Χαρακτικά του Edward Munch στην Ηρακλειδών

25.11.2010
Εχω ζήσει όλη μου τη ζωή εν μέρει σ’ έναν κόσμο ονειρικό και εν μέρει στην πραγματικότητα. Οι άνθρωποι το κατάλαβαν και επιτέθηκαν στο σώμα μου, ενώ η ψυχή μου περιπλανιόταν μακριά...». Φράσεις σαν κι αυτήν επιβεβαιώνουν, αν δεν εξηγούν, ότι το έργο του Έντβαρντ Μουνκ αποτελεί μια προσωπογραφία της ψυχής του κορυφαίου Νορβηγού καλλιτέχνη.

Το Μουσείο Ηρακλειδών βρίσκεται στην τιμητική θέση να παρουσιάσει από 26 Νοεμβρίου 2010 έως 27 Φεβρουαρίου 2011 την έκθεση με τίτλο: Edvard Munch, Πέρα από την Κραυγή, η οποία περιλαμβάνει 80 έργα χαρακτικής του Edvard Munch από τη συλλογή Kramer του Μουσείου Τέχνης του Τελ Αβίβ.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Αθηναίων και του Πολιτισμικού Οργανισμού Δήμου Αθηναίων και έχει την υποστήριξη της Πρεσβείας της Νορβηγίας και του Νορβηγικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Ο κος Παύλος Φυρός, Ιδρυτής Μουσείου Ηρακλειδών αναφέρει γαι την έκθεση:
« Πριν από πολλά χρόνια, οι Charles και Evelyn Kramer συγκέντρωσαν μια από τις μεγαλύτερες συλλογές χαρακτικών του Edvard Munch, την οποία δώρισαν στο Μουσείο Τέχνης του Τελ Αβίβ. Χάρη στη στενή συνεργασία και την ουσιαστική υποστήριξη του Καθηγητή Mordechai Omer, Διευθυντή και Κύριο Έφορο του Μουσείου Τέχνης του Τελ Αβίβ, μπορούμε σήμερα να παρουσιάσουμε αυτά τα 80 έργα.

Η ευγνωμοσύνη μας, διότι επέτρεψε σε αυτά τα πολύτιμα και ευπαθή έργα να ταξιδέψουν στην Ελλάδα προς χάριν των επισκεπτών μας, είναι απεριόριστη. Άλλωστε, πέρασαν ήδη είκοσι πέντε χρόνια από την τελευταία μεγάλη έκθεση χαρακτικών του μεγάλου Νορβηγού εξπρεσιονιστή στην Αθήνα. Τώρα, μια νέα γενιά επισκεπτών θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει μερικά από τα πιο εκπληκτικά έργα επί χάρτου που δημιούργησε κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας καλλιτεχνικής καριέρας του. »

Ο Sverre Stub, Πρέσβης της Νορβηγίας δήλωσε με τη σειρά του για την έκθεση:
«Ο Edvard Munch είπε κάποτε: "Με την τέχνη μου προσπάθησα να αντιληφθώ τη ζωή και τη σημασία της". Το ταξίδι του Munch στα βάθη της ψυχής του, πρόσφερε στον κόσμο μοναδικά καλλιτεχνικά αριστουργήματα. Η συλλογή χαρακτικών Kramer είναι μια από τις σημαντικότερες ιδιωτικές συλλογές με έργα του και ανυπομονώ να την δω στο Μουσείο Ηρακλειδών. »

Στο πλαίσιο της έκθεσης, το Μουσείο εξέδωσε συλλεκτικό κατάλογο σε δύο γλώσσες, ελληνική και αγγλική. Τα δύο ενδιαφέροντα δοκίμια της κυρίας Gerd Woll, Ανώτερης Εφόρου του Μουσείου Ε. Munch στο Όσλο και της Δρ. Μαριλένας Κασιμάτη, Εφόρου της Συλλογής Χαρακτικών και Σχεδίων της Εθνικής Πινακοθήκης‐Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου, ρίχνουν φως στην πολύπλοκη συναισθηματική ζωή και το εσωτερικό όραμα του Edvard Munch. Η προσφορά τους στον κατάλογο υπήρξε πολύτιμη.

"EDVARD MUNCH, ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΑΥΓΗ"
26 Νοεμβρίου 2010 - 27 Φεβρουαρίου 2011

Δευτέρα: κλειστά,
Τρίτη-Σάββατο: 13:00-21:00,
Κυριακή: 11:00-19:00