Ελένη Πέτα: "Δε με απασχολεί το star system"

13.11.2008
Λίγο πριν τις εμφανίσεις στο Μετρό, η Ελένη Πέτα μας παραχώρησε μία αποκλειστική συνέντευξη, στην οποία μιλάει για το άλμπουμ, τα live, τα reality, το star sytem που δεν την απασχολεί και τα όνειρά της για το μέλλον... Απολαύστε την!

Αμέσως μετά τις εμφανίσεις της στον Ιανό και λίγο πριν ξεκινήσει στο Μετρό, η Ελένη Πέτα μας παραχώρησε μία συνέντευξη στην οποία μιλάει για το άλμπουμ, τα live, τα reality, το star sytem που δεν την απασχολεί και τα όνειρά της για το μέλλον... Απολαύστε την!

Μιλήστε μας για το νέο σας άλμπουμ. Μυρτώ Κοντοβά, Ελεάννα Βραχάλη και μία ομάδα αξιόλογων μουσικών σε συνδυασμό με τη δική σας ερμηνεία προμηνύουν ένα αποτέλεσμα που σίγουρα θα αγαπηθεί. Τα 12 κομμάτια που περιέχονται σε τι μουσικούς δρόμους κινούνται?
Από τα πρώτα μου βήματα δεν κάνω μεγάλες αποκλίσεις στο ρεπερτόριο μου. Ασχολούμαι με την ώριμη ποπ μουσική αλλά φροντίζω σε κάθε μου βήμα να εξελίσσομαι μουσικά και στιχουργικά. Πάντα αναζητώ καλά τραγούδια και καθώς μεγαλώνω και ωριμάζω σαν άνθρωπος αλλάζει η ματιά μου στα πράγματα και βέβαια και οι απαιτήσεις μου.

Οι εμφανίσεις στον Ιανό τελείωσαν, και θα θέλαμε να μάθουμε πως αντιδρά το κοινό σ᾽αυτές τις παραστάσεις και πόσο πιο ‘ελεύθερη’ ή ‘δεσμευμένη’ νιώθετε -αν συμβαίνει κάτι τέτοιο- τραγουδώντας σ᾽αυτούς τους χώρους?
Δε θα μπορούσα να αισθάνομαι παρά μόνο ευτυχία γι αυτή την παράσταση. Συνεργάζομαι με τρεις σπουδαίους μουσικούς σε ένα πρόγραμμα με τραγούδια από Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ισραήλ και Ελλάδα. Τραγούδια που έχω αγαπήσει και πολύ καιρό τώρα ήθελα να πω. Είναι μια δίωρη παράσταση με πολλή και καλή μουσική. Είμαι πολύ χαρούμενη επίσης επειδή ο κόσμος στον Ιανό αγκάλιασε αυτή μου την προσπάθεια και ελπίζω τώρα στο Μετρό να έχουμε την ίδια αποδοχή.

Δεν έχετε απασχολήσει τον Τύπο με κακόβουλα ή αναληθή δημοσιεύματα, αν δεν κάνω λάθος. Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι έχετε ‘γλιτώσει’ από αυτό?
Γιατί μιλάω μόνο όταν έχω κάτι να πω, κυρίως όταν είναι να παρουσιάσω κάτι καινούργιο. Θέλω να κεντρίζω και να προκαλώ το ενδιαφέρον μόνο με την ποιότητα της δουλειάς και των live εμφανίσεων μου. Δεν είμαι υπέρ της υπερβολικής έκθεσης και για να είμαι ειλικρινής δε νομίζω ότι θα άντεχα κάτι τέτοιο σα χαρακτήρας.

Νιώθετε αδικημένη ή απολύτως ευχαριστημένη από τα media? Θεωρείτε ότι η εικόνα που έχει βγει προς τα έξω για σας είναι αυτή που ανταποκρίνεται στην αλήθεια ή έχουν υπάρξει φορές που σας έχουν ξενίσει χαρακτηρισμοί δημοσιογράφων ή ανθρώπων του χώρου?
Σε γενικές γραμμές δεν έχω αντιμετωπίσει εχθρική στάση.

Υπάρχουν στιγμές που νιώθετε καθόλου ανασφαλής? Για παράδειγμα πριν από μία νέα δουλειά (είτε πρόκειται για νέο άλμπουμ είτε για ζωντανές εμφανίσεις) ή εξαιτίας των τόσων reality show που ‘βγάζουν’ τραγουδιστές ή εξαιτίας του ‘star system’ με ό,τι αυτό περιλαμβάνει και που πιθανόν κάποιες στιγμές δε σας αντιπροσωπεύει? Ή απλά δε δίνετε σημασία σε όλα αυτά?
Σαφώς και έχω ανασφάλεια, ειδικά όταν είναι να παρουσιάσω κάτι καινούργιο αλλά πιστέψτε με ποτέ δεν βάζω τον εαυτό μου σε σύγκριση με κάποιον γιατί κάθε ένας από μας έχει τη δική του πορεία και διάρκεια. Αυτό που κάνω είναι να μελετώ τη μουσική και να εξελίσσομαι. Δε μπορώ τη στασιμότητα και δε μου αρέσει να επαναλαμβάνομαι. Όταν νιώσω έτσι κινούμαι πιο ανατρεπτικά. Όσον αφορά το star system της χώρας μας, είναι κάτι που δε με απασχολεί καθόλου και ούτε κι εγώ αυτό.

Σας έχει προτείνει νέος/νέα συνάδελφός από reality show να συνεργαστείτε? Πώς θα αντιδρούσατε σε κάτι τέτοιο? Θα σας επηρέαζε το γεγονός αρνητικά, ακόμη κι αν η φωνή του/της ήταν αξιόλογη?
Δεν έχει προκύψει κάτι τέτοιο, αλλά σε καμία περίπτωση δε θα απέκλεια συνεργασία με άνθρωπο ταλαντούχο και προσγειωμένο, απ᾽ όπου κι αν έχει βγει αυτός.

Ποιους ανθρώπους θέλετε να ευχαριστήσετε, που νιώθετε ότι υπήρξαν πολύ σημαντικοί στην πορεία σας?
Ευχαριστώ τους γονείς μου. Ευχαριστώ τους συνεργάτες που είναι στο πλάι μου αρκετό καιρό τώρα και με στηρίζουν σε ότι κι αν κάνω. Ευχαριστώ τον κόσμο που στηρίζει τα live μου και αυτούς που αγοράζουν κάθε φορά τα cds μου.

Πώς ονειρεύεστε τον εαυτό σας σε λίγα χρόνια?
Το βασικότερο πράγμα που με απασχολεί είναι ότι θα ήθελα να είμαι υγιής κι εγώ και οι κοντινοί μου άνθρωποι. Κατά τα άλλα θα ήθελα να έχω μια ποιοτική ζωή γενικότερα και σίγουρα να έχω βουτήξει ακόμη πιο βαθιά στη μουσική.

Θα εκφράζατε ποτέ τις πολιτικές σας απόψεις στα live σας, άμεσα ή έμμεσα, όπως έκανε η Bjork για το Θιβέτ το καλοκαίρι ή η Madonna για τον Obama στην περιοδεία της? Και γιατί?
Το επίπεδο των καλλιτεχνών που αναφέρεσαι έχει τεράστια ισχύ και σίγουρα μπορεί να επηρεάσει μια πολλή μεγάλη μάζα κοινού. Συμφωνώ απόλυτα και χαίρομαι ιδιαίτερα όταν με τις παρεμβάσεις στα κοινά, ανθρώπων της τέχνης γενικότερα, δίνεται βοήθεια ή ακόμα και λύση σε προβλήματα συνανθρώπων μας. Εγώ προσπαθώ αρχικά μέσα από την καθημερινότητα μου να συμμετέχω ενεργά σε βασικά, πια, θέματα που απασχολούν τα κοινά όπως το περιβάλλον, η φιλοζωία, η ανακύκλωση. Με τις δυνάμεις που έχω ως καλλιτέχνης και όποτε μου έχει ζητηθεί βοήθεια σε φιλανθρωπικά ζητήματα πάντα ήμουν εκεί. Δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να εκφράσω την άποψή μου, ή να κάνω κάποιο σχόλιο στα live μου για κάτι σημαντικό, άπ᾽τη στιγμή που θα είχα τη γνώση και θα ήμουν απόλυτα πεπεισμένη για την αλήθεια.

Και για το τέλος... αν είχατε την ευκαιρία να βάλετε ένα cd να παίξει σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας στο πλαίσιο ενός υποτιθέμενου μαθήματος Μουσικής Εκπαίδευσης ποιο θα ήταν αυτό?
Θα πρότεινα το 'Αντικατοπρισμοί' (Reflections) του Μάνου Χατζιδάκι. Πιστεύω ότι είναι το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα συνδυασμού όμορφης μουσικής και ευαίσθητου ποιητικού λόγου. Παντρεύει μοναδικά την κλασσική αρμονία της μουσικής και το Ελληνικό παραδοσιακό ιδίωμα.

Ε.Σ.


Info:

Η Eλένη Πέτα από τις 27 Νοεμβρίου, κάθε Πέμπτη και για λιγες παραστάσεις θα εμφανίζεται στο Μετρό... unplugged.
Εναρξη στις 21.30
Μετρο - Γκύζη και Κάλβου 83
τηλ. 210 6439089
http://www.metrolive.gr