Εγκαίνια για τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση

26.10.2010
Με προσανατολισμό τον χώρο της σύγχρονης εγχώριας τέχνης, είτε αυτή παράγεται στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, το υπερσύγχρονο, λιτό κτίριο στη Συγγρού εγκαινιάζεται επισήμως τον Δεκέμβριο.

Ενας δυναμικός, συγκροτημένος μηχανισμός παραγωγής και προαγωγής του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού και των Γραμμάτων, χωρίς τις διαχωριστικές γραμμές. Αυτό που λείπει από την πολιτιστική μας ζωή αποτελεί την ταυτότητα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, στο πρόγραμμα της οποίας το ελληνικό στοιχείο θα εκπροσωπείται σε ποσοστό 65%.

Η «Στέγη» είναι προσανατολισμένη «αποκλειστικά και θεσμικά στον χώρο του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού», είτε αυτός παράγεται στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό, είτε από Ελληνες, είτε από ξένους δημιουργούς. Θα καλύπτει το κενό που αφήνει το δίκτυο των υπολοίπων πολιτιστικών ιδρυμάτων της χώρας, «δίνοντας ως προγραμματικό στοιχείο τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό». Αυτά τόνισε χθες ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου, μετά την ξενάγηση διευθυντών άλλων φορέων, δημοσιογράφων κ.λπ. στο υπερσύγχρονο, πρωτότυπο και πανέμορφο κτίριο, στη λεωφόρο Συγγρού 107-109.

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου Το κτίριο, που θα εγκαινιαστεί επισήμως στις 7 και 8 Δεκεμβρίου, δέκα χρόνια ύστερα από τη θεμελίωσή του, με αποκλειστική χρηματοδότηση του Ιδρύματος Ωνάση, είναι ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα για την Αθήνα. «Οταν είσαι απέναντι από την Ακρόπολη δεν μπορείς να την ανταγωνιστείς αρχιτεκτονικά», παρατήρησε ο κ. Παπαδημητρίου.

Η αρχιτεκτονική πρόταση του γαλλικού γραφείου «Architecture Studio» «παίζει» με το αττικό φως. Οι λευκές οριζόντιες μαρμάρινες λωρίδες - περσίδες, που δημιουργούν ένα ανάλαφρο κέλυφος του κτιρίου, αντανακλούν το φως και «κυματίζουν».

Τη νύχτα, όταν οι λωρίδες φωτίζονται διαφορετικά ανά χρονικά διαστήματα, σύμφωνα με τον αρχιτεκτονικό φωτισμό της Ελευθερίας Ντεκώ, φαίνεται το εσωτερικό του κτιρίου και αποκαλύπτεται το χρυσίζον κέλυφος που περιβάλλει τις αίθουσες εκδηλώσεων: εκείνη των 220 ατόμων και αυτή των 880 θέσεων, με την πολλαπλών τρόπων διαμόρφωση της σκηνής, ικανής να φιλοξενήσει μεγάλο εύρος γεγονότων. Το λιτό μοντέρνο κτίριο διαθέτει επτά ορόφους πάνω από το έδαφος, εννέα κάτω, σε ένα σύνολο 18.000 τ.μ., με επιπλέον αίθουσα 600 τ.μ. για εκθέσεις, βοηθητικούς χώρους, γκαράζ κ.λπ.

Το πρόγραμμα της Στέγης, με εναρκτήρια εκδήλωση το μεγάλο Διεθνές Συνέδριο «Οι διάλογοι των Αθηνών» (24-27 Νοεμβρίου), χαρακτηρίζει η εξωστρέφεια, η φιλοξενία καθιερωμένων και νέων δυνάμεων αλλά και εναλλακτικών, η ποικιλία και η συνεργασία με άλλους πολιτιστικούς φορείς της πόλης, όπως με το Μέγαρο Μουσικής, καθώς η «Καμεράτα» με χορηγό το Ιδρυμα Ωνάση θα εμφανίζεται και στη Στέγη. Στέγη θα δώσει η «Στέγη» και στην Ορχήστρα των Χρωμάτων. Το πρόγραμμα αποφασίζεται όχι από έναν καλλιτεχνικό διευθυντή, αλλά «οριζόντια, δημοκρατικά, με ομόκεντρους κύκλους», κατά τον πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση. Εκτελεστικός διευθυντής, υπεύθυνος για τη μουσική, είναι ο Χρήστος Καρράς, ο οποίος είναι πλαισιωμένος από την Κάτια Αρφαρά (θέατρο, χορός), τη Μαριλένα Καρρά (εικαστικά), τους Μανώλη Πιμπλή και Κατερίνα Οικονομάκου (Γράμματα) και την Αφροδίτη Παναγιωτάκου (διευθύντρια επικοινωνίας).

«Η Στέγη είναι ένας ανοιχτός σύγχρονος χώρος που φιλοδοξεί να σπάσει τα μικρά γκέτο της πολιτιστικής μας ζωής», τόνισε ο Χρ. Καρράς. Στο πρόγραμμα που ανακοινώθηκε έως τον Ιούνιο του 2011 δεν θα βρει κανείς τόσο ηχηρά ονόματα όσο μια τεράστια ποικιλία ψαγμένων εκδηλώσεων σε όλους τους τομείς. Στη μουσική, ο «Αγνωστος ελληνισμός», με αφιερώματα στους Κουγιουμτζή, Λάγιο κ.ά., σε επιμέλεια Δημήτρη Παπαδημητρίου, συνομιλεί με τον Στέφαν Μίκους και τον ξεχασμένο Ελληνα συνθέτη Γιώργο Απέργη.

Στο θέατρο συνυπάρχουν ο Στάθης Λιβαθινός στο «Θάνατο του Δαντόν» (του επαναστάτη της γραφής Γκέοργκ Μπίχνερ) με τον Βέλγο σκηνοθέτη Γκι Κασίερς στο έργο «Κάτω από το ηφαίστειο», βασισμένο στο μυθιστόρημα του Μάλκολμ Λόουρι, και τον ελληνικής καταγωγής Ντενί Πονταλιντές, αστέρα του γαλλικού θεάτρου.

Πραγματική πολυγλωσσία χαρακτηρίζει την έκθεση «Πολυγλωσσία», με έργα κάθε εικαστικής έκφρασης εν ζωή καλλιτεχνών ελληνικής καταγωγής που έχουν γεννηθεί, ζουν ή δημιουργούν εκτός Ελλάδας (Δάφνης, Αντωνάκος, Γιαννάκος, Χρύσα, Σαμαράς, Κουνέλλης, Τάκις, Παύλος, Ξενάκης κ.ά.).

Μπαρ - έργο τέχνης
Η «Στέγη» είναι κι ένας φιλικός και φιλόξενος χώρος. Ξεκινώντας από το ισόγειο, όπου η εικαστικός Αιμιλία Παπαφιλίππου δημιούργησε ένα μπαρ, σαν έργο τέχνης, και φτάνοντας στον τελευταίο όροφο και την ταράτσα, όπου έχει χωροθετηθεί το εστιατόριο, με θέα την Ακρόπολη, του Φιλοπάππου, τον Λυκαβηττό και τον Σαρωνικό. Τα εισιτήρια ξεκινούν από 7 ευρώ και θα ξεπερνούν τα 60 ευρώ (σε ελάχιστες περιπτώσεις)

ΔΗΜΗΤΡΑ ΡΟΥΜΠΟΥΛΑ