Aντρέ Ζιντ, Ο ανηθικολόγος

30.11.2000
"Ο ανηθικολόγος" χαρακτηρίζεται ως ένας ύμνος στη χαρά της ανάρρωσης , ένας ύμνος στον κόσμο των χρωμάτων, των αρωμάτων και στο ξανακερδισμένο κορμί.
Ο νεαρός Μισέλ, ο οποίος έχει μεγαλώσει σε πουριτανικό περιβάλλον και είναι δέσμιος άπειρων ηθικών καταναγκασμών, βαριά άρρωστος,ξαναβρίσκει την υγεία του αλλά και το πάθος για ζωή, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Αφρική. Αργότερα, επιστρέφοντας μαζί με τη γυναίκα του, τη Μαρσελίν, σ' εκείνη την αφρικανική γη που αφυπνίζει και διεγείρει τον αισθησιασμό του, δεν χάνει την ευκαιρία ν' απελευθερωθεί από κάθε μορφής συμβατικότητα. Συνειδητοποιεί ότι ο ίδιος στερείται κάθε έννοιας ηθικής και ωθούμενος από έναν επικίνδυνο μυστικισμό,διαπράττει ένα πραγματικό έγκλημα: βλέποντας πόσο ολέθριο είναι το αφρικανικό κλίμα για την υγεία της γυναίκας του , δεν καταβάλλει καμιά προσπάθεια για να τη σώσει. Μετά το θάνατό της θ' απελευθερωθεί οριστικά από τα τελευταία του δεσμά , τα δεσμά της στοργής και της αφοσίωσης.
"Ο ανηθικολόγος" χαρακτηρίζεται ως ύμνος στη χαρά της ανάρρωσης , στον κόσμο των χρωμάτων, των αρωμάτων και στο ξανακερδισμένο κορμί. Μερικές σελίδες αυτού του έργου (προπάντων όσες αφηγούνται το ταξίδι του στην Αφρική) διατρέχονται από έντονο λυρισμό, ενώ παράλληλα υπάρχουν στιγμές που κλίνουν προς τη σάτιρα. Ο Ζιντ ειρωνεύεται τον ίδιο τον ενθουσιασμό του. Προβαίνει στον απολογισμό των εμπειριών του και μέσα από ένα αριστουργηματικό έργο μας δίνει τη δυνατότητα μιας αντιλογίας. Ο στόχος του αυτός γίνεται ιδιαίτερα εμφανής, όταν επιμένει να μας επισημαίνει τη μικροψυχία του ήρωά του.

Ο συγγραφέας : Ο Αντρέ Ζιντ γεννήθηκε στο Παρίσι στις 22 Νοεμβρίου 1869 και πέθανε το βράδυ της 19ης Φεβρουαρίου 1951. Το 1891 εκδίδει το πρώτο του βιβλίο, με τίτλο "Μεταθανάτιο έργο", ενώ τα κυριότερα έργα του είναι: "Γήινες τροφές" (1897), "Η στενή πύλη"( 1909), "Η ποιμενική συμφωνία" (1919),"Οι κιβδηλοποιοί" (1925) . Ο Ζιντ καθίσταται αδιαμφισβήτητα μέγιστος συγγραφέας της εποχής του . Το 1947 πήρε το βραβείο Νόμπελ. Θα παραμείνει σύμφωνα με τα λόγια του Μαρλό," ο μείζων εκείνων που έδρασαν στον κόσμο των γραμμάτων ανάμεσα στα 1920 και στα 1935".

Εκδόσεις Πατάκη
Σειρά : Σύγχρονοι Κλασσικοί
Τίτλος: Ο Ανηθικολόγος
Συγγραφέας: Αντρέ Ζιντ
Μετάφραση: Νίκη Μολφέτα
ISBN: 960-378-758-2
Τιμή: 4.300