Νερό για Ελέφαντες

21.10.2011
Ο Τζέικομπ είναι ένας φοιτητής κτηνιατρικής που εγκαταλείπει τις σπουδές του όταν χάνει τους γονείς του, και πιάνει δουλειά σε ένα περιοδεύoν τσίρκο. Εκεί θα γνωρίσει τη Μαρλένα και θα ζήσει έναν έρωτα που θα αλλάξει για πάντα τη ζωή του.

Πρωτότυπος Τίτλος: Water for Elephants

Σκηνοθεσία: Φράνσις Λόρενς

Πρωταγωνιστούν: Ρόμπερτ Πάτινσον, Ρις Γουίδερσπουν, Κρίστοφ Βαλτς, Χαλ Χόλμπρουκ

Πλοκή: Ο Τζέικομπ είναι ένας φοιτητής κτηνιατρικής που εγκαταλείπει τις σπουδές του όταν χάνει τους γονείς του, και πιάνει δουλειά σε ένα περιοδεύoν τσίρκο. Εκεί θα γνωρίσει τη Μαρλένα και θα ζήσει έναν έρωτα που θα αλλάξει για πάντα τη ζωή του.

Γνώμη: Ο Πάτινσον θέλει να φτιάξει καριέρα μακριά από το "Λυκόφως"και ο Βαλτς μακριά από τους "Μπάσταρδους" του Ταραντίνο, η 20th Century Fox θέλει να προσελκύσει το ήδη τεράστιο κοινό που της σερβίρει το μπεστ σέλερ στο οποίο βασίζεται η ταινία, ο σκηνοθέτης Φράνσις Λόρενς θέλει να αποδείξει ότι μπορεί να αφήσει πίσω το βιντεοκλιπίστικο παρελθόν του. Περιέργως στο "Νερό για Ελέφαντες" όλοι κερδίζουν πάνω κάτω τα στοιχήματά τους αλλά η ταινία παραμένει απλά ένα συμπαθητικό μεν αλλά κάπως απογοητευτικό άθροισμα χαμένων ευκαιριών: να απεικονίσει την περιθωριακή ζωή του τσίρκου όσο συναρπαστικά την ζει ο Τζέικομπ, να δημιουργήσει αρκετή χημεία ανάμεσα στο πρωταγωνιστικό ζευγάρι, να αξιοποιήσει την ερμηνεία του Βαλτς σε κάτι παραπάνω από έναν απλό ανισόρροπο 'κακό' που φέρνει τους εραστές πιο κοντά.

Το σύμπαν του τσίρκου της δεκαετίας του 30 προσφέρεται για εξωτικούς χαρακτήρες και θεάματα αλλά τα πανέμορφα σκηνικά και κοστούμια και η ελκυστική φωτογραφία δεν φτάνουν να αποζημιώσουν για την άδεια από ψυχή ιστορία που ποτέ δεν πλησιάζει στις μεγαλόπνοες προθέσεις του βιβλίου και του είδους του ρομαντικού έπους γενικότερα, με μεγαλύτερο όλων το λάθος της επιλογής του πρωταγωνιστικού ζευγαριού που μοιάζει να επελέγη αποκλειστικά και μόνο βάσει της δημοτικότητάς τους στο θηλυκό κοινό (ο αγαπημένος των κοριτσιών Πάτινσον και η αγαπημένη των γυναικών Γουίδερσπουν), χωρίς να τους έχουν βάλει ποτέ στο ίδιο δωμάτιο για να δουν ότι έχουν την ερωτική χημεία θείας-ανιψιού.

Χριστίνα Λιάπη