Μορφές από το έργο του Βιζυηνού

04.10.2002
Στη Θεσσαλονίκη, αυτό το Νοέμβριο, στον πολυχώρο Αυλαία η Αννα Κοκκίνου θα παρουσιάσει -για δεκαπέντε μόνο παραστάσεις- τις Μορφές από το έργο του Βιζυηνου Η Αννα Κοκκίνου μεταφέρει και "ζωντανεύει" κείμενα του Ελληνα λογοτέχνη, μετατρέπει τη γλώσσα του κειμένου σε θεατρικό λόγο και οι ήρωες των διηγημάτων "δρουν" επί σκηνής.
Στη Θεσσαλονίκη, αυτό το Νοέμβριο, στον πολυχώρο Αυλαία η Αννα Κοκκίνου θα παρουσιάσει -για δεκαπέντε μόνο παραστάσεις- τις Μορφές από το έργο του Βιζυηνου
Η Αννα Κοκκίνου μεταφέρει και "ζωντανεύει" κείμενα του Ελληνα λογοτέχνη, μετατρέπει τη γλώσσα του κειμένου σε θεατρικό λόγο και οι ήρωες των διηγημάτων "δρουν" επί σκηνής.
Επί δυο ώρες ολομόναχη στη γυμνή σκηνή, μόνη μπροστά στους πέτρινους τοίχους και με μοναδικό αντικείμενο ένα τραπέζι, δεν έχει άλλο στήριγμα από το κείμενο του Βιζυηνού.
Η Αννα Κοκκίνου, με ασκητική παρουσία, είναι η εξαιρετική αφηγήτρια των έργων του λογοτέχνη. Οι αφελείς, οι βασανισμένες από ενοχές, οι μανιοκαταθλιπτικές φιγούρες των ηρώων από τα έργα Το μόνον της ζωής του ταξείδιον, Το αμάρτημα της μητρός μου, Μοσκώβ Σελήμ, Πρωτομαγιά, Μεταξύ Πειραιώς και Νεαπόλεως και Αι συνέπειαι της παλαιάς ιστορίας μπλέκουνε σε έναν διάλογο μεταξύ τους.
Η Αννα Κοκκίνου με τα πολλά της πρόσωπα, τις πολλές φωνές, τις διαφορετικές ηλικίες και φύλα, μας παρασέρνει σε ένα ταξίδι εικόνων που συναρπάζει. Ισορροπεί υποδειγματικά ανάμεσα στο πραγματικό και το φανταστικό, στον παράλογο και λογικό, στον παραληρηματικό και χιουμοριστικό λόγο του Βιζυηνού.

Η παράσταση πρωτοανέβηκε στις 29 Μαΐου του 1993. Παίχτηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα -δυο συνεχόμενα χρόνια- με εξαιρετική επιτυχία και ασυνήθιστα επαινετικές κριτικές.
Από τότε επαναλαμβάνεται για λίγες παραστάσεις. Εχει περιοδεύσει σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, έχει ταξιδέψει στο Βερολίνο και σε πολλές άλλες γερμανικές πόλεις καθώς και στο Λονδίνο και την Κύπρο.


Διάρκεια Παραστάσεων: Παρασκευή 8 Νοεμβρίου έως Κυριακή 24 Νοεμβρίου - εκτός τις Δευτέρες
Παράσταση για ένα μόνο ηθοποιό
Ηθοποιός: Άννα Κοκκίνου
Κείμενο: Άννα Κοκκίνου
Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης με τη συνεργασία της Μίρκας Γεμεντζάκη
Μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου
Φωτισμοί: Φίλιππος Κουτσαφτής
Φιλολογικός σύμβουλος: Βασίλης Διοσκουρίδης