα ανεξήγητη λεπτομέρεια της ζωής του Πο: ο πατέρας του δεν μπορεί να είναι ο πραγματικός του πατέρας (είναι χήνα, κάτι που είχε διαφύγει τελείως του Πο) άρα είναι υιοθετημένος. Αυτό λειτουργεί, όχι μόνο γιατί δίνει στον αξιαγάπητο μπαμπά, και την φοβερή προφορά του, περισσότερο χρόνο στην οθόνη, αλλά κι επειδή είναι μια ιστορία που μοιάζει φρέσκια και φυσικό δίδαγμα για μια τέτοια «ανατολίτικη» ιστορία: στο μότο της προηγούμενης ταινίας, «τα πράγματα γίνονται ξεχωριστά μόνο αν τα βλέπεις έτσι», προστίθενται τα «δεν έχει σημασία ποιος ήσουν αλλά το τι επιλέγεις να είσαι τώρα» και «βρες την εσωτερική σου γαλήνη».

Ακόμα και ο αντίπαλος του Πο είναι πιο αποτελεσματικός, καθώς μπορεί να μην έχει τις φοβερές και τρομερές ικανότητες της λεοπάρδαλης της πρώτης ταινίας, αλλά καταφέρνει να γίνει πειστικά τρομακτικός χάρη στον πετυχημένο σχεδιασμό (κάτι από τη μορφή του παγωνιού απλά ταιριάζει τέλεια με την αλαζονική παράνοιά του) και τη φωνή του Γκάρι Όλντμαν.

Το «Kung Fu Panda 3» είναι πλέον μια ελκυστική προοπτική. Ποιος θα το περίμενε;

Χριστίνα Λιάπη