Ενα διαφορετικό Sky Art συνέδριο!

08.10.2002
Το 5ο Διεθνές Sky Art Συνέδριο για πρώτη φορά διεξάγεται στην Ελλάδα. Στόχος του, αφενός να μας ευαισθητοποιήσει για τα περιβαλλοντικά θέματα, αφετέρου να μας παρουσιάσει πρωτοποριακούς, εμπνευσμένους τρόπους για την "καλλιτεχνική" αξιοποίηση του περιβάλλοντα χώρου μέσα στον οποίο ζούμε και αναπνέουμε.
&00 Το 5ο Διεθνές Sky Art Συνέδριο για πρώτη φορά διεξάγεται στην Ελλάδα. Στόχος του, αφενός να μας ευαισθητοποιήσει για τα περιβαλλοντικά θέματα, αφετέρου να μας παρουσιάσει πρωτοποριακούς, εμπνευσμένους τρόπους για την "καλλιτεχνική" αξιοποίηση του περιβάλλοντα χώρου μέσα στον οποίο ζούμε και αναπνέουμε. Στο Sky Art πεδίο δημιουργίας και έκφρασης είναι ακόμα και ο ουρανός που στην περίπτωση αυτή μπορεί να αποτελέσει έναν "καμβά" που ζωντανεύει με την επέμβαση του καλλιτέχνη.

Το συνέδριο αυτό διεξάγεται από τις 15 έως τις 19 Οκτωβρίου στους Δελφούς (τις δύο πρώτες ημέρες) και στην Ικαρία (τις δύο τελευταίες). Σε αυτό παίρνουν μέρος καλλιτέχνες, ουμανιστές, μηχανικοί, επιστήμονες και κυβερνητικοί επίσημοι από πολλές χώρες.
Αρκετοί εξ αυτών έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν για να αναπτύξουν νέα καλλιτεχνικά μέσα και να δημιουργήσουν μεγάλης κλίμακας περιβαλλοντικά προγράμματα τέχνης και καλλιτεχνικά συστήματα διανομής.
Η ιδιαιτερότητα αυτού του 5ου Διεθνούς Sky Αrt Συνεδρίου είναι ότι οι επιστήμονες και οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν σε αυτό ασχολούνται με έναν εντελώς μοντέρνο τρόπο καλλιτεχνικής έκφρασης, με μια τέχνη, την οποία ο δημιουργός μπορεί να παρουσιάσει στον ουρανό. Πρόκειται για ένα πάντρεμα της τέχνης με την τεχνολογία, μία πρόταση χρήσης νέων υλικών και μέσων, τα οποία ο καλλιτέχνης εκμεταλλεύεται για να δημιουργήσει κυριολεκτικά στον αέρα.

Ακτίνες λέιζερ και ολογράμματα στον αέρα, τεράστια φωτισμένα μπαλόνια (balloon art) που χρωματίζουν και ομορφαίνουν τον ουρανό είναι μερικοί μόνο από τους "καρπούς" που μπορούν να προκύψουν από τον ιδιόμορφο αυτό γάμο της καλλιτεχνικής έκφρασης με την υψηλή τεχνολογία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση αυτού του συνεδρίου έχει αναλάβει το Κέντρο Ανωτέρων Σπουδών Οπτικών Μέσων (Center for Advanced Visual Studies) του υψηλού κύρους και εκτίμησης στην παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (Massachusetts Institute of Technology -MIT), το μοναδικό στον κόσμο πειραματικό ινστιτούτο έρευνας για την τέχνη και την τεχνολογία.