Proof στο θέατρο Μουσούρη

22.10.2002
Αν σκεφθεί κανείς ότι όλη μας η ζωή είναι πράξεις με "συν και πλην" και ότι στο φινάλε της οφείλουμε να "κλείσουμε ταμείο" και να κρατήσουμε τις "αποδείξεις", τότε εύκολα δέχεται ότι ένα έργο που έχει να κάνει με μαθηματικούς και με λογιστικές σκέψεις, μπορεί απλώς να μιλά για την αγάπη. Πάνω σ΄ αυτή τη λογική βαδίζει και το πολυβραβευμένο έργο του David Auburn "Proof".
Αν σκεφθεί κανείς ότι όλη μας η ζωή είναι πράξεις με "συν και πλην" και ότι στο φινάλε της οφείλουμε να "κλείσουμε ταμείο" και να κρατήσουμε τις "αποδείξεις", τότε εύκολα δέχεται ότι ένα έργο που έχει να κάνει με μαθηματικούς και με λογιστικές σκέψεις, μπορεί απλώς να μιλά για την αγάπη. Για κάτι τόσο εύθραυστο, που αν πραγματικά θέλουμε να το βιώσουμε βαθιά και ειλικρινά, οφείλουμε να προσέχουμε τις κινήσεις μας σαν να λύνουμε την πιο σύνθετη εξίσωση.

Πάνω σ΄ αυτή τη λογική βαδίζει και το πολυβραβευμένο έργο του David Auburn "Proof".
Στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε την Τρίτη 22 Οκτωβρίου ο σκηνοθέτης της παράστασης Κ. Αρβανιτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "μέχρι την τελευταία στιγμή ανακαλύπταμε πράγματα στο συγκεκριμένο έργο, παρόλο που αρχικά το θεωρήσαμε απλό", ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στους συνεργάτες του για τους οποίους αναφέρθηκε με τα καλύτερα λόγια. Η πρωταγωνίστρια του έργου Πέγκυ Τρικαλιώτη σημείωσε με τη σειρά της ότι "ακόμα ψάχνει το ρόλο της, ένα ρόλο που είναι ίσως ο πιο δύσκολος της καριέρας της καθώς διακρίνεται για τις λεπτές του ισορροπίες. Η Κάθριν, η κοπέλα που ενσαρκώνω είναι ένα κορίτσι επηρεασμένο από την αρρώστια του σχιζοφρενή πατέρα της. Σ' όλη τη διάρκεια του έργου προσπαθεί να ξορκίσει αυτήν την τρέλα". Ο Γιώργος Κέντρος ανέφερε χαρακτηριστικά για τον ήρωα που υποδύεται ότι "έχει εσωτερικά μία διαδρομή και ένα μεγαλείο."

Λίγα λόγια για την υπόθεση: Το Proοf αφορά στη σχέση δύο αδελφών, του πατέρα του και ενός φοιτητή του. Ο καθηγητής είναι μία μαθηματική ιδιοφυΐα που έφερε την επανάσταση στην επιστήμη του τρεις φορές πριν κλείσει τα 23 του χρόνια. Η κόρη του, Κάθριν, έχει μία πολύ στενή σχέση μαζί του, τόσο που θυσίασε τα πάντα ώστε να βρίσκεται συνεχώς κοντά του. Στα 25 της έρχεται να αντιμετωπίσει ένα πολύ σοβαρό θέμα καθώς θα βρεθεί μετέωρη ανάμεσα στην ιδιοφυΐα που κληρονόμησε από εκείνον και στη σχιζοφρένεια που τον συνόδευσε στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Η παρουσία του Χαλ, πρώην φοιτητή του πατέρα της και η άφιξή της αδελφής της Κλερ, θα την αναστατώσουν ακόμα περισσότερο... Τρεις από τους τέσσερις χαρακτήρες είναι μαθηματικοί. Στην ουσία όμως το έργο δεν έχει να κάνει καθόλου με τα μαθηματικά, αλλά και το πόσο εύθραυστο πράγμα είναι η αγάπη.

Συντελεστές:
Σκηνοθέτης: Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης
Παίζουν: Πέγκυ Τρικαλιώτη, Γιώργος Κέντρος, Γιώργος Καραμίχος, Φαίη Ξυλά
Δραματουργική Επεξεργασία: Μαριλένα Παναγιωτοπούλου,
Σκηνικά-Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Μουσική επιμέλεια: Κώστας Σουρβάνος

Ωρες παραστάσεων: Βραδινή: Τετάρτη- Πέμπτη-Παρασκευή- Σάββατο - Κυριακή: 21.15
Απογευματινή: Σάββατο: 18.00
Κυριακή: 18.00

Εισιτήρια:
Πλατεία: 20.50 ευρώ
Λαική: 16 ευρώ
Φοιτητικό- Σπουδαστικό: 14 ευρώ