Έφυγε η διεθνής εικαστικός Όπυ Ζούνη

05.12.2008
Μετά από δώδεκα χρόνια σκληρής και άνισης μάχης με την επάρατο νόσο, η διεθνώς καταξιωμένη εικαστική καλλιτέχνης Όπυ Ζούνη, η σημαντικότερη εκπρόσωπος της γεωμετρικής τέχνης στη χώρα μας, άφησε σε ηλικία 67 ετών την τελευταία της πνοή την Παρασκευή το πρωί στο νοσοκομείο Μετροπόλιταν, όπου νοσηλευόταν από τις 25 Σεπτεμβρίου.

Μετά από δώδεκα χρόνια σκληρής και άνισης μάχης με την επάρατο νόσο, η διεθνώς καταξιωμένη εικαστική καλλιτέχνης Όπυ Ζούνη, η σημαντικότερη εκπρόσωπος της γεωμετρικής τέχνης στη χώρα μας, άφησε σε ηλικία 67 ετών την τελευταία της πνοή την Παρασκευή το πρωί στο νοσοκομείο Μετροπόλιταν, όπου νοσηλευόταν από τις 25 Σεπτεμβρίου. Στο πλευρό της είχε όλα αυτά τα χρόνια τον σύζυγό της Αλέκο, καθώς και τους δύο γιους της Πέτρο και Γιάννη.

Πρωτοπόρος καλλιτέχνης, η Όπυ Ζούνη δημιούργησε μια δική της σύγχρονη εικαστική γλώσσα. Στις κατασκευές, τα γλυπτά και τη ζωγραφική της, το χρώμα και το φως έχουν πρωταρχικό ρόλο.

Γεννημένη στο Κάιρο το 1941, η Όπυ Σαρπάκη-Ζούνη ήρθε στην Ελλάδα το 1962. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, με δασκάλους τους Γιώργο Μαυροϊδη, Γιάννη Μόραλη, Βασίλη Βασιλειάδη.

Το 1965 παντρεύτηκε τον Αλέκο Ζούνη και άρχισαν να χτίζουν το σπίτι τους στην Πεντέλη. Κάνει την πρώτη της ατομική έκθεση το 1970 στη Γαλλία. Ακολούθησαν μεγάλες εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε μεγάλα μουσεία και αίθουσες τέχνης.

Συνολικά η Όπυ Ζούνη είχε κάνει 70 ατομικές, ενώ είχε συμμετάσχει σε 450 ομαδικές εκθέσεις. Επίσης είχε συμμετάσχει σε Διεθνείς Μπιενάλε και Τριενάλε.

Στο τέλος του 2006 και αρχές του 2007 είχε πραγματοποιηθεί μεγάλη αναδρομική της έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, με τίτλο «Το παρόν και η πρόσφατη εικοσαετία».

Η κηδεία της θα γίνει τη Δευτέρα στις 4.00 μ.μ. από τον ιερό ναό του Αγίου Σεραφείμ στην Πεντέλη, καθώς σύμφωνα με τη δική της επιθυμία ήθελε να ταφεί εκεί όπου έζησε όλα αυτά τα χρόνια.