Οι νικητές των βραβείων των Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής

13.12.2010
Η Ελένη Κοκκίδου, ο Σταμάτης Φασουλής, ο Αντώνης Αντύπας, ο Γιάννης Τσίρος και ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος είναι οι μεγάλοι νικητές των Βραβείων και Τιμητικών Διακρίσεων των Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής 2010, καθώς και των Βραβείων «Κάρολος Κουν» 2010, η απονομή των οποίων πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η Ελένη Κοκκίδου, ο Σταμάτης Φασουλής, ο Αντώνης Αντύπας, ο Γιάννης Τσίρος και ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος είναι οι μεγάλοι νικητές των Βραβείων και Τιμητικών Διακρίσεων των Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής 2010, καθώς και των Βραβείων «Κάρολος Κουν» 2010, η απονομή των οποίων πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

1. ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΥΝ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ
α) Δημήτρης Λιγνάδης για την παράσταση Περί Έρωτος στο Θέατρο Θησείον
β) Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης για τη σκηνοθεσία του έργου «Τα μάτια 4» που παρουσιάστηκε στο θέατρο Τέχνης
γ) Σταμάτης Φασουλής για τη σκηνοθεσία του έργου Το Τρίτο Στεφάνι του Κώστα Ταχτσή του Σταμάτη Φασουλή και του Θανάση Θ. Νιάρχου στο Θέατρο Ρεξ του Εθνικού Θεάτρου

- Η Επιτροπή απένειμε το Βραβείο Σκηνοθεσίας Ελληνικού Έργου στον Σταμάτη Φασουλή για την εμπνευσμένη εργασία του στο Τρίτο Στεφάνι του Κώστα Ταχτσή του Σταμάτη Φασουλή και του Θανάση Θ. Νιάρχου στο Θέατρο Ρεξ του Εθνικού Θεάτρου.

- Έπαινος απονεμήθηκε στον Δημήτρη Λιγνάδη για τη συνολική εργασία του στην παράσταση Περί Έρωτος στο Θέατρο Θησείον.

2. ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΥΝ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ

α) Ελένη Κοκκίδου για την ερμηνεία της στο έργο Η Γυναίκα της Πάτρας του Γιώργου Χρονά σε σκηνοθεσία Λένας Κιτσοπούλου στο Θέατρο από Μηχανής
β) Νένα Μεντή για την ερμηνεία της στο έργο Το Τρίτο Στεφάνι του Κώστα Ταχτσή του Σταμάτη Φασουλή και του Θανάση Θ. Νιάρχου στο Θέατρο Ρεξ του Εθνικού Θεάτρου

- Η Επιτροπή απένειμε το Βραβείο Ερμηνείας Ηθοποιού σε Ελληνικό Έργο στην Ελένη Κοκκίδου για τη χειμαρρώδη ερμηνεία της στο έργο Η Γυναίκα της Πάτρας του Γιώργου Χρονά σε σκηνοθεσία Λένας Κιτσοπούλου στο Θέατρο από Μηχανής.


3. ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΥΝ ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑΣ
α) Γιάννης Τσίρος για το έργο «Τα μάτια 4» που παρουσιάστηκε στο θέατρο Τέχνης σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη
β) Κώστας Γάκης και Βασίλης Μαυρογεωργίου για το έργο Λιοντάρια που παρουσιάστηκε στο θέατρο του Νέου Κόσμου
γ) Αντώνης και Κωνσταντίνος Κούφαλης για το έργο Πάχνη που παρουσιάστηκε στο θέατρο Πορεία σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργια

-«Απονεμήθηκε στον Γιάννη Τσίρο για το έργο του «Τα μάτια 4», έργο με ισχυρό δραματικό πυρήνα και σύγχρονο προβληματισμό που παρουσιάστηκε στο θέατρο Τέχνης σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη.

ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
Α. ΜΟΥΣΙΚΗ

1. ΜΕΓΑΛΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Απονεμήθηκε στον συνθέτη, αρχιμουσικό, πιανίστα και παιδαγωγό Αργύρη Κουνάδη για την κομβική συμβολή του στην εξέλιξη της ελληνικής μουσικής δημιουργίας και για το σύνολο της διεθνούς σταδιοδρομίας

2. ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΕ ΜΟΥΣΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑ
α) Κωστής Γαιτάνος: ΜΠΕΤΟΒΕΝ, ο πρωτοπόρος δημιουργός, οι εννέα συμφωνίες, εκδόσεις Φίλιππος Νάκας
β) Ο εκδοτικός οίκος ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ για τις εκδόσεις σε ελληνική μετάφραση των βιβλίων «Ιάννης Ξενάκης: Το σύμπαν ενός ιδιότυπου δημιουργού» του Μάκη Σολωμού (μετάφραση Τίνα Πλυτά), έκδοση 2008, «Αλληλογραφία 1943 - 1955» Theodor W. Adorno - Thomas Mann (μτφ. Λευτέρης Αναγνώστου), έκδοση 2009 και «Τα Μουσικά Δράματα του Ρίχαρντ Βάγκνερ» του Carl Dahlhaus (μετάφραση Θόδωρου Αναγνωστόπουλου), έκδοση 2010.

-Απονεμήθηκε στον εκδοτικό οίκο ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ για τις εκδόσεις σε ελληνική μετάφραση των βιβλίων «Ιάννης Ξενάκης: Το σύμπαν ενός ιδιότυπου δημιουργού» του Μάκη Σολωμού (μετάφραση Τίνα Πλυτά), έκδοση 2008, «Αλληλογραφία 1943 - 1955» Theodor W. Adorno - Thomas Mann (μτφ. Λευτέρης Αναγνώστου), έκδοση 2009 και «Τα Μουσικά Δράματα του Ρίχαρντ Βάγκνερ» του Carl Dahlhaus (μετάφραση Θόδωρου Αναγνωστόπουλου), έκδοση 2010, καθώς και για την εν γένει στράτευσή του στον εμπλουτισμό της ελληνόφωνης μουσικολογικής βιβλιογραφίας.»

- 3. ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Απονεμήθηκε στο Δημοτικό Ωδείο Λαρίσης για την εξαιρετικά και συνολικά επιτυχή παρουσίαση της όπερας «Κάρμεν» του Ζώρζ Μπιζέ και την μέσω της εν γένει δράσης του ενεργοποίηση του μουσικοθεατρικού δυναμικού της πόλης.»

4. ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΕ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Απονεμήθηκε στη Μουσική Εταιρεία Αθηνών για τους δίσκους της, σε δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», με τον πλήρη κύκλο από τις σονάτες και 2 κοντσέρτα του Μότσαρτ με την πιανίστα Μαρία Ευστρατιάδη υπό τη μουσική διεύθυνση του συνθέτη και αρχιμουσικού Γιάννη Ιωαννίδη, καθώς και για την πολυετή προσφορά της στην ελληνική δισκογραφία.»

- Έπαινος επονεμήθηκε στην έκδοση «Ευάγγελος και Λίζα 50 χρόνια», Συλλογή Κώστας Γιαννίκος LEGEND έτος 2009, που συνοψίζει μια σημαντική καλλιτεχνική συμπόρευση μισού αιώνα παρά το κυμαινόμενο επίπεδο της προέλευσης των εγγραφών.»

5. ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΕ ΝΕΟ Η ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ

Απονεμήθηκε στον πιανίστα Βασίλειο Βαρβαρέσο για την ατομική του εμφάνιση της 1ης Ιουλίου 2010 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, ιδία δε για την ερμηνευτική του διεισδυτικότητα, τη δεξιοτεχνία και το εύρος του ρεπερτορίου που επέλεξε.»

Β) ΘΕΑΤΡΟ
1. ΜΕΓΑΛΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟΥ

Απονεμήθηκε στον σκηνοθέτη Αντώνη Αντύπα για την πολυετή και ουσιαστική προσφορά του στον χώρο του θεάτρου.

2. ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΘΕΑΤΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΓΓΡΑΜΑΤΟΣ
Απονεμήθηκε στον Σάββα Πατσαλίδη, για το έργο του «Θέατρο, Κοινωνία, Έθνος. Από την Αμερική στις Ηνωμένες Πολιτείες, τόμ. Α΄ 1620-1960. τόμ. Β΄, 1960-2009», εκδόσεις University Studio Press, Θεσσαλονίκη 2009-2010.


3. ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟΥ
α) Δέσποινα Κούρτη για την ερμηνεία της στο Wunschkonzert του Φραντς Ξαβιέρ Κρετζ σε σκηνοθεσία της Ζωής Χατζηαντωνίου στο Θέατρο Από Μηχανής
β) Χρήστος Στέργιογλου για την ερμηνεία του στον Αμπιγιέρ του Ρόναλντ Χάργουντ σε σκηνοθεσία του Νίκου Μαστοράκη στο Θέατρο Κάππα
γ) Δημήτρης Ήμελλος για την ερμηνεία του στο «Ύστατο Σήμερα» του Χάουαρντ Μπάρκερ σε σκηνοθεσία του Λευτέρη Βογιατζή στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων

- Απονεμήθηκε στον Δημήτρη Ήμελλο για την αριστοτεχνική και λεπτής ισορροπίας ερμηνεία του στον ρόλο του Κουρέα στο Ύστατο Σήμερα του Χάουαρντ Μπάρκερ στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων.

- Έπαινος στην Δέσποινα Κούρτη για την καίρια και ουσιαστική ερμηνεία της στο ρόλο της Φροϊλάιν Ρας στο Wunschkonzert του Φραντς Ξαβιέρ Κρετζ σε σκηνοθεσία της Ζωής Χατζηαντωνίου στο Θέατρο Από Μηχανής.

4. ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΝΕΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ

α) Γιάννης Σκουρλέτης για τη σκηνοθεσία της παράστασης Café Graveyard Band από την ομάδα Πασπαρτού που παρουσιάστηκε στο TAF.
β) Δημήτρης Καραντζάς για την σκηνοθεσία της παράστασης The new electric Ballroom του Έντα Γουόλς στο θέατρο Χώρα
γ) Δημήτρης Ξανθόπουλος για τη σκηνοθεσία της παράστασης Ο Γλάρος του Άντον Τσέχωφ από την εταιρεία θεάτρου Pequod

- Απονεμήθηκε στον Γιάννη Σκουρλέτη για την ανατρεπτική, εμπνευσμένη και εξαιρετικής αισθητικής σκηνοθεσία του στην εμπνευσμένη μουσική παράσταση Café Graveyard Band που παρουσιάστηκε στο TAF και η οποία αποτέλεσε και την πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα.»

5. ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ
α) Νίκος Κουρής για την ερμηνεία του στον Ορέστη του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά από το Εθνικό Θέατρο
β) Βασίλης Χαραλαμπόπουλος για την ερμηνεία του στη Λυσιστράτη του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα από το Εθνικό Θέατρο

- Απονεμήθηκε στον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο για την ερμηνεία της Λυσιστράτης στην παράσταση του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα.