Τι πρέπει να κάνεις για να κρατήσεις ασφαλή τα παιδιά σου από τον ήλιο το καλοκαίρι

12.08.2022
Τι πρέπει να κάνεις για να κρατήσεις ασφαλή τα παιδιά σου από τον ήλιο το καλοκαίρι
Είτε είσαι ήδη διακοπές είτε ετοιμάζεσαι να φύγεις, μία από τις αγωνίες σου, αν έχεις παιδιά είναι σίγουρα η προστασία τους από τον ήλιο. Ιδού μερικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν για πιο "αναίμακτες" διακοπές.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς, εκτός από την εφαρμογή αντηλιακού, για να προστατεύσουν τα παιδιά τους από τον ήλιο;

Εκτός από το αντηλιακό, προσπάθησε να ελαχιστοποιήσεις την έκθεση στον ήλιο όταν είναι πιο δυνατός, δηλαδή μεταξύ 11 π.μ. και 3 μ.μ., συνιστά στο Today’s Parents, ο Harvey Lui, καθηγητής δερματολογίας και καρκίνου του δέρματος στο Πανεπιστήμιο του British Columbia. Προτείνει επίσης να προσπαθείς να αναζητάς σκιά όταν βγαίνεις έξω.

Εάν τα παιδιά είναι στη σκιά όλη μέρα, το αντηλιακό εξακολουθεί να είναι πραγματικά απαραίτητο;

Σύμφωνα με τον καθηγητή μπορείς να εκτεθείς στις ακτίνες UV ακόμη και σε μια συννεφιασμένη μέρα και τα σύννεφα δεν αντικαθιστούν το αντηλιακό. Ανεξάρτητα από την πρόβλεψη της ημέρας, εφάρμοσε αντηλιακό στα παιδιά σου.

«Θυμήσου ότι η άμμος, το χιόνι και το τσιμέντο αντανακλούν έως και το 85% της υπεριώδους ακτινοβολίας και μπορούν να κάψουν το απροστάτευτο δέρμα ακόμα κι αν βρίσκεται στη σκιά,» λέει.

Γιορτή του πατέρα: Τρία μαθήματα που θα μπορούσαν να πάρουν παλιότεροι μπαμπάδες από τους νέους - και θα έβγαιναν κερδισμένοι

Το αντηλιακό πρέπει να εφαρμόζεται πριν τα παιδιά εκτεθούν στον ήλιο. Πόση ώρα πριν;

Το αντηλιακό χρειάζεται έως και 30 λεπτά για να δέσει με το δέρμα, οπότε εφάρμοσε τους το πριν φύγετε από το σπίτι. Εάν τα παιδιά σου είναι εξαιρετικά υπερκινητικά, μην αγχώνεσαι πολύ για να το αλείψεις, καθώς ο καθηγητής λέει ότι ακόμα και όταν κάθεται στο δέρμα φιλτράρει τις ακτίνες UV. Εφάρμοσε το όσο μπορείς ομοιόμορφα και γενναιόδωρα.

Αν τα παιδιά κολυμπούν, χρειάζονται αδιάβροχο αντηλιακό, σωστά;

Είναι καλή ιδέα, αλλά ακόμη και το αντηλιακό με την ένδειξη «αδιάβροχο» θα εξακολουθήσει να φθείρεται στο νερό, επομένως πρέπει να το εφαρμόσεις ξανά μετά από το κολύμπι και την έντονη εφίδρωση.

Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς στο αντηλιακό των παιδιών; Υπάρχει κάτι που πρέπει να αποφύγεις;

Ο καθηγητής λέει ότι τα παιδιά πρέπει να φορούν ελάχιστο δείκτη προστασίας SPF 30 και το μπουκάλι πρέπει να υποδεικνύει προστασία UVA και UVB (αναζήτησε στην ετικέτα τις λέξεις «broad spectrum - ευρύ φάσμα»).

Όσο για το αν πρέπει να αγοράζουμε βιολογικά προϊόντα χωρίς χημικά, χωρίς άρωμα, σχεδιασμένα ειδικά για παιδιά, ο Harvey Lui πιστεύει ότι δεν είναι απαραίτητο. Αυτό συμβαίνει επειδή όλα τα αντηλιακά που πωλούνται, ελέγχονται, πράγμα που σημαίνει ότι είναι αρκετά ασφαλή για χρήση σε παιδιά.

Με βάση αυτό, εάν ανησυχείς για τα χημικά, υπάρχουν πολλά ανόργανα αντηλιακά στην αγορά. Και μερικά παιδιά θα εμφανίσουν δερματικές αντιδράσεις από ορισμένες φόρμουλες, είτε ανόργανες είτε χημικές, και ίσως χρειαστεί να δοκιμάσουν διαφορετικές μάρκες για να βρουν μία που να ταιριάζει με το δέρμα τους. Το άρωμα μπορεί να είναι ερεθιστικό, έτσι οι γονείς παιδιών με ευαίσθητο δέρμα μπορούν να επιλέξουν φόρμουλες χωρίς άρωμα.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψεις τα μωρά από τον ήλιο;

«Τα μωρά θα πρέπει να βρίσκονται στη σκιά με ρούχα που καλύπτουν το δέρμα τους και να φοράνε αντηλιακά στα εκτεθειμένα μέρη αν είναι άνω των έξι μηνών», λέει ο καθηγητής, ο οποίος προσθέτει ότι ένα κακό ηλιακό έγκαυμα σε ένα παιδί κάτω του ενός μπορεί στην πραγματικότητα να είναι απειλητικό για τη ζωή του.

Τα μωρά κάτω των έξι μηνών πρέπει να κρατούνται εξ ολοκλήρου στη σκιά σε καρότσι ή κάτω από μια ομπρέλα.

Εάν καλύπτεις ένα μωρό που κοιμάται μέσα σε ένα καρότσι ή σε ένα κάθισμα τύπου bucket, οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγεις τις κουβέρτες ή να το φασκιώνεις, καθώς αυτά μπορούν να μειώσουν τη ροή του αέρα και να αυξήσουν τη θερμοκρασία μέσα στο καρότσι. Προσπάθησε να βρεις σκιά ή επένδυσε σε μια ομπρέλα ή τέντα για να κρατήσεις το μωρό μακριά από τον ήλιο.