Lebenswelt στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών

07.12.2010
Η παράσταση Lebenswelt της YELP Dance Company, σε χορογραφία Μαριέλας Νέστορα, ανεβαίνει στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών από τις 18 έως τις 20 Δεκεμβρίου 2010.
Η παράσταση Lebenswelt της YELP Dance Company, σε χορογραφία Μαριέλας Νέστορα, ανεβαίνει στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών από τις 18 έως τις 20 Δεκεμβρίου 2010.

Το Lebenswelt αποτελεί το τελευταίο μέρος της τριλογίας S και εμπνέεται από το χώρο της φιλοσοφίας. Ο όρος Lebenswelt στα γερμανικά σημαίνει ζωή-κόσμος, σε απόλυτη μετάφραση, και τον εισήγαγε ο Έντμουντ Χούσσερλ, ιδρυτής της φαινομενολογίας, για να περιγράψει τον τρόπο που ο καθένας μας ως υποκείμενο, αλλά και όλοι μαζί ως «συλλογικό ένα», προτείνουμε, επιτυχώς ή όχι, τη δική μας ερμηνεία του κόσμου.

Η Μαριέλα Νέστορα, από τις απαρχές της ίδρυσης της YELP Dance Company (1996), διερευνά τα όρια της αντίληψης του σώματος και κατ’ επέκταση της κίνησης. Τα τελευταία χρόνια, η φιλοσοφία συχνά αποτελεί έμπνευση για το έργο της. Αυτή η συνδιαλλαγή καταργεί τα στεγανά ανάμεσα στην «αυστηρότητα» της θεωρητικής σκέψης και τη σωματικότητα, μπολιάζοντας γόνιμα τις χορογραφικές της ιδέες. Όπως ισχυρίζεται και η ίδια άλλωστε, «η σκέψη διαβρώνει την έκφραση ακόμη και σ’ ένα ακίνητο σώμα».

Η παράσταση παρακολουθεί την ιστορία ενός ζευγαριού σε ένα τοπίο όπου παντρεύεται η χορογραφία των δύο σωμάτων με τη χορογραφία στις βίντεο προβολές. Στο έργο συνυπάρχουν τρεις κόσμοι ταυτόχρονα: δύο κόσμοι σύμφωνα με την προσωπική αντίληψη του κάθε χορευτή και ένας τρίτος, αυτός που το κοινό αντιλαμβάνεται ως πραγματικότητα.

Μεταξύ των δύο πρωταγωνιστικών μορφών δεν λείπουν οι συγκρούσεις, οι παρεξηγήσεις, αλλά και η σύμπνοια, η τρυφερότητα, η ελπίδα. Η σωματική και ψυχολογική συμπεριφορά τους καθορίζεται τελικά από την ανάγκη τους για μια κοινή πραγματικότητα. Συχνά, μοιάζουν πρόθυμοι να εγκαταλείψουν την προσωπική τους ελευθερία, προκειμένου να νιώσουν πιο ασφαλείς, πιο πλήρεις, γιατί, όπως προτείνει και η ίδια η χορογράφος, ίσως το Εμείς είναι πιο αδιαμφισβήτητο από το Εγώ.

Το Lebenswelt αποτελεί συμπαραγωγή της Στέγης και της YELP Dance Company, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενώ έχει λάβει μέρος στο διεθνές φεστιβάλ JUNGE HUNDE, το Νοέμβριο του 2010, στη Δανία.


Συντελεστές:
Χορογραφία: Μαριέλα Νέστορα
Μουσική: ILIOS, François Couperin
Κοστούμια: Αντώνης Βολανάκης
Σκηνογραφία: Αντώνης Δαγκλίδης
Βίντεο: Λουίζος Ασλανίδης
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Ερμηνεύουν: Ιωάννα Τουμπακάρη, Κοσμάς Κοσμόπουλος, Νικολέττα Καρμίρη, Ίρις Καραγιάν, Ράνια Γλυμίτσα, Πάρις Ερωτοκρίτου, Χρήστος Παπαδόπουλος, Νίκος Καμόντος, Κυριάκος Χατζηιωάννου, Νίκος Σπανάτης


INFO:
Μικρή Σκηνή
Ώρα έναρξης
: 21:00

Τιμές εισιτηρίων: 22 € | Φοιτ. 12 €

Πληροφορίες παραστάσεων και τηλεφωνική πώληση εισιτηρίων:
Tηλ.: 210 900 5 800 (Δε-Κυρ: 9:00-21:00)

Ηλεκτρονική πώληση εισιτηρίων:
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών για αγορά εισιτηρίων online με χρέωση της πιστωτικής σας κάρτας.

Εκδοτήρια εισιτηρίων:
ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ
Λεωφόρος Συγγρού 107-109
Ωράριο λειτουργίας: Δε-Κυρ: 12:00-21:00

Η προπώληση εισιτηρίων αρχίζει τρεις (3) εβδομάδες πριν από κάθε εκδήλωση.
Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού