Ιρλανδέζικος Δρόμος

21.10.2011
Ένας μισθοφόρος κάποιας ιδιωτικής εταιρείας προστασίας στο Ιράκ, αποφασίζει να μάθει πως σκοτώθηκε ο κολλητός του και ξαφνικά βρίσκεται στο κέντρο μιας επικίνδυνης συνωμοσίας μεγάλων συμφερόντων, διαφθοράς και διαπλοκής.

Πρωτότυπος Τίτλος: Route Irish

Σκηνοθεσία: Κεν Λόουτς

Πρωταγωνιστούν: Μαρκ Γουόμακ, Άντρεα Λόου, Τζον Μπίσοπ

Πλοκή: Ένας μισθοφόρος κάποιας ιδιωτικής εταιρείας προστασίας στο Ιράκ, αποφασίζει να μάθει πως σκοτώθηκε ο κολλητός του και ξαφνικά βρίσκεται στο κέντρο μιας επικίνδυνης συνωμοσίας μεγάλων συμφερόντων, διαφθοράς και διαπλοκής.

Γνώμη: Το Route Irish του τίτλου είναι ένας εξαιρετικά επικίνδυνος δρόμος κάπου στο Ιράκ: βόμβες, νάρκες, παγίδες και εξαγριωμένοι αντάρτες περιμένουν τους Δυτικούς. Ο φίλος του κεντρικού χαρακτήρα της ταινίας διέσχισε αυτό τον δρόμο και γύρισε πίσω στην πατρίδα διαμελισμένος. Τώρα θα πρέπει να απαντηθούν μερικά επιτακτικά ερωτήματα, κανείς όμως δεν είναι διατεθειμένος να σπάσει τον κώδικα σιωπής που έχει επιβληθεί.

Όχι ακριβώς ταινία για τον πόλεμο του Ιράκ, αλλά ούτε και αντιπολεμικό δράμα, ο «Ιρλανδέζικος Δρόμος» κινείται πάνω στις νωχελικές κοινοτοπίες που διατρέχουν πια το έργο του εβδομηνταπεντάχρονου Λόουτς. Προθέσεις ενδιαφέρουσες, εξαίσιες στιγμές δράσης και εντάσεων, αλλά και αφόρητες κοιλιές και δραματουργικές ευκολίες που κουράζουν. Σαν τις ψηφίδες ενός ιδιαιτέρως αινιγματικού παζλ, οι σκηνές της ταινίας, συνθέτουν, η μία δίπλα στην άλλη, την επώδυνη εικόνα ενός πολέμου για τον οποίο καμιά κυβέρνηση δεν λέει, ακόμα, την αλήθεια. Ο σκηνοθέτης βέβαια, όπως το συνηθίζει, δεν αφήνει την πολιτική καταγγελία να καταπιέσει την αφήγησή του, αναδεικνύοντας τα προσωπικά δράματα των ηρώων του, οι οποίοι είναι, στην πραγματικότητα, τραγικά μόνοι- κυρίως την στιγμή του θανάτου τους.

Ορέστης Ανδρεαδάκης

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ