Βεατρίκη Σαΐας Μαγρίζου, Μοιραία Ταύτιση

07.10.2002
Η Άλκηστις, δημοσιογράφος και συγγραφέας, βρίσκεται στο μεταίχμιο, εκεί όπου η πραγματικότητα δε χωράει στο όνειρο. Μια ιδέα της καρφώνεται στο μυαλό: Να ζήσει μέσα από τη ζωή των ηρωίδων των διηγημάτων της. To βιβλίο "παίζει" με τις μάσκες και τα προσωπεία των ανθρώπων, τη δυνατότητα να ζήσουν μέσα από ρόλους που επιλέγουν να υποδυθούν και τη δυσκολία να απεκδυθούν από τα ιδιαίτερα στοιχεία του χαρακτήρα τους, ταυτιζόμενοι με κάποιο άλλο πρόσωπο.
Η Άλκηστις, δημοσιογράφος και συγγραφέας, βρίσκεται στο μεταίχμιο, εκεί όπου η πραγματικότητα δε χωράει στο όνειρο. Μια ιδέα της καρφώνεται στο μυαλό: Να ζήσει μέσα από τη ζωή των ηρωίδων των διηγημάτων της.
Κάθε μέρα γίνεται και μια άλλη γυναίκα. Ακόμα κι αν πονάει από μια τέτοια ταύτιση, ξέρει πως αυτό θα κρατήσει λίγο, γιατί αύριο θα είναι κάποια άλλη. Όμως κι αυτό το τέχνασμα διαφυγής από την πραγματικότητα αποβαίνει μοιραίο, όταν η ηρωίδα που επιλέγει να ταυτιστεί μαζί της είναι όμοιά της.

"Γύρισα γνωρίζοντας πια τι θα έκανα. Γύρισα αποφασισμένη. Θα άφηνα το φως να μπει πάλι στη ζωή μου, την τέντα ανεβασμένη και ένα άνοιγμα στην κουρτίνα. Θα άφηνα μια χαραμάδα στη ζωή μου και τη γριούλα να γίνει ξανά λαθροπαρατηρητής της. Και θα΄ταν μια ζωή που τώρα επιθυμούσα να ξαναομορφύνω, για να δώσω χαρά πρώτα σ΄εμένα και ύστερα σ΄αυτήν μια ζωή που δε θα ντρεπόμουνα να εμφανίσω στα μάτια των άλλων, μια ζωή με αξιοπρέπεια, ευτυχία, χαρά. Μια αχτίδα ήλιου μπήκε εκέινη την ώρα απ΄έξω και έπεσε στα μάτια μου. Ήταν τόσο έντονη, που με τύφλωσε. Όμως ήταν και τόσο, μα τόσο αναζωογονητική."
"Όγδοη μέρα των διακοπών μου. Σήμερα θα ταξιδέψω στο Λαύριο. Θα βρεθώ εκεί. Γεμάτη τόσες μέρες από συναισθήματα, δεν ξέρω αν έχω αντοχή για σκληρές συγκινήσεις. Εφτά ημέρες τώρα ζω ζωές άλλων. Ερωτεύομαι, πονάω χαίρομαι, πληγώνομαι, λυπάμαι, αισιοδοξώ. Δεν ξέρω αν έχω αντοχή για τίποτε άλλο εκτός από έρωτα. Μόνο στη γλυκιά και τρυφερή του αίσθηση μπορώ να αφεθώ. Γι΄αυτόσήμερα, στο Λαύριο, θα είμαι η όμορφη μικρή Αϊσέ." (Αποσπάσματα από το βιβλίο).

Η συγγραφέας "παίζει" με τις μάσκες και τα προσωπεία των ανθρώπων, τη δυνατότητα να ζήσουν μέσα από ρόλους που επιλέγουν να υποδυθούν και τη δυσκολία να απεκδυθούν από τα ιδιαίτερα στοιχεία του χαρακτήρα τους και να ταυτιστούν με κάποιο άλλο πρόσωπο. Ένα εύπεπτο μυθιστόρημα σε πρώτο πρόσωπο, με γλώσσα απλή και άμεση και πρωταγωνιστή της ιστορίας τα συναισθήματα.

H συγγραφέας:
H Βεατρίκη Σαΐας Μαγρίζου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε οικονομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Έχει γράψει τα μυθιστορήματα Στην Πολυξένη, (1996), Ο Νέστορας που Τόρη τον φώναζε αυτή (1997), τα θεατρικά έργα Η προίκα (2000) και Το Κοινό Ταμείο (2001) και το θεατρικό αναλόγιο Λε χάιμ-Στη ζωή (2000).

Εκδόσεις Καστανιώτη
Τίτλος: Μοιραία Ταύτιση
Συγγραφέας: Βεατρίκη Σαΐας Μαγρίζου
Σελίδες: 143
ΙSBN: 960-03-3224-X Σελίδες: 370
ISBN: 960-325-440-1