Oι σκανδαλιές του "Τρελαντώνη" στη Μονή Λαζαριστών

01.10.2002
Ο "Τρελαντώνης", μια θεατρική διασκευή επάνω στο γνωστό μυθιστόρημα της Πηνελόπης Δέλτα, που πραγματοποίησε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα τους καλοκαιρινούς μήνες, επιστρέφει για ένα μόνο μήνα παραστάσεων στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη.
Ο "Τρελαντώνης", μια θεατρική διασκευή επάνω στο γνωστό μυθιστόρημα της Πηνελόπης Δέλτα, που πραγματοποίησε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα τους καλοκαιρινούς μήνες, επιστρέφει για ένα μόνο μήνα παραστάσεων στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη.
Το κλασικό μυθιστόρημα μεταφέρεται στο θέατρο, διασκευασμένο και σκηνοθετημένο από την Γλυκερία Καλαιτζή και επιχειρεί να παίξει με τη μνήμη και τη φαντασία, την αλήθεια και το ψέμα. Ο Τρελαντώνης και τα αδέλφια του, η Αλεξάνδρα η Πουλουδιά (που είναι η ίδια η συγγραφέας- η Πηνελόπη Δέλτα) και ο Αλέξανδρος, μεγάλοι πια, αναπολούν το καλοκαίρι που πέρασαν όταν ήταν παιδιά στο σπίτι των θείων τους στον Πειραιά και στο πατρικό τους σπίτι στην Αλεξάνδρεια. Ένα καλοκαίρι ελευθερίας και τρέλας, γεμάτο ήλιο και χρώματα, μεταφέρει τους ήρωες στα χρόνια της αθωότητας, για να ξαναβρούν τους ήχους και τις μυρωδιές μιας χαμένης, αν και όχι τόσο παλιάς, εποχής.

Η Πηνελόπη Δέλτα γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1874. Κόρη του Εμμανουήλ Μπενάκη, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα το 1916, παντρεύτηκε το δημοτικιστή Στέφανο Δέλτα και απέκτησαν τρία παιδιά. Δημοτικίστρια και η ίδια, έγινε μέλος του Εκπαιδευτικού Ομίλου και βοήθησε στην έκδοση του Δελτίου του. Η Πηνελόπη Δέλτα αυτοκτόνησε το 1941, μετά την κατάληψη της Αθήνας από τους Γερμανούς. Τα βιβλία της για παιδιά και νέους θεωρούνται πλέον κλασικά, έχουν διαβαστεί από πολλές γενιές και μέχρι τις μέρες μας κάνουν επανειλημμένες εκδόσεις.

Το έργο ανεβαίνει σε διασκευή και σκηνοθεσία της Γλυκερίας Καλαϊτζή. Τα σκηνικά είναι του Νίκου Πολίτη, τα κοστούμια της Αναστασίας Αρσένη, η μουσική του Κώστα Βόμβολου, οι στίχοι των τραγουδιών του Γιώργου Φράγκογλου και η χορογραφία του Κώστα Γεράρδου. Βοηθός σκηνοθέτη είναι η Κορίνα Χαρίτου και βοηθός σκηνογράφου η Ράνια Υφαντίδου.

Τη διανομή συμπληρώνουν με αλφαβητική σειρά οι ηθοποιοί: Μελίνα Αποστολίδου, Κατερίνα Γιαμαλή, Θανάσης Δήμου, Έφη Δρόσου, Γιάννης Ηλιόπουλος, Μαρία Ιωαννίδου, Ελένη Καλλιγά, Παντελής Καλπάκογλου, Mαρία Καραμήτρη, Σύρμω Κεκέ, Δημήτρης Κολοβός, Θάνος Κοντογιώργης, Μαρία Κωνσταντάκη, Κωνσταντίνος Κωτσαδάμ, Έφη Μεταγγιτσινού, Χρήστος Νίνης, Δημήτρης Παπαδάτος, Θάλεια Σκαρλάτου, Φιλιώ Τερζή, Άρης Τσαμπαλίκας, Χάρης Τσιτσάκης.
Στην παράσταση παίζουν μουσική επί σκηνής οι: Άννα Λάκη (ακορντεόν), Αντώνης Μητρέτζος (κρουστά), Κυριάκος Πανταζίδης (τορμπόνι).