Άφεντικά για Σκότωμα

18.11.2011
Τι μπορείς να κάνεις όταν το αφεντικό σου είναι ψυχάκιας, λυσσάρα ή βαρεμένος; Ο Νικ, ο Ντέιλ και ο Κερτ, που υποφέρουν στη δουλειά αλλά δεν μπορούν να παραιτηθούν, βάζουν σε εφαρμογή ένα πολύπλοκο σχέδιο για να απαλλάξουν τον κόσμο από τα αφεντικά τους -μια για πάντα. Ακόμη και τα πιο οργανωμένα σχέδια ωστόσο, είναι τόσο καλά, όσο και το μυαλό που τα σχεδιάζει.

Πρωτότυπος τίτλος: Horrible Bosses

Σκηνοθεσία: Σεθ Γκόρντον

Πρωταγωνιστούν: Τζέισον Μπέιτμαν, Τζένιφερ Άνιστον, Κέβιν Σπέισι

Πλοκή: Τι μπορείς να κάνεις όταν το αφεντικό σου είναι ψυχάκιας, λυσσάρα ή βαρεμένος; Ο Νικ, ο Ντέιλ και ο Κερτ, που υποφέρουν στη δουλειά αλλά δεν μπορούν να παραιτηθούν, βάζουν σε εφαρμογή ένα πολύπλοκο σχέδιο για να απαλλάξουν τον κόσμο από τα αφεντικά τους -μια για πάντα. Ακόμη και τα πιο οργανωμένα σχέδια ωστόσο, είναι τόσο καλά, όσο και το μυαλό που τα σχεδιάζει.

Γνώμη: Aν έχεις δουλέψει ποτέ, τότε είχες αφεντικό. Κι αν είχες αφεντικό, κατά πάσα πιθανότητα είχες πρόβλημα. Το γεγονός ότι δεν έφτασες ποτέ στο σημείο να σχεδιάσεις την δολοφονία του, είναι ενδεικτικό μίας πραγματικότητας, πιο συγκεκριμένα εκείνης που δεν έχει καμία επαφή με τα “Αφεντικά Για Σκότωμα” - αυτό όμως δεν τα κάνει λιγότερο αστεία. Το εξαιρετικό, εκπαιδευμένο στην τηλεοπτική κωμωδία, πρωταγωνιστικό καστ χαρίζει γοητεία, γέλιο και κύρος σε αυτό το α λα Τζαντ Άπατοου κωμικό bromance, αποδεικνύοντας πώς οι ερμηνείες μπορούν να σώσουν ακόμη και τα πιο μέτρια αστεία.

Σε ένα αρχικά πολλά υποσχόμενο premise, ο Tσάρλι Ντέι («It's Always Sunny in Philadelphia»), ο Τζέισον Σουντέκις («Saturday Night Live») και ο Τζέισον Μπέιτμαν («Arrested Development») παίζουν τρεις σαραντάρηδες φίλους, που παραπαίουν κάτω από την τυραννία των αφεντικών τους. Ο Μπέιτμαν ζει στη σκιά του παρανοημένου νταή Κέβιν Σπέισι, ο Σουντέκις μισεί θανάσιμα τον σκατόψυχο κοκάκια Κόλιν Φάρελ (στο καλύτερο χειρότερο κούρεμα της καριέρας του), ενώ ο Ντέι παρενοχλείται σεξουαλικά από την νυμφομανή Τζένιφερ Ανιστον (την οποία βλέπουμε επιτέλους σε ένα διαφορετικό ρόλο). Σε μία στιγμή έμπνευσης, αποφασίζουν να τους δολοφονήσουν και ως σύμβουλο προσλαμβάνουν τον Τζέιμι Φοξ.

Κλείνοντας το μάτι στο «Hangover», αλλά χωρίς να αξιοποιεί όσο θα μπορούσε το αρχικό -εξαιρετικό- του premise, το «Αφεντικά για Σκότωμα» περιλαμβάνει το γνωστό μενού από σκατολογικά αστειάκια και αυτοσχεδιαστικές ατάκες, για να αναδειχθεί τελικά σε προσωπικό σόου του Τσάρλι Ντέι. Ο τελευταίος μπορεί να εκπλήξει τον αμύητο θεατή με το κωμικό του ταλέντο, αφού ό,τι λείπει από πρωτοτυπία και διακριτικότητα στο σενάριο, το αναπληρώνει με γέλιο. Φαίνεται πως το «Bridesmaids» βρήκε παρεούλα στις αίθουσες αυτό το καλοκαίρι.

Φαίδρα Βόκαλη