Έκθεση 100 Χρόνια Deutscher Werkbund

20.10.2010
Τον Οκτώβριο του 1907 δώδεκα αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες καθώς και δώδεκα εταιρείες του Μονάχου ίδρυσαν από κοινού τον Σύνδεσμο Deutscher Werkbund (Σύνδεσμο Γερμανών Επιτηδευματιών).

Τον Οκτώβριο του 1907 δώδεκα αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες καθώς και δώδεκα εταιρείες του Μονάχου ίδρυσαν από κοινού τον Σύνδεσμο Deutscher Werkbund (Σύνδεσμο Γερμανών Επιτηδευματιών).

Σκοπός του Συνδέσμου ήταν σύμπραξη τέχνης, βιομηχανίας και χειροτεχνίας έτσι ώστε ο βιομηχανοποιημένος κόσμος «από το μαξιλάρι του καναπέ έως την πολεοδομία» να συμβάλει με «καλώς» διαμορφωμένα αντικείμενα στην πολιτιστική και αισθητική εκπαίδευση του πληθυσμού. Αυτή η αντίληψη που άνοιξε το δρόμο για τις ιδέες του Bauhaus καθόρισε το έργο του Συνδέσμου Deutscher Werkbund, μέλη του οποίου υπήρξαν μερικοί από τους διασημότερους Γερμανούς καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες και σχεδιαστές των ημερών μας.

Διάσημες μεταξύ άλλων υπήρξαν οι εκθέσεις αρχιτεκτονικής και βιομηχανικού σχεδιασμού του Werkbund στην Κολωνία, το 1914, και στη Στουτγάρδη, το 1927: η τελευταία, με την υλοποίηση του οικιστικού συγκροτήματος στο Weissenhof, υπήρξε στην ουσία η καθοριστική πράξη ενοποίησης και διεθνούς προώθησης της μοντέρνας αρχιτεκτονικής ως ενιαίου και αναγνωρίσιμου κινήματος.

Το 2007 γιορτάσθηκαν στη Γερμανία τα 100 χρόνια από την ίδρυση του σημαντικού αυτού κινήματος για τον υλικό πολιτισμό του 20ου αιώνα. Μια μεγάλη έκθεση για το Werkbund, που παρουσιάστηκε στο Μόναχο και στο Βερολίνο, οργανώθηκε από το Μουσείο Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου του Μονάχου, το Τμήμα Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου του Ντάρμστατ, την Πινακοθήκη του Μοντέρνου του Μονάχου και την Ακαδημία Τεχνών του Βερολίνου, με την επιστημονική επιμέλεια του Winfried Nerdinger και υπό την αιγίδα της γερμανικής Καγκελαρίας.

Το Ινστιτούτο Εξωτερικών Σχέσεων (Institut für Auslandsbeziehungen, Stuttgart/Berlin) συμπλήρωσε στη συνέχεια τον πυρήνα της έκθεσης με αντικείμενα κατάλληλα για διεθνείς περιοδείες. Στην αναθεωρημένη αυτή μορφή παρουσιάζονται σπάνια ντοκουμέντα: αφίσες, ιστορικά περιοδικά αλλά και πλήθος πρωτότυπων αντικειμένων βιομηχανικού σχεδιασμού της συνολικής δραστηριότητας του Γερμανικού Werkbund στη διάρκεια του 20ου αιώνα. Πρόκειται, εκτός από την αρχιτεκτονική, για έπιπλα, υφάσματα, ενδύματα, βιβλία, επιτραπέζια σκεύη, ηλεκτρικές συσκευές και άλλα αντικείμενα της καθημερινότητας εδώ και δεκαετίες, σε μια μοναδική «γιορτή της καλαίσθητης φόρμας» και της παραδοσιακής μοντέρνας αισθητικής, που διαμόρφωσε εν πολλοίς το ευρωπαϊκό γούστο.
Επιστημονικός υπεύθυνος: Αντρέας Γιακουμακάτος


Έκθεση 100 Χρόνια Deutscher Werkbund* (1907-2007)

Έκθεση του Μουσείου Αρχιτεκτονικής του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου και του Ινστιτούτου Εξωτερικών Σχέσεων της Γερμανίας (IfA Στουτγάρδη/Βερολίνο) σε συνεργασία με το Goethe-Institut Athen, το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής και το Μουσείο Μπενάκη.

Εγκαίνια: Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010, 20:00, με εισήγηση του επιμελητή της έκθεσης Winfried Nerdinger, Καθηγητή Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής και Δομικών Κατασκευών στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου και Διευθυντή του Μουσείου Αρχιτεκτονικής του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου.
Παρουσίαση: Ανδρέας Γιακουμακάτος, Καθηγητής Ιστορίας και Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας

(σε γερμανική και ελληνική γλώσσα με ταυτόχρονη μετάφραση)

Χώρος: Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138
Διάρκεια: έως Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα και Τρίτη κλειστά, Τετάρτη, Πέμπτη, Κυριακή 10:00-18:00, Παρασκευή και Σάββατο 10:00-22:00
Είσοδος: 4€.