Ο Αποστόλης Τότσικας συναντά την Αννα Φρανκ

07.12.2010
«Το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ» των Φράνσες Γκούντριχ και Αλμπέρτ Χάκετ, παρουσιάζεται από την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010 στο Θέατρο ΑΝΕΣΙΣ - «ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΟΥΤΣΙΝΑΣ» σε σκηνοθεσία Ρέινα Εσκενάζυ με τους Στέφανο Κυριακίδη, Αφροδίτη Γρηγοριάδου, Βάνα Ραμπότα και Αποστόλη Τότσικα στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.
«Το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ» των Φράνσες Γκούντριχ και Αλμπέρτ Χάκετ, παρουσιάζεται από την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010 στο Θέατρο ΑΝΕΣΙΣ - «ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΟΥΤΣΙΝΑΣ» σε σκηνοθεσία Ρέινα Εσκενάζυ με τους Στέφανο Κυριακίδη, Αφροδίτη Γρηγοριάδου, Βάνα Ραμπότα και Αποστόλη Τότσικα στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

«Το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ» είναι το πιο πολυδιαβασμένο βιβλίο σε όλο τον κόσμο μετά τη Βίβλο. Η πρώτη του έκδοση έγινε το 1947 στην Ολλανδία και το 1952 στην Αμερική. Από τότε μεταφράστηκε σε παραπάνω από 67 γλώσσες και έχει πουλήσει περισσότερα από 31 εκατομμύρια αντίτυπα.

Το θεατρικό έργο, βασίζεται στο πασίγνωστο ημερολόγιο της έφηβης Γερμανοεβραίας που γράφτηκε στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και είναι ένα έργο-ντοκουμέντο, μια καταγραφή του απάνθρωπου φυλετικού κατατρεγμού. Ανέβηκε για πρώτη φορά στο Μπροντγουέη το 1955 και αποτέλεσε κορυφαία στιγμή στην καριέρα των συγγραφέων αφού τιμήθηκαν με Βραβεία Tony Pulitzer και το βραβείο της Ένωσης Θεατρικών Κριτικών Νέας Υόρκης.

Η Άννα είχε μια όμορφη παιδική ηλικία μέχρι που τα ναζιστικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Ολλανδία. Η οικογένεια Φρανκ κρύφτηκε στη σοφίτα ενός σπιτιού για δύο ολόκληρα χρόνια. Σε αυτή τη σοφίτα, η Άννα Φρανκ καταγράφει στο ημερολόγιό της τις σκέψεις της για την αγάπη, τη ζωή, την ευτυχία...

Μέσα από τα μάτια και τα λόγια της, η ιστορία του διωγμού και της αυτοεξορίας της οικογένειάς της ζωντανεύει. Το ημερολόγιο της είναι ένα κείμενο λογοτεχνικών αξιώσεων και έχει καταγραφεί ως ένα από τα σημαντικότερα βιβλία πάνω στο Ολοκαύτωμα παρότι είναι κείμενο ενός νεαρού κοριτσιού. Από τις πρώτες εκδόσεις λείπουν ορισμένες σελίδες, οι οποίες συμπεριελήφθησαν στην οριστική έκδοση του 1995, με επιμέλεια του Ιδρύματος Πολεμικών Ντοκουμέντων της Ολλανδίας. Σε αυτήν την εκδοχή η Άννα εμφανίζεται αρκετά διαφορετική, αλλά πιο κοντά στην αληθινή της εικόνα.

Το έργο έχει ανέβει σε πάμπολλες παραστάσεις σε όλον τον κόσμο σημειώνοντας τεράστια επιτυχία. Στη Ελλάδα γνώρισε μεγάλη επιτυχία το 1955 με τον Κώστα Μουσούρη και τη νεαρή τότε Αντιγόνη Βαλάκου και 1994 με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ και την Ελένη Κούρκουλα.

Οι συντελεστές
Μετάφραση: Δημήτρης Μοθωναίος & Βάσια Παναγοπούλου
Σκηνοθεσία: Ρέινα Εσκενάζυ
Σκηνικά: Μυρτώ Αναστασοπούλου
Κοστούμια: Κατερίνα Τσακότα
Μουσική επιμέλεια: Σταμάτης Γιατράκος
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Παίζουν οι ηθοποιοί: Στέφανος Κυριακίδης, Αφροδίτη Γρηγοριάδου, Βάνα Ραμπότα, Αποστόλης Τότσικας, Δημήτρης Παλαιοχωρίτης, Κώστας Φαλελάκης, Μέλπω Κωστή, Ισιδώρα Δωροπούλου και στο ρόλο της Άννας Φρανκ η Έφη Γούση.

Θέατρο ΑΝΕΣΙΣ - ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΟΥΤΣΙΝΑΣ
Λ. Κηφισίας 14, Αμπελόκηποι, τηλ. 210 7488881

Τιμές εισιτηρίων: 23 €, 17 € (λαϊκή απογευματινή & φοιτητικό) 14 € ομαδικά
Παραστάσεις για σχολεία μετά από συνεννόηση με το ταμείο του θεάτρου

Πρόγραμμα παραστάσεων:
Τετάρτη 6.30 μ.μ. λαϊκή απογευματινή
Πέμπτη 7.30 μ.μ. λαϊκή απογευματινή
Παρασκευή 9.15 μ.μ.
Σάββατο 6.30 μ.μ. & 9.15 μ.μ.
Κυριακή 7.30 μ.μ.

Έναρξη Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010, ώρα 9.00 μ.μ.